Decembar 05, 2020

U povodu obilježavanja druge godišnjice postojanja i djelovanja ženskog hora duhovne muzike El-Verdu na kulturnoj sceni Velike Kladuše, uz pridržavanje propisanih mjera Kriznog štaba, članice ovog hora upriličile su svoj solistički koncert. Ovim koncertom ujedno je obilježen i Dan državnosti, jedine nam Bosne i Hercegovine.

U izuzetno lijepom ambijentu memorijalnog centra "Čarakovo" u sklopu stručnog seminara za imame Medžlisa IZ Prijedor održana je promocija knjige "Muhammed - Poslanik mira usred sukoba civilizacija" autora Juana Cola, a u prijevodu istaknutog novinara INN Preporod mr. Mirnesa Kovača. Promotori ove knjige pored autora su bili prof. dr. Rifet Šahinović i Mustafa Bećirović, direktor izdavačke kuće Kupola.

21.11.2020. - Danas je u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most upriličena dodjela godišnjih stipendija za studentice i studente islamskih fakulteta, kao i učenice i učenike naših medresa.

Medžlis IZ Velika Kladuša je obilježio mjesec rebi'ul-evvel, mjesec rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., brojnim i raznolikim aktivnostima sa polaznicima mekteba, učenicima osnovnih i srednjih škola, sa mladima, te sa tradicionalnim mevludskim programom u džamiji. Sve ove aktivnosti su bile u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama nadležnih organa.

Na razne načine je obilježen mjesec rođenja Muhammeda, a.s., u našim mektebima na cijelom Muftijstvu bihaćkom. Polaznici mekteba u džematu Blagaj Japra, Medžlis IZ Bosanski Novi su ovim povodom imali priliku da se dodatno upoznaju sa životom i djelom voljenog Poslanika, a.s.

„Što je zapisano ostaje, a što se pamti iščezne.“ - riječi su čuvenog putopisca Bašeskije. Ljetopis jednog džemata spada u trajnu dokumentaciju koju su imami dužni voditi u svojim džematima, kako bi trag funkcionisanja džemata sa svim potrebnim detaljima nekada bio dostupan istraživačima i svjedočio vremenu u kojem je taj džemat funkcionisao.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić sa svojim saradnicima i direktor Uprave za administrativno-pravne poslove Rijaseta IZ u BiH Mensur Karadža boravili su u službenoj posjeti Medžlisu IZ Bosanska Kostajnica. Ovo je redovna posjeta Muftije bihaćkog ovom medžlisu s ciljem sagledavanja stanja u ovom medžlisu i traženje načina da se pomogne i osnaži u svome djelovanju.

U prisustvu muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića, Mensura Karadže, direktora Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta IZ u BIH, Sabahudin-ef. Begića, rukovodioca službe za administrativno-pravne i finansijske poslove Muftijstva bihaćkog, održana je konstituirajuća sjednica Izvršnog odbora Medžlisa IZ Bosanski Novi.

Na ahiret je preselio imam u penziji Zarif-ef. Smajlović i s tim u vezi Medžlis IZ Cazin obavještava javnost o imamskom angažmanu Zarif-ef. i terminu džemaze. Obavijest Medžlisa IZ Cazin prenosimo u cjelosti:

Džemat Jezerski-Dijelovi ima oko 350 domaćinstava i jedan je od dva džemata koji se nalazi u Jezerskom, Medžlis IZ Bosanska Krupa. Već je javnost imala priliku čuti za aktivnosti ovog džemata na polju vjerske pouke, jer su polaznici ovog mekteba u proteklim godinama redovno učestvovali na svim važnim smotrama znanja i takmičenjima na svim nivoima u Islamskoj zajednici. Vrijedni imam ovog džemata Muhamed-ef. Begić je petnaest godina u ovom džematu i do sada bilježi brojne uspjehe u njegovom imamskom radu.

Stranica 1 od 5
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H