April 23, 2021

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić uputio je čestitku povodom 15. aprila, Dana armije R BiH. Čestitku muftije Kudića prenosimo u cjelosti:

Svi oni koji su željeli nestanak Bosne i Hercegovine su sve dobro isplanirali, te počeli sa realizacijom svog plana početkom 1992. godine. Patriote ove zemlje i oni koji se nisu slagali sa tim planom su formirali Teritorijalna odbranu, koja je 15. aprila 1992. prerasla u Armiju Republike Bosne i Hercegovine.

Pripadnicima Armije R BiH su vrlo često ti isti neprijatelji ubijali roditelje, braću i sestre, rušili džamije i kuće, uništavali sve što ima ikakve veze s njima, ali su oni ostali dostojanstveni i svoju hrabrost i borbu usmjerili na bojno polje. Ponosni smo na pripadnike Armije R BiH koji nisu činili planske zločine, koji nisu ubijali djecu, žene i nemoćne, koji nisu rušili bogomolje i koji su pripadali raznim vjerama i nacionalnostima.

Zahvalni smo pripadnicima Armije R BiH što su pokvarili planove neprijatelja i sačuvali državu Bosnu i Hercegovinu. Zahvalni smo našem narodu koji se u svemu identificirao sa Armijom R BiH i uradio sve da obezbijedi adekvatnu logistiku našoj Armiji. Zahvalni smo našim prijateljima u inostranstvu koji su na razne načine podržali Armiju R BiH.

Svim pripadnicima Armije R BiH čestitam 15. april, Dan armije Republike Bosne i Hercegovine.

Hafiz Mehmed-ef. Kudić, muftija bihaćki

Ahmet-ef. Rahmanović, dugogodišnji glavni imam Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Prijedor i MIZ Kotor Varoš, koji je na Ahiret preselio 10. aprila 2021. godine u 65 godini, ukopan je jučer na mezarju Greda u Sanskom Mostu. Dženazu mu je ispred Hamzi-begove džamije klanjao njegov sin Mevludin-ef. Rahmanović.

Mubarek mjesec ramazan nastupa u utorak, 13.4.2021. godine. Tim povodom je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić uputio ramazansku poruku koju prenosimo u cjelosti: 

Kaligrafija je dio naše duhovne tradicije. Umjetnost islamske kaligrafije u BiH trajala je punih pet stoljeća ili tačnije, od druge polovine petnaestog do sredine dvadesetog stoljeća. Vremenom je polahko nestajala pod uticajem različitih faktora, da bi se ponovo zadnjih dvadesetak godina pojavio veći interes za kaligrafiju.

Mjesec ramazan 1442/2021. godine nastupa u utorak, 13.4.2021. godine. S tim u vezi vam donosimo pregled vaktija za sve gradove i medžlise Muftijstva bihaćkog. 

10. april se u medresi "Reis Džemaludin Čaušević obilježava kao Dan vakifa, tj. Dan škole. U svim ranijim godinama do pred pandemiju, raznovrnim programom uprava škole, nastavnici i učenici su ovaj dan posvetili svima onima koji su na bilo koji način upisali svoje ime na listu vakifa i dobrotvora ove medrese.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u svom uredu u Bihaću primio g. Mahmuta Jukića, načelnika općine Bosanski Petrovac, koji je u pratnji predsjednika glavnog imama i predsjednika Medžlisa IZ Bosanski Petrovac u svojoj prvoj posjeti Muftiji bihaćkom. Na ovom prijemu je muftija Kudić sa svojim gostom razgovarao o dobroj saradnji Medžlisa IZ Bosanski Petrovac sa općinom, te potencijalima sa kojima raspolaže općina Bosanski Petrovac.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je primio predstavnike udruženja "Zamak Ostrožac" sa sjedištem na Otrošcu u Cazinu. Tema razgovora je bila kako unaprijediti kulturni život u ovom dijelu naše domovine i na koji način sačuvati od zaborava historijsske tekovine našeg naroda. U delegaciji koja je posjetila muftiju su bili predsjednik udruženja Adem Kulauzović, podpredsjednik dr. Adem Salihagić i prof. Ibrahim Redžić. Oni su muftiju Kudića upoznali sa svojim radom i sa dosadašnjim aktivnostima, ali su mu predstavili i svoje planove za budućnost.

Informacija da u našoj domovini imamo do sada preko 500 hafiza Kur'ana Časnog je velika vijest i svaka sredina u kojoj se pojavi hafiz Kur'ana Časnog može očekivati Božiji blagoslov i Njegovu milost. Posebno je vrijedno pomena kada u jednoj porodici bude više hafiza, a jedna od takvih je i porodica Hašić iz Cazina.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je danas posjetio Medžlis IZ Ključ i sastao se sa rukovodstvom ovog medžlisa, glavnim imamom mr. Ermin-ef. Vučkićem i predjsednikom Izvršnog odbora g. Ismet Omanović. Na samom dolasku, muftija Kudić je sa svojim domaćinima obišao vakufsku zgradu Medžlisa IZ Ključ koja se nalazi neposredno uz gradsku džamiju u Ključu.

Stranica 1 od 13
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H