April 10, 2020

Muftija bihaćki prisustvovao hatmenskoj svečanosti u džematu Jezerski-Dijelovi

Jezerski-Dijelovi, 22.6.2019. – U džematu Jezerski-Dijelovi su u subotu, 22.6.2019. upriličene 14. po redu hatme za polaznike mektebske nastave. Pet djevojčica i dva dječaka je ovjerilo svoje znanje stečeno u mektebu i pristupilo hatmenskim ispitima i nakon toga i džematu predstavili svoje znanje.

Na ovoj svečanosti su bili prisutni Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, rukovodilac Službe za vjerska pitanja i obrzaovanje Muftijstva bihaćkog Mensur-ef. Ćehića, glani imam Medžlisa IZ Bosanska Krupa Hazim-ef. Muzaferović, hafiz Suad-ef. Šahinović, brojni imami i prepuna džamija vjernika koji su došli na ovu svečanost.

Na samom početku se obratio vrijedni imam ovog džemata Muhamed-ef. Begić. To je imam koji je na proteklim mektebskim takmičenjima sa svojom djecom osvojio sva četiri prva mjesta na nivou Medžlisa IZ Bosanska Krupa, a potom i na nivou Muftijstva i Rijaseta je ostvario prva mjesta. I ovo nije prvi uspjeh ovog imama na tom nivou. S druge strane, njegove aktivnosti u radu sa odraslima je također iznimno zapažen i gotovo svake godine se oržavaju i hatme za odrasle. Muhamed-ef. je do sada izveo preko 150 djece na hatmenske ispite, a preko petnaest ih je upisalo i medresu. Muhamed-ef. se zahvalio Muftiji i njegovim saradnicima na dolasku, kao i svim prisutnima. Zahvalio se i roditeljima i djeci koji su redovno slali svoju djecu u mekteb i posebno ih pripremali za ovaj dan.

Program kojeg su djeca izvela je bio kvalitetno osmišljen i realiziran, što nije ostavilo ravnodušnim nikoga od prisutnih.

U toku programa se obratio Mensur-ef. Ćehić, rukovodilac Službe za vjerska pitanja i obrzaovanje Muftijstva bihaćkog, koji je čestitao Muhamed-ef., djeci, roditeljima i cijelom džematu na ovom velikom uspjehu sviju njih. Istakao je svoje posebno poštovanje prema Muhamed-ef. znajući koliko ulaže truda i koliko je predan svome poslu.

Potom je glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Krupa Hazim-ef. Muzaferović uručio šehadetname za uspješno položene hatme i prigodne poklone ispred Medžlisa IZ Bosanska Krupa.

Nakon završetka programa prisutnima se obratio i muftija hafiz Mehmed-ef. Kudić koji je iskazao svoje veliko zadovoljstvo što u našim džematima ima ovakvih imama, džematlija i djece koja znaju za Kur'an, koji uče Kur'an i koji Kur'an primjenjuju u svojim životima. Zahvalio se imamu, djeci i roditeljima koji svi zajedno čine trokut uspjeha koji je važan za uspješno funkcionisanje bilo kojeg obrazovnog sistema, uključujući i mektebski. Posebno se osvrnuo na iznimno velike rezultate koje postiže imam i djeca na raznim takmičenjima, te istakao da će muftijstvo u narednom periodu posebno voditi brigu o takvim pozitivnim primjerima.

Dovom Uzvišenom Gospodaru je završena još jedna svečanost hatmi u džematu Jezerski-Dijelovi, a koju će mnogi pamtiti po lijepim emocijama i izvanrednom programu.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Četvrtak, 27 Juni 2019 12:11
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H