April 23, 2021

Emir-ef. Nuhić - najbolji muallim u 2020. godini u Medžlisu IZ Bosanski Novi

Povratnički džemati su po svemu posebni, gdje ih često karakteriše mala brojnost, uglavnom prevladava starija populacija, manji broj mladih i djece i druge ni malo popularne karakteristike. Sa druge strane, u tim džematima se osjeti neki poseban mir i duhovna punina, svakako i zbog velikog odricanja povratnika zajedno sa njihovim vrijednim imamima.

Međutim, kada postoji džemat koji punim plućima diše vjeru, džemat i svoj bosanski i Bošnjački identitet, to je onda zaista prava poslastica. Takav džemat je svakako džemat Blagaj - Japra u Bosanskom Novom. Vrijedni imam Emir-ef. Nuhić je okupio svoj džemat različitih uzrasta i afiniteta i s njima putem raznih aktivnosti provodi ugodne trenutke u svome rodnom kraju i na svojoj zemlji. Ove godine je uz jednoglasnu podršku Izvršnog odbora Medžlisa IZ Bosanski Novi i imama, a na prijedlog glavnog imama Samir-ef. Ahmića, priznanje za najboljeg muallima u protekloj mektebskoj godini dodjeljeno upravo Emir-ef. Nuhiću.

"Mi koji izvršavamo misijski poziv imama i koji brinemo o vjerskom životu u našim sredinama moramo biti svjesni značaja emaneta naše djece i odgovornosti prema njima u pogledu njihovog odgoja i obrazovanja. Iznimno cijenim rad i doprinos svakog muallima, a onoga ko se u nečemu posebno izdvoji, smatram da treba istaći i dodijeliti mu priznanje kao zahvalnost da učinjeno i poticaj za daljnji trud i rad u svojoj misiji. Emir-ef. je jedan kompletan imam, koji je prisutan na svim poljima na kojima treba da se nađe jedan imam. Njegova predanost u radu sa djecom, ali i u svim drugim aktivnostima su nas opredjelili da jednoglasno podržimo inicijativu o dodjeli ovogodišnjeg priznanja upravo njemu. Isto tako, Emir-ef. je jedna empatična ličnost koja ostvaruje iznimno kvalitetnu komunikaciju sa svim građanima našeg grada bez obzira na vjeru i naciju, što je njegova dodatna vrijednost koju koristi na najbolji način." - izjavio je Samir-ef. Ahmić, glavni imam Medžlisa IZ Bosanski Novi.

Emir-ef. Nuhić se zahvalio svima onima koji su prepoznali njegov rad, te iznio neke detalje o aktivnostima djece u džematu kojeg predvodi, što svakako opravdava povjerenje i priznanje koje mu je i dodijeljeno.

"Zahvalan sam Gospodaru na daru ovog posla kojim se bavim i na ovom priznanju koje mi je dodijeljeno. Bez značajne podrške svoga glavnog imama, ostalih kolega imama i Izvršnog odbora našeg medžlisa siguran sam da bi sve ono što radim imalo dosta manji efekat. Naš mekteb je u proteklim godinama brojao preko pedesetoro djece, a ove godine, kao nikada do sada, imamo gotovo desetoro djece manje. Naše aktivnosti sa najmlađim uzrastom su raznolike; imamo 13 učača Kur'ana, 15 polaznika kurseva engleskog i njemačkog jezika uz podršku udruženja "Ruku na srce" iz Sarajeva, 28 djece su članovi karate sekcije, koji veoma uspješno i redovno napreduju u ovom plemenitom sportu. "Ramazanski voz dobrih djela" je naš projekat na kojeg smo posebno ponosni. Uz podršku Azre Arapović - Kenjar motivirali smo djecu da se uključe u radionice i nakon toga izabrali najbolje radove i autore tih radova nagradili prigodnim novčanim nagradama. Zahvalan sam i Amiru i Adisi Imširović i Behiji Arnautović-Nuhić, koji mi kao psiholozi, pedagozi i socijalni pedagozi pomažu u onim časovima gdje nastojimo posebno približiti neku važnu temu putem kreativnih radionica." - kazao je Emir-ef. Nuhić.

Pored svega nabrojanog, stalna briga o starijim i bolesnim u ovom džematu je posebno dobro došla u jeku pandemije COVID 19, kada je imam zajedno sa mladima iz džemata obilazio starije osobe, bio im na raspolaganju u svim njihovim potrebama i olakšao im one teške dane kroz koje su prolazili u vrijeme zabrane kretanja ljudima starijim od 65 godina.

Emir-ef. Nuhić (Ismet i r. Šemsa) je rođen 1984. godine u Bugojnu. Nakon osnovne škole završio je Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku, diplomant je na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću. U džematu "Ensar" je šest godina služio kao mujezin i drugi imam zajedno sa sadašnjim muftijom dr. hfz. Mevludin-ef.Dizdarevićem. U džematu Blagaj-Japra u Medžlisu IZ Bosanski Novi je na službi devet punih godina. Oženjen je Behija-hanumom i imaju troje djece: Merjem, Esmu i Hamzu. Vrlo je energičan, prijatan i komunikativan, što njegovu imamsku misiju čini veoma uspješnom na raznim poljima djelovanja.

 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Četvrtak, 14 Januar 2021 01:26
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H