Februar 19, 2020

Posebni programi za djecu i mlade u Bosanskom Novom

S obzirom da su školski raspusti u toku pa se tako rađaju i brojne ideje kako popuniti slobodno vrijeme kod naših mališana i omladine. Medžlis IZ Bosanski Novi ove godine je pokrenuo jedan iznimno važan projekat. Radi se o tome da će djeca koja su najavila svoj dolazak na ljetni raspust provesti nekoliko dana u kvalitetnim programima druženja sa djecom iz Bosanskog Novog i drugih naših gradova učeći o din-i islamu, vještinama i prisustvujući raznim edukacijama i sve to na bosanskom jeziku, što je posebno značajno za djecu koja žive i školuju se u dijaspori. A sa druge strane, djeca koja žive u Bosni i Hercegovini će čuti i vidjeti od svojih vršnjaka, ali i od brojnih edukatora, ono što kod nas ne mogu naučiti.

„Ideja datira već neko vrijeme a cilj je druženje djece, njihovo zajedničko upoznavanje, pretpostavka da budu podrška džematu kad odrastu kao i da nauče osnove o vjeri din-i islamu. Druženje je planirano da traje dvije sedmice a kroz njega ćemo imati i goste predavače imame sa područja MIZ Travnik i MIZ Donji Vakuf. Također, u sklopu ljetnog kampa planirana je i jedna zajednička ekskurzija za sve džematlije i djecu u Sarajevu te završna manifestacija Večer kur'ana i ilahija, 09.08.2019.godine.“ – ističe glavni imam Medžlisa IZ Bosanski Novi Samir-ef. Ahmić.

Pored edukativnog, tu su i sadržaji zabavnog karaktera koji podrazumijevaju sportstke igre, druženja sa mladima iz Mreže mladih, te želja da mladi mladima prenesu svoja iskustva vjere, školovanja, te poimanja životnih smjernica.

„Zamislili smo jedno lijepo ljeto u šeher Blagaju, odlično druženje edukativnog karaktera. Želimo uljepšati ljeto našoj djeci. Spojiti djecu iz dijaspore sa djecom iz Bosne, moleći Boga da nas pomogne na tom putu. Koristim priliku da se zahvalim našem muftiji hafizu Mehmed-ef. Kudiću na podršci u ovom projektu, kao i brojnim rukovodiocima službi Rijaseta koji su uzeli učešće u ovom programu.“ – ističe Emir-ef. Nuhić, imam u džematu Blagaj-Japra i koordinator ove aktivnosti.

Nadamo se da će ovaj program ispuniti očekivanja organizatora i učesnika i da će poprimiti karakter tradicije, jer su ovakvi projekti posebno značajni za povratničke džemate i djecu u povratničkim džematima, a isto tako i za djecu naše dijaspore.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Nedjelja, 28 Juli 2019 01:00
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H