April 07, 2020

Održana redovna sjednica Muftijstva bihaćkog

Redovna sjednica Muftijstva bihaćkog održana je u ponedjeljak, 23.3.2020. godine, a sjednicom je predsjedavao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Pored usvajanja izvještaja o radu i finansijskog izvještaja Muftijstva bihaćkog za 2019. godinu, usvojen je i plan rada i finansijski plan za 2020. godinu.

Članovi Muftijstva su razmatrali i primjenu Instrukcije Reisu-l-uleme i uputstva Muftije bihaćkog u okolnostima vanrednog stanja proglašenog zbog pandemije uzrokovane koronavirusom.

Pohvaljen je odgovoran odnos imama, džematskih odbora i džematlija u pogledu mjera koje je donijela Islamska zajednica kada je u pitanju namaz u džematu i džuma. Upućen je apel da se dosljednjije primjenjuje preporuka za okupljanje tokom dženaze, tj. da se obred dženaze realizuje u prisustvu uže porodice i jednog imama i da to ne budu masovna okupljanja kao što je zabilježeno u nekoliko slučajeva u prethodnom periodu.

Također je upućen apel svim građanima da poštuju pravila nadležnih kriznih štabova i da primjenjuju donesene mjere, kao što se apeluje na sve ljude da ne stigmatiziraju osobe koje su privremeno u samoizolaciji ili izolaciji, pa čak i one koji su inficirani koronavirusom. Obaveza nam je da dosljedno prenosimo ono što znamo i da se sustegnemo od komentara i riječi koje mogu povrijediti ljude i nanijeti im duševnu bol, pogotovo u ovom stanju u kojem se trenutno nalazimo.

Razmatrana je i informacija o realizaciji mektebske nastave putem online platformi. Konstatovano je da je mektebska online nastava zaživjela u nekim džematima Muftijstva bihaćkog, a glavnim imamima je izdano uputstvo da zajedno sa imamima iznađu adekvatan način za organizuju mektebsku online nastave. Također je u pohvalnom smislu konstatovana informacija da se u dvije obrazovne ustanove Muftijstva bihaćkog; Islamskom pedagoškom fakultetu i medresi „Džemaludin-ef. Čaušević“, koji su prvi počeli sa ovakvim vidom online nastave, te se nastava odvija vrlo uspješno.

Muftijstvo je razmatralo još nekoliko tačaka iz domena svoje nadležnosti.

Pored muftije hafiza Kudića, sjednici su prisustvovali Haris-ef. Veladžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje i Sabahudin-ef. Begić, rukovodilac Službe za a finansijske, pravne i administrativne poslove.

Rate this item
(1 Vote)
Last modified on Utorak, 24 Mart 2020 03:22
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H