April 07, 2020

Deset godina od otvorenja džamije džemata Urije i svečanost hatmi

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je prisustvovao svečanosti povodom deset godina od otvaranja novosagrađenje džamije u džematu Urije, Medžlis IZ Bosanski Novi i svečanost hatmi za vrijedne polaznike mekteba ovog džemata.

U 18 sati u haremu džamije otvorena je izložba fotografija koje prikazuju kako se gradila džamija, ali i retrospektiva rada ovog džemata u proteklih deset godina.

Svečanost hatmi je otpočela u 19 sati učenjem odlomka iz Kur'ana Časnog kojeg je proučio hafiz Suad-ef. Šahinović, profesor u cazinskoj medresi.

Prisutnima su se obratili glavni imam Medžlisa IZ Bosanski Novi Samir-ef. Ahmić i predsjednik povjereništva Medžlisa IZ Bosanski Novi Elvir-ef. Vakufac. Oni su izrazili svoje zadovoljstvo radom ovog džemata, te čestitali imamu, džematskom odboru i svim džematlijama na dosadašnjem radu i poželjeli im mnogo uspjeha u onome što slijedi.

Nakon ilahije koju je proučio Asmir-ef. Bajrektarević, prisutnima se obratio vrijedni imam ovog džemata Muhamed-ef. Hodžić, koji je predstavio djecu koja su položila hatmenske ispite i pristupili hatmenskoj svečanosti. Zatim je Muhamed-ef. Hodžić zajedno sa nekadašnjim muftijom banjalučkim Edhem-ef. Čamdžićem i njegovim saradnikom Abdulah-ef. Puriševićem postavljao brojna pitanja polaznicima mekteba, a za prikazano znanje koje su svi prisutni imali mogućnost čuti su bile samo riječi hvale.

Prisutnima se obratio potom Edhem-ef. Čamdžić koji je rekao nekoliko riječi o važnosti učenja i poučavanja vejrskih vrijednosti za djecu i odrasle u savremenom dobu naglašavajući značaj vjere u odgoju i obrazovanju savremenih generacija.

Potom se cijenjenom skupu obratio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, koji je čestitao djeci i njihovim roditeljima, imamu i cijelom džematu. Muftija je istakao posebno vrijednost da djeca nauče učiti u Kur'anu i da to svoje znanje ne zaboravljaju, te da je mektebska nastava i vjeronauka u školama svojevrsni garant da će naš narod biti sve pismeniji u naučavanju vjerskih propisa i da će vjerske vrijednosti sve više primjenjivati u svojim životima.

Mutevelika džemata Ismet Osmanagić je potom uručio priznanja za petnaest osoba koji su dali nemjerljiv doprinos u afirmaciji džemata i njegovim aktivnostima u proteklom periodu. To su, između ostalih i predsjednici džematskih odbora u proteklim mandatnim periodima; Hašim Arslanović, Vehid Avdić i Omer Adilović, zatim mujezin Hamdija Adilović, blagajnik Adis Crnkić i Kemila Torić, osoba koja vodi brigu o čistoći i urednosti džamije.

Program je završen dovom koju je proučio hafiz Suad-ef. Šahijović, a nakon toga je uslijedilo darivanje djece od strane predstavnika Medžlisa IZ Bosanski Novi, džemata Urije, te ostalih džematlija i gostiju. Ovoj svečanosti je prisustvovao i Ibrahim-ef. Redžić, profesor u cazinskoj medresi, te Ramiz-ef. Veladžić, imam gradske džamije u Bosanskom Novom.

Rate this item
(0 votes)
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H