April 23, 2021

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas ramazansku poruku muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori.

U Goraždu je danas, u Islamskom kulturno-obrazovnom centru „Mehmed Fatih II“ pod predsjedavanjem Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića održana 28. redovna sjednica Vijeća muftija. Na sjednici su, između ostalog, potvrđene odluke sa osme telefonske sjednice Vijeća muftija; donesena je odluka o visini nisaba za ša'ban, ramazan i ševval 1442. hidžretske godine u iznosu od 8.290.00 KM; usvojena je Informacija o značajnijim aktivnostima Reisu-l-uleme i drugih članova Vijeća muftija između dviju sjednica Vijeća; usvojen je Izvještaj o radu Vijeća muftija za 2020. godinu;. razmatran je i usvojen Nacrt Plana ramazanskih aktivnosti Rijaseta i Organizacionih jedinica Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 1442. god. po H./2021. godinu, te nacrt dokumenta „Pravci djelovanja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u suočavanju s različitim organizacijama i radikalnim otuđenim grupama“. Ovom nacrtu je, s obzirom na izazove, posvećena posebna pažnja, ocijenjen je visokom ocjenom i usvojen kao dokument, no ostavljen je da se doradi. Muftijama je dato dodatnih 15 dana da dostave svoje prijedloge i sugestije vezane za njega kako bi na narednoj sjednici mogao biti i usvojen.

Razmatran je i prijedlog Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i transformacijama vakufske imovine.

Na sjednici je pažnja posvećena i pandemijskim okolnostima u kojima se još uvijek nalazimo. Vijeće muftija je u vezi s tim izrazilo priznanje imamima, glavnim imamima i medžlisima na poštivanju propisanih mjera i brizi o zdravlju ljudi. Takođe je izrazilo priznanje i zahvalnost džematlijama koji su dolazili u džamiju i pridržavali se propisanih mjera. Vijeće muftija i Islamska zajednica u cjelini izražavaju duboku zahvalnost i poštovanje ljekarima i osoblju zdravstvenih ustanova na ogromnim naporima koje ulažu u zaštiti i liječenju oboljelih. Istaknuto je i da Islamska zajednica pažljivo prati situaciju u zemlji, te poziva svoje članove i sve faktore u društvu na punu odgovornost i striktno pridržavanje mjera koje su donijeli nadležni organi. 

Odlučeno je i da se predstojeći Ramazan dočeka normalno, kao drag gost. Što se tiče samih ramazanskih aktivnosti, a naročito teravih-namaza, Vijeće je ovlastilo Reisu-l-ulemu da neposredno pred Ramazan izda instrukciju o djelovanju, uzimajući u obzir okolnosti u kojima će ramazan biti dočekan. 

Vijeće je raspravljalo i o drugim pitanjima iz svoje nadležnosti i odredilo se naspram njih.

11 03 2021 01 vijece muftija 1

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je, putem Ureda za društvenu brigu, odgovorio na apel za pomoć Medžlisa IZ Bosanska Kostajnica stanovništvu pogođenom serijom zemljotresa u periodu od 28.12. - 30.12.2020. godine.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas apel svim domaćim i međunarodnim faktorima da se ozbiljno, bez politikantstva i sitnih dnevnopolitičkih interesa, angažuju oko rješavanja migrantske krize.

U Banjoj Luci je u petak, 18.9.2020, pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 26. redovna sjednica Vijeća muftija.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović pozvao je članove i pripadnike Zajednice da poste deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara zul-hidždžeta poznatog kao Jevmu-l-Arefe (Dan Arefata). Dan Arefata je dan u kojem hadžije borave na Arefatu i ove godine je u četvrtak 30. jula.

Na šehitlucima u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari danas je klanjana dženaza-namaz za devet šehida, žrtava Genocida.

U Sarajevu je u utorak, 6.7.2020. je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 25. redovna sjednica Vijeća muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, na kojoj j muftija dr. Mevlud ef. Dudić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, informisao prisutne o stanju pandemije koronavirusa u Sandžaku i mjerama koje je IZ poduzela kako bi se pomoglo suzbijanju ove bolesti.

Sarajevo, 27. juni 2020. (MINA) - Danas je pod predsjedavanjem predsjednika Safeta Softića održana peta redovna sjednica Sabora Islamske zajednice. Sjednici, koja je održana uz posebne mjere zaštite od koronavirusa, prisustvovao je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio apel svim muslimanima i građanima Sandžaka, a posebno članovima Islamske zajednice da se pridržavaju svih mjera zaštite od širenja koronavirusa. Pozvao je nadležne državne organe u Srbiji i lokalne vlasti da pokažu odgovornost za svoje građane i da zanemare sve razlike i podjele.

Stranica 1 od 3
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H