Februar 03, 2023

Genocid u Prijedoru (21)

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, predvodio je vjerske obrede i dženazu-namaz za 16 žrtava teškog ratnog zločina sa elementima genocida u Prijedoru i dolini Sane u memorijalnom centru Kamičani u srijedu, 20. jula 2022. godine.

U sklopu obilježavanja 20. jula, dana sjećanja na teške ratne zločine sa elementima genocida 1992. godine u Prijedoru, delegacijama pristiglih na dženazu je predstavljeno idejno rješenje za budući memorijalni centar „Kamičani“, kojeg je po instrukcijama Organizacionog odbora radila projektanska kuća „Euro-Ing“ iz Bihaća. Predstavljanju su prisustvovali reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović i muftije Islamske zajednice, predsjednik i član predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković i mnogi drugi dužnosnici države Bosne i Hercegovine na svim nivoima.

Kolektivna dženaza za 16 žrtava iz Prijedora i doline Sane, koje su ubijene 1992. godine, klanjana je danas u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu, a dženazu je predvodio reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Neophodno je još više raditi na memorizaciji prošlosti i izgradnji kulture sjećanja, to je najsigurnija brana da se zločini ne ponove - izjavio je za Agenciju MINA muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula, Dana sjećanja i dženaze za žrtve Prijedora i doline Sane.

Šehidska dženaza u Memorijalnom centru Kamičani bit će klanjana 20. jula, a pripreme za obilježavanje 30. godišnjice zločina i dženazu se privode kraju.

Muftija Kudić je podsjetio da su zločini koji su se desili početkom ljeta 1992. godine u svim gradovima i općinama doline rijeke Sane, bili uvertira za sve zločine koji će se dešavati u Bosanskoj Krajini.

- Da je međunarodna javnost u tom vremenu na vrijeme reagirala i prepoznala zločinačku namjeru, vjerovatno se ne bi desio ni genocid u Srebrenici, što jasno pokazuje da zločin koji se na vrijeme na spriječi postaje veći i brutalniji.

Često ponavljamo jednu važnu rečenicu: Zločin u Prijedoru je preteča genocida u Srebrenici.

Da je se taj zločin prevenirao ili sankcionisao na vrijeme, siguran sam da bi genocid u Srebrenici bio dosta slabijeg obima, a možda se ne bi ni desio. U stvari, Prijedor je Srebrenica 1992. godine - naglasio je muftija Kudić.

On je naglasio da Islamska zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini kroz različite aktivnosti nastoji podsjećati i pamtiti najstrašnije zločine koji su se desili.

Uloga Islamske zajednice u memorizaciji je veoma važna, a u nekim momentima i presudna.

Cilj svih aktivnosti usmjeren je na podsjećanje prije svih nas samih, ali i drugih, te da se kaže potpuna istina o svemu što se desilo i upozori da mnogi nisu kažnjeni za počinjeni zločin - kazao je muftija.

Podsjetio je i da je Vijeće muftija IZ, na osnovu zahtjeva Bihaćkog muftijstva 17. marta 2019. godine, usvojilo protokol dženaze za žrtve Prijedora i doline Sane.

- Svake godine 20. jula se organizira kolektivna dženaza i program s različitim sadržajima, koji imaju za cilj afirmaciju kulture sjećanja. Taj datum treba da ostane simbol stradanja Bošnjaka Bosanske Krajine, ali i cijele BiH.

Ovo je značaj IZ u kontekstu konkretnog doprinosa kulturi sjećanja, ali i doprinos IZ u održivom povratku, u procesu brige o povratnicima, o šehidskim porodicama, o šehidskim mezarjima, o raznim vjerskim obredima i dovama za šehide.

Možemo slobodno reći da je presudan doprinos IZ za sjećanje na šehide, ali i na život porodica šehida i Bošnjaka na području cijelog manjeg entiteta - poručio je, između ostalog, muftija Kudić.

Koliko god je važno da se sjećamo i animiramo domaću i  stranu javnost o svim strašnim zločinima, moramo uvijek misliti i o budućnosti, istaknuo je muftija.

- Kao što su svi šehidi u povijesti islama bili primjer i usmjerenje generacijama koje su dolazile, tako i mi ne smijemo biti zatvoreni u prošlost. Moramo mlade generacije učiti da se borba za istinu isplati i na tome ne smijemo posustati - naglasio je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

(MINA)

Redovna III sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula, dana sjećanja i dana dženaze za žrtve Prijedora, održana je u ponedjeljak, 4. jula 2022. godine u Prijedoru. Sjednicom je predsjedavao predsjednik OO i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

U Kozarcu je 6. juna 2022. godine održana redovan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula, dana sjećanja i dana dženaze za žrtve Prijedora. Ovom sjednicom je predsjedavao predsjednik Organizacionog odbora muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.  Na sjednici su tematiziran program organizacije obilježavanja 20. jula, te su donijeti zaključci oko načina i forme realizacije brojnih aktivnosti.

Kozarčani se zavjetuju da će čuvati sjećanje na prošlost - kazao je za Preporod.info hafiz Amir-ef. Mahić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac u povodu 30. godišnjice agresorskog napada na Kozarac.

Povodom početka napada na Prijedor, u prijedorskom naselju Hambarine, u nedjelju, 22. maja 2022, upriličen je mimohod do šehidskog mezarja, te je na šehidskom mezarju upriličen prigodan vjerski program.

Redovna sjednica Organizacionog odbora za održavanje kolektivne šehidske dženaze za žrtve Prijedora 20. jula 2022. godine je održana u sjedištu Muftijstva bihaćkog u Bihaću.

Protekle noći na glavnom prijedorskom šetalištu upriličen je defile nekoliko desetina ljudi koji su skandirali podršku presuđenom ratnom zločincu za genocid Ratku Mladiću i marširajući pored Čaršijske džamije u ovom gradu, a izjavu za medije je dao i glavni imam Medžlisa IZ Prijedor Benjamin-ef. Hodžić.

Stranica 1 od 2
© 2019 - 2022. Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed by N-H