Septembar 25, 2020

U posjeti Muftijstvu bihaćkom, bihaćkom muftiji i dekanu Islamskog pedagoškog fakulteta boravio je novimenovani savjetnik za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u Sarajevu dr. Junus Keleš.

Vakuf u muslimanskoj tradiciji je oduvijek zauzimao vrlo značajno mjesto. Vakifi različitog imovinskog stanja su dio svoje imovine uvijek stavljali na raspolaganje zajednici i pomagali projekte koje je zajednica kandidirala. Iako je uvijek bila bogata vakufima, bosanska krajina je u postagresijsko vrijeme iznjedrila brojne vakife koji su veliki dio svoje imovine investirali u građenje i obnovu džamija, medrese, mekteba, mezarja i drugih projekata koji su uspješno okončani.

Muftiju bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića su posjetili predstavnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine; drugog pješadijskog puka i kasarne "Adil Bešić" iz Bihaća. Drugi pješadijski puk je predstavljao brigadir Kasim Mešić, komandant puka, major Almir Kuluglić, te stariji vojnik prve klase Almedin Maleškić, dok su njihovi domaćini u Bihaću bili pukovnik Sead Šehić, komandant kasarne, major Rusmir Musa i imam u kasarni Enver-ef. Merdić.

Tokom sastanka razgovarano je o vjerskom životu u oružanim snagama i potrebama koje imaju oružane snage u kasarni "Adil Bešić" u Bihaću. Razgovor je tekao u smjeru formiranja Muzeja 5. korpusa u sklopu kasarne "Adil Bešić" u Bihaću. Muftija Kudić je dao svesrdnu podršku svemu onome što čine oružane snage, a pogotovo onim projektima koji se direktno ili indirektno tiču vjerskog života i očuvanja tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Razgovarano je i o potrebi uređenja pristupnog puta do mesdžida u sklopu kasarne i uređenju dvorišta, gdje je muftija Kudić obećao svoju pomoć i podršku u ovoj nakani vojnog imama i rukovodstva kasarne.

Gosti su se zahvalili muftiji Kudiću na srdačnom prijemu i ugodnom razgovoru, te izrazili zadovoljstvo ishodom razgovora o vrlo značajnim temama od zajedničkog interesa.

15. septembra 1970. godine izišao je prvi broj Islamskih informativnih novina "Preporod". Povodom ovog važnog jubileja, 50 godina rada, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je uputio čestitku koju prenosimo u cjelosti:

Poštovana glavna urednice IIN Preporod,

Vama i svim zaposlenicima našeg Preporoda čestitam ovaj važan jubilej, 50 godina uspješnog rada i postojanja.

Mnoge generacije naše uleme, intelektualaca i vrijednih novinara su podizali i gradili Preporod svih proteklih godina, a naše džematlije su učili i odgajali se kroz tekstove i bogate radove naše uleme. Vas je Gospodar svjetova odabrao da u ovom vremenu na pravi način odgovorite na brojne izazove i da kroz Preporod uspješno afirmirate vrijednosti za koje se Islamska zajednica zalaže.

Kako god sam kao učenik medrese rado čitao Preporod, tako ga i danas redovno čitam i sa posebnim ushićenjem listam njegove stranice i uživam u njegovom sadržaju.

Želim Vam još mnogo uspješnih decenija sa Preporodom, a u svrhu preporoda sviju nas i naše zajednice.

Allah mubarek olsun!

Hafiz Mehmed-ef. Kudić,
muftija bihaćki

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić sa svojim saradnicima posjetio je medresu "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" u Cazinu.

Mektebska nastava na području jedanaest medžlisa Muftijstva bihaćkog je počela kao i ostatku naše domovine u subotu, 12. septembra 2020. godine.

Povodom početka nove mektebske, školske i akademske godine, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je uputio čestitku koju prenosimo u cjelosti:

Siguran sam da shvatamo da je napredni svijet napredan zbog naučnog dostignuća do kojeg su došli i siguran sam da su nesređena društva dospjela u to stanje zbog napuštanja puta nauke, obrazovanja i školovanja. Zbog toga je put znanja naš jedini put ka ljepšoj i sigurnojoj sadašnjosti i budućnosti.

Svako živo biće koje je Allah, dž.š., stvorio ima svoju zadaću na ovom svijetu. Zadaća onih koji su preuzeli emanet vođenja države jeste da obezbijede uslove za što bolje i kvalitetnije obrazovanje naše djece. Zadaća učitelja i roditelja je da kod djece razvijamo sve one važne komponente koje su od vitalne važnosti za uravnoteženost i stabilnost ličnosti; ljubav prema istraživanju, proučavanju i usvajanju korisnih naučnih disciplina i životnih vještina, da se uče pronicljivosti u postupcima, moralnom karakteru i odlučnom stavu. Bez vlastitog uzora, puka prenošenje informacija će značajno biti obezvrijeđeno, što zahtjeva od onih koji prenose znanje da budu uzori i vertikale u ponašanju njihovim učenicima.

Raduje nas dolazak blagoslovljenog trenutka kada našu djecu ispraćamo iz naših domova u školske i mektebske klupe. Naše škole i mektebi su iznimno draga mjesta Bogu Svevišnjem i kada ispraćamo djecu ka hramovima nauke budimo svjesni da su oni u okrilju Božijem i Njegovom zadovoljstvu, bez obzira na školu i naučnu disciplinu koju pohađaju. Sve ono što je opštekorisno je i Bogu drago i On zato nagrađuje.

Posebno smo sretni što će naši učenici i polaznici mekteba ponovo u školske i mektebske klupe nakon neizvjesnog perioda u kojem su bili primorani da stiču nauku, a učitelji i muallimi da naučavaju putem elektronskih pomagala. Blagodat susreta jedni s drugima na putu sticanja nauke smo bili jedno vrijeme uskraćeni, te su i nastavnici i mualimi, i roditelji i djeca uvidjeli koliko je škola i mekteb važan segment odrastanja novih naraštaja i koliko je fizički susret važan u tom procesu. Svakako, naredni period će pokazati našu zrelost naspram poštivanja epidemioloških mjera u školama i mektebima i potvrditi nam opredjeljenost da moramo paziti na naše zdravlje i zdravlje onih koji nas okružuju i da odgovorno pristupamo u borbi protiv ovog iskušenja koje nas je snašlo.

Svim našim učenicima i polaznicima mekteba čestitam početak nove školske i mektebske godine. Posebnu čestitku upućujem učenicima i nastavnicima medrese „Džemaludi-ef. Čaušević“ u Cazinu i studentima i nastavnicima Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću. Našim učiteljima i muallimima želim mnogo strpljenja, kreativnosti i odlučnosti u prenošenju korisnog znanja. Roditeljima poručujem da budu podrška i učenicima i nastavnicima, a našim vlastima da se adekvatno staraju o školskom sistemu i kreiraju zdrav ambijent za kvalitetan odgojno-obrazovni rad u našim odgojno-obrazovnim ustanovama.

Allah mubarek olsun!

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović je u sjedištu Vakufske direkcije razgovarao sa muftijom bihaćkim hafizom Mehmed ef. Kudićem.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u svom uredu u Bihaću upriličio prijem za prvu bihaćku hafizu Ilmu Ogrešević, njene roditelje i džematskog imama nakon što je 18. augusta pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice proučila kompletan Kur'an i time stekla zvanje hafize Kur'ana Časnog. Njen muhaffiz (mentor) na ovom časnom putu je bio upravo muftija Kudić.

U organizaciji Uprave za vjerske poslove u sklopu obilježavanja Dana mekteba u sali Muftijstva bihaćkog održan je seminar i prezentacija novih nastavnih planova i programa i novih udžbenika (Ilmihala) za mektebsku pouku. Ovom prilikom je postavljena i izložba pod nazivom Mekteb u tradiciji bosanskohercegovačkih muslimana. Autori izložbe su Meho Manjgo i Ruhulah Hodžić iz Gazi Husrev-begove biblioteke.

Stranica 1 od 8
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H