Februar 03, 2023

Knjiga "Islam i muslimani bužimskog kraja", autora Amira Sijamhodžića, predstavljena je u utorak, 17.1.2023. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Medžlisi Islamske zajednice u Bihaću, Cazinu, Prijedoru i Kozarcu u saradnji sa Berise akademijom iz Sarajeva su organizirali program pod nazivom „Dani tradicije i običaja Bošnjaka“, gdje je fokus bio na izradi umjetnina i kaligrafije, te razgovoru o tradicionalnim zanatima.  Održane su prigodne tribine i pokazane određene tehnike tradicionalnih umjetnina.

U Hamzibegovoj džamiji, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sanski Most, održano je još jedno, peto po redu, takmičenje u učenju Kur'ana za djecu i omladinu.

7. tradicionalna Večer Kur'ana održana je u džematu Brekovica, Medžlis IZ Bihać u subotu, 31.12.2022. Pored izvrsnih učača koji su učili ajete Kur'ana Časnog, vaz-i nasihat je kazivao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Na svečanosti je dodijeljen poklon dugogodišnjem aktivisti ovog džemata hadži Ahmetu Begoviću, kao što su dodijeljeni pokloni za nove učače Kur'ana Časnog iz mekteba ovog džemata.

U Sklopu svoje redovne posjete Medžlisu IZ Velika Kladuća, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je svečano otvorio prostorije biblioteke, sale za sastanke i prostorije Odjela za brak i porodicu i Mreže mladih. Rukovodstvo ovog medžlisa je donijelo odluku da pristupi adaptaciji svojim prostorija za potrebe biblioteke, sastanaka, prostorija Mreže mladih i Odjela za brak i porodicu, te prostorija za sekretara i pogrebnu djelatnost. U prostorijama nove biblioteke je održan i sastanak imama ovog medžlisa sa muftijom Kudićem i njegovim saradnicima, a poslije sastanka je uslijedilo otvaranje prostorije za žene i mlade u sklopu postojeće zgrade medžlisa.

U džematu Blagaj Japra obilježena je Glgodišnjica klanjanja prve kolektivne šehidske dženaze na području MIZ Bosanski Novi.

U srijedu, 28. 09.2022., imami Medžlisa IZ-e Maglaj posjetili su imame Medžlisa IZ-e Kozarac te su zajednički obilježili Dan Udruženja Ilmijje.

Stijena je jedna od najvećih mjesnih zajednica u Bosni Hercegovini, a Stari grad Stijena zajedno sa džamijom upisan je u Listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. U tom starom gradu je i poznata Stara džamija, inače najstarija džamija na lijevoj obali Une, koja je sagrađena 1575. godine i prema relevantnim historičarima smatra se prvom džamijom sagrađenom u Krajini. Džamija je služila vjernicima sve do 1980. godine kada je zbog loših uvjeta zatvorena.

U nedjelju, 07. augusta 2022, u naselju Krkojevci, Medžlis Islamske zajednice Sanski Most, upriličeno je svečano otvorenje novoizgrađene džamije koja će nositi naziv po ashabu Božijeg poslanika, „Abdurrahman ibn Auf-u“.

Jedan svijetli primjer kako složna braća kuću grade je i primjer izgradnje džamije u džematu Jezerski – Dijelovi, Medžlis IZ Bosanska Krupa. Mnogo truda je uloženo u iznalaženju najbolje lokacije, dosta odricanja na izboru najboljeg ponuđenog idejnog rješenja i na kraju je izgradnja džamije u punom zamahu, a podrška ovom projektu stiže sa svih strana.

Stranica 1 od 11
© 2019 - 2022. Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed by N-H