Tradicionalnim mevludskim programom kojeg su izveli imami Medžlisa IZ Bihać i polaznici mekteba džemata Fethija, u petak, 8.11.2019. u džamiji Fethija u Bihaću održana je centralna mevludska svečanost Medžlisa IZ Bihać povodom 12.rebi'u-l-evvela, dana rođenja Muhammeda, a.s.

U velikoj sali Doma kulture u Bosanskoj Krupi u subotu, 16.11.2019. godine, upriličena je centralna mevludska svečanost za Medžlis IZ Bosanska Krupa.

U džematu Krupa II Centar Medžlisa IZ Bosanska Krupa je otvorena hajr česma poklonjena pred duše šehida naše domovine Bosne i Hercegovine, a posebno šehida 511. slavne brdske brigade. Povod izgradnje česme je svakako i dvadeseta godišnjica od postavljanja kamena temeljca za džamiju u džematu Krupa II, ali i trajno dobro koje proističe od gradnje ovakvog hajr djela.

U Bosanskoj Kostajnici,u Azizija džamiji dana 08.09.2019.godine,drugi dan nove mektebske 2019/20 godine uz upis polaznika,nastavljena je akcija podjela školskih torbi i cjelokupnog pribora za 20 djece povratničke populacije ovog medžlisa bihaćkog muftijstva.

U subotu, 31.08.2019. aktivisti udruženja “Svitanje” iz Sarajeva posjetili su Medžlis IZ Kozarac i tom prilikom podijelili ruksake i šlolski pribor djeci školskog uzrasta.

U Muftijstvu bihaćkom Nova 1441. hidžretka godina je obilježena brojnim programima i raznovrsnim aktivnostima.
Muftija bihaćki je prisustvovao centralnom obilježavanju dočeka Nove 1441. godine u Gradskoj džamiji u Bužimu, gdje su imami ovog medžlisa izveli prigodan program, a novogodišnju besjedu je kazivao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Muftija Kudić je također učestvovao na centralnom obilježavanju povodom Nove 1441. godine u Prijdoru dan kasnije, gdje se u džematu Ćela već tradicionalno okupi veliki broj prijedorčana i zajedno obilježe dolazak nove godine uz vjerski i kulturno-umjetnički program.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u subotu, 1. muharrema 1441. godine, tj. prvog dana nove hidžretske godine darovao prvu bebu rođenu u novoj hidžretskog godini u kantonalnoj bolnici "dr. Irfan Ljubijanić" u Bihaću. Radi se o aktivnosti koju svake godine priprema Odjela za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog, čija je predstavnica mr. Zineta Horozović bila u pratnji muftije Kudića.

Medžlis IZ Prijedor - U suboru, 10.8.2019. u 19 sati u prijedorskom pozorištu upriličena je bajramska akademija u organizaciji Medžlisa IZ Prijedor. Pored čestitke glavnog imama Medžllisa IZ Prijedor Husein-ef. Velića, sa nekoliko ilahija su se predstavili članovi hora bihaćkog muftijstva, kao i članovi hora Mreže mladih Medžlisa IZ Prijedor.

Medžlis IZ Bosanski Novi, 8.8.2019. - U džematu Suhača je u četvrtak, 08.08.2019. godine, poslije akšam namaza održan program Večer Kur’ana i ilahija - U susret Kurban bajramu, koji je također bio i završna aktivnost projekta ljetni kamp „VOLIM SVOJ DŽEMAT“ koji je trajao dvije sedmice.

S obzirom da su školski raspusti u toku pa se tako rađaju i brojne ideje kako popuniti slobodno vrijeme kod naših mališana i omladine. Medžlis IZ Bosanski Novi ove godine je pokrenuo jedan iznimno važan projekat. Radi se o tome da će djeca koja su najavila svoj dolazak na ljetni raspust provesti nekoliko dana u kvalitetnim programima druženja sa djecom iz Bosanskog Novog i drugih naših gradova učeći o din-i islamu, vještinama i prisustvujući raznim edukacijama i sve to na bosanskom jeziku, što je posebno značajno za djecu koja žive i školuju se u dijaspori. A sa druge strane, djeca koja žive u Bosni i Hercegovini će čuti i vidjeti od svojih vršnjaka, ali i od brojnih edukatora, ono što kod nas ne mogu naučiti.

„Ideja datira već neko vrijeme a cilj je druženje djece, njihovo zajedničko upoznavanje, pretpostavka da budu podrška džematu kad odrastu kao i da nauče osnove o vjeri din-i islamu. Druženje je planirano da traje dvije sedmice a kroz njega ćemo imati i goste predavače imame sa područja MIZ Travnik i MIZ Donji Vakuf. Također, u sklopu ljetnog kampa planirana je i jedna zajednička ekskurzija za sve džematlije i djecu u Sarajevu te završna manifestacija Večer kur'ana i ilahija, 09.08.2019.godine.“ – ističe glavni imam Medžlisa IZ Bosanski Novi Samir-ef. Ahmić.

Pored edukativnog, tu su i sadržaji zabavnog karaktera koji podrazumijevaju sportstke igre, druženja sa mladima iz Mreže mladih, te želja da mladi mladima prenesu svoja iskustva vjere, školovanja, te poimanja životnih smjernica.

„Zamislili smo jedno lijepo ljeto u šeher Blagaju, odlično druženje edukativnog karaktera. Želimo uljepšati ljeto našoj djeci. Spojiti djecu iz dijaspore sa djecom iz Bosne, moleći Boga da nas pomogne na tom putu. Koristim priliku da se zahvalim našem muftiji hafizu Mehmed-ef. Kudiću na podršci u ovom projektu, kao i brojnim rukovodiocima službi Rijaseta koji su uzeli učešće u ovom programu.“ – ističe Emir-ef. Nuhić, imam u džematu Blagaj-Japra i koordinator ove aktivnosti.

Nadamo se da će ovaj program ispuniti očekivanja organizatora i učesnika i da će poprimiti karakter tradicije, jer su ovakvi projekti posebno značajni za povratničke džemate i djecu u povratničkim džematima, a isto tako i za djecu naše dijaspore.

Iz godine u godinu prvobitne ideje i projekti koji su pokrenuli obični ljudi kako bi od zaborava istrgli sve te događaje kroz koje je prošao naš narod. Srebrenica i sve ono što su prošli srebreničani je bilo namijenjeno i bosanskoj krajini.

© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H