April 23, 2021

S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju u gradu Bihaću, Medžlis IZ Bihać je izdao saopštenje za javnost u kojem poziva vjernike koji svoje vjerske obrede obavljaju u džamijama da vode računa o poštivanju epidemioloških mjera, kao što su ponudili i nekoliko termina za obavljanje džuma-namaza u Gradskoj džamiji u Bihaću, kao i termin za džuma-namaz u Ićhisar (Harmanskoj) džamiji u Bihaću.

Već osam godina pri džematu Jezerski-Dijelovi, Medžlis IZ Bosanska Krupa, djeluje Škola Kur'ana za odlasle polaznike. Do sada su četiri generacije polaznika proučile cijeli Kur'an i nakon toga je bila upriličena hatmenska svečanost. Od novembra 2020. godine, vrijedni imam ovog džemata Muhamed-ef. Begić je redovno sa vrijednom ekipom polaznika 5. generacije Škole Kur'ana za odrasle održavao časove sufare i u nedjelju, 21.3.2021. godine je i svečano predao u ruke Kur'an Časni budućim učačima Kur'ana Časnog.

Povratnički džemati su po svemu posebni, gdje ih često karakteriše mala brojnost, uglavnom prevladava starija populacija, manji broj mladih i djece i druge ni malo popularne karakteristike. Sa druge strane, u tim džematima se osjeti neki poseban mir i duhovna punina, svakako i zbog velikog odricanja povratnika zajedno sa njihovim vrijednim imamima.

Učenje Kur'ana je uvijek bila privilegija i poslastica, a kada u tome učestvuju naši najmlađi, takva aktivnost postaje prvorazredni događaj u svakoj sredini. Tako je prvog dana nove 2021. godine u Hamzi-begovoj džamiji u Sanskom Mostu upriličeno takmičenje mektebskih polaznika u učenju napamet sure En-Nebe' (Vijest) u organizaciji Medžlisa IZ Sanski Most.

Da sloga kuću gradi, rekli su mudri ljudi, a da je uzajamno poštovanje i ljubav garant uspješnog djelovanja primjer su i imami Medžlisa IZ Bosanska Krupa, koji su se samoinicijativno organizirali i priredili svome glavnom imamu Hazimu-ef. Muzaferoviću iznenađenje na dan 22.12.2020. koji će zasigurno ostati u sjećanju svim sudionicima ove interne svečanosti, a dakako i u sjećanju glavnog imama, koji je zasluženo dobio od svog kolektiva priznanje i iznenađenje za sve godine koje su skupa provedene u prelijepoj atmosferi i međusobnom uvažavanju i pomaganju.

U povodu obilježavanja druge godišnjice postojanja i djelovanja ženskog hora duhovne muzike El-Verdu na kulturnoj sceni Velike Kladuše, uz pridržavanje propisanih mjera Kriznog štaba, članice ovog hora upriličile su svoj solistički koncert. Ovim koncertom ujedno je obilježen i Dan državnosti, jedine nam Bosne i Hercegovine.

U izuzetno lijepom ambijentu memorijalnog centra "Čarakovo" u sklopu stručnog seminara za imame Medžlisa IZ Prijedor održana je promocija knjige "Muhammed - Poslanik mira usred sukoba civilizacija" autora Juana Cola, a u prijevodu istaknutog novinara INN Preporod mr. Mirnesa Kovača. Promotori ove knjige pored autora su bili prof. dr. Rifet Šahinović i Mustafa Bećirović, direktor izdavačke kuće Kupola.

21.11.2020. - Danas je u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most upriličena dodjela godišnjih stipendija za studentice i studente islamskih fakulteta, kao i učenice i učenike naših medresa.

Medžlis IZ Velika Kladuša je obilježio mjesec rebi'ul-evvel, mjesec rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., brojnim i raznolikim aktivnostima sa polaznicima mekteba, učenicima osnovnih i srednjih škola, sa mladima, te sa tradicionalnim mevludskim programom u džamiji. Sve ove aktivnosti su bile u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama nadležnih organa.

Na razne načine je obilježen mjesec rođenja Muhammeda, a.s., u našim mektebima na cijelom Muftijstvu bihaćkom. Polaznici mekteba u džematu Blagaj Japra, Medžlis IZ Bosanski Novi su ovim povodom imali priliku da se dodatno upoznaju sa životom i djelom voljenog Poslanika, a.s.

Stranica 1 od 6
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H