Bihać - Cazin, 7. i 8.11.2019. - Predstavnici Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH koju su činili direktor dr. Dževad Hodžić, dr. Ekrem Tucaković, prof. Seid Eminović i prof. Lejla Bektaš su boravili u službenoj posjeti bihaćkom muftijstvu gdje su održali niz sastanaka sa brojnim akterima vjerskom i društveno-političkog života Muftijstva bihaćkog i Unsko-sanskog kantona.

U prvoj zvaničnoj posjeti Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću je boravio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u svom uredu u Bihaću primio dekana i članove upravnog odbora Islamskog pedagoškog fakulteta na čelu sa predsjednikom upravnog odbora prof. dr. Nusretom Isanovićem.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u svom uredu u Bihaću primio g. Ermina Zulića, ministra za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida Unsko-sanskog kantona.

Kur'an je Božija riječ čija se čuda neprestano nižu. Jedno od velikih kur'anskih čuda je svakako i to da svako vrijeme i mjesto ponudi novu originalnu interpretaciju značenja brojnih ajeta čije značenje nije bilo moguće dokučiti u nekom prethodnom vremenu.

Nakon što je svoj program kao kandidata za reisu-l-ulemu predstavio dr. Husein ef. Kavazović, u utorak, 8.10.2019. na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, članovima izbornog tijela sa područja Muftijstva bihaćkog, kojeg čine glavni imami, predsjednici medžlisa, sabornici i direktori obrazovnih ustanova, svoj izborni program je predstavio i drugi kandidat za reisu-l-ulemu dr. Muamer-ef. Zukorlić.

U sklopu predstavljanja svoga programa kao kandidata za reisu-l-ulemu, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović je u četvrtak, 3.10.2019. na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, članovima izbornog tijela sa područja Muftijstva bihaćkog, kojeg čine glavni imami, predsjednici medžlisa, sabornici i direktori obrazovnih ustanova, predstavio svoj izborni program.

U utorak, 1. oktobra 2019. godine u prostorijama Muftijstva bihaćkog održana je redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva bihaćkog kojom je predsjedavao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Bihaćko muftijstvo u svom sastavu ima i četiri medžlisa koji gravitiraju na području bosansko-hercegovačkog entiteta RS; Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica, Prijedor i Kozarac. U ovim gradovima su počinjeni stravični zločini uključujući i zločin genocida, bez obzira što iz nerazumnih razloga međunarodni sudovi u tim gradovima nisu izrekli takvu kvalifikaciju.

Hafizi u našem društvu uživaju veliko poštovanje, prije svega zbog činjenice da su ti isti hafizi poseban značaj pridali časnom Kur'anu i naučili ga napamet i što je Muhammed, a.s., za takve ljude izrekao najveće pohvale. U posljednje vrijeme trend učenja Kur'ana napamet – hifza je u usponu i samo u ovoj 2019. godini, prema službenom izvještaju Komisije za hifz Rijaseta IZ u BiH, 30 hafiza je položilo hifz, a njihov broj prelazi 400 hafiza.

Stranica 1 od 3
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H