Prve hatma-dove u povijesti džemata Gomjenica

U nedjelju, 16.juna džemat Gomjenica i MIZ Prijedor su bili domaćini mnogima gostima koji su došli na svečanost završnih ispita mektebske nastave hatma dova.


Pred vjerskoprosvjetnom komisijom MIZ Prijedor, završni ispit je položila vrijedna učenica, osmog razreda, Dukić (Samir i Elvira) Elma.
Svečanost je počela u 12:00h, sa učenjem ašereta, nakon čega je riječ dobrodošlice uputio Ale-ef. Jušić, vrijedni imam džemata Gomjenica.

Nakon uvodnog obraćanja pristupilo se samom činu svečanosti, u kojem je polaznica pokazala samo dio stečenog znanja pred svojim imamom.

Posebno se mogla uočiti sreća na licima roditelja, pošto je to prvo dijete iz porodice koje je položilo hatmenski ispit.

Džamija je bila premala da primi sve one koji su došli na ovu svečanost od rodbine, prijatelja i poznanika. Elma je proučila suru Jasin i briljantno odgovarala na brojna pitanja koja su joj upućivali članove komisije.

Svečanost je dobila na značaju i zbog činjenice što su prisustvovali prvi ljudi Medžlisa IZ Prijedor i brojnih imama koji su svojim dolaskom ukazali poštovanje svrčenici hatme, njenim roditeljima, imamu i cijelom džematu.
Prisutni su bili: Husein- ef. Velić (glavni imam), Mustafa-ef. Mušić (Čejreci), Nudžeim-ef. Šišić (Ćela), Haris-ef. Kličić (Zecovi) Mersud-ef. Topalović (Mahmića Most, MIZ B.Krupa) i Suvad-ef. Dukić.

Nakon programa poučnim vazom se obratio glavni imam Husein-ef. Velić, gdje je napomenuo da je ovo veliki dan, kako za džemat Gomjenica, tako i za čitav Medžlis IZ Prijedor. Čestitao je Ali-ef. na uspješno izvedenom programu, svršenici pouke, kao i njenim roditeljima i ujedno je pozvao roditelje da djecu redovno šalju na mektebsku pouku.

Nakon obraćanja gl.imama, hor džemata Ćela je sve prisutne počastio sa jednom ilahijom.

Ispred medžlisa nagradu svršenici hatmenskog ispita je uručio predsjednik IO Medžlisa Prijedor Edhem Delić, koji je isto tako iskoristio priliku da ukaže na važnost ovakvih svečanosti.

Na kraju svečanosti, ašere je proučio dugogodišnji imam ovog džemata Suvad-ef. Dukić, a dovu Husein-ef. Velić.

Poslije dove, rodbina, prijatelji i svi prisutni su darovali Elmu po krajiškom adetu. Bilo je lijepo vidjeti da roditelji i rodbina nisu žalili sredstava da nagrade polaznicu, koja je višegodišnju redovnost, na mektebskoj nastavi, krunisala ovom svečanošću.

Darivanje je okončano ezanom za podne-namaz, kojeg je proučio Haris ef.Kličić.

Nakon podne-namaza, po običajima u ovim podnebljima BiH, upriličen je svečani ručak, za sve prisutne, u kući svršenice.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Ponedjeljak, 17 Juni 2019 20:12
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H