Juli 04, 2020

Muftija Kudić posjetio Ahmet-ef. Rahmanovića - imama u penziji

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je posjetio Ahmet-ef. Rahmanovića, dugogodišnjeg imama u penziji koga je prije izvjesnog vremena bolest paralizovala i koji sa svojom porodicom živi u Sanskom Mostu.

Muftija je evocirao uspomene na dane kada je intenzivno kao glavni imam sarađivao sa Ahmed-ef., s obzirom da je muftija bio glavni imam Medžlisa IZ Velika Kladuša, a u isto vrijeme i Ahmet-ef. je bio glavni imam Medžlisa IZ Prijedor.

"Sjećam se dobro da smo prolazi kroz sličnu problematiku i vrlo često smo se savjetovali po mnogim pitanjima i o problematici kroz koju smo prolazili. Ahmet-ef. Rahmanovića pamtim kao predanog i poniznog radnika i službenika Islamske zajednice, koji je cijeli svoj život podredio imamskoj misiji i koji je u veoma teškim vremenima za naš narod u procesu povratka u Prijedor ponio veliko breme. Iako mi teško pada njegova bolest, drago mi je da njegova porodica brižno i predano brine o njemu i da mu olakšava bolesničke tegobe s kojima je iskušan, te iskazuje maksimalno poštovanje i ljubav. Drago mi je što udruženje "Ilmijje" i glavni imam nezaboravljaju Ahmet-ef., koji je bio mentor i savjetnik brojnim imamima koji su djelovali u vrijeme dok je bio aktivan imam." - istakao je muftija Kudić.

Mevludin Rahmanović, sin Ahmet-ef. se zahvalio muftiji i njegovim saradnicima na posjeti naglašavajući da svaka posjeta kolega i predstavnika Islamske zajednice njegovom ocu u psihološkom smislu znači mnogo, a i cijeloj porodici. Zahvalio se također glavnom imamu Medžlisa IZ Sanski Most Mirzi-ef. Žeriću i predsjedniku OO Ilmijje Sanski Most Selmir-ef. Huriću što u kontinuitetu iskazuju poštovanje prema njegovom ocu i redovno ga posjećuju i brinu o njemu.

Ahmet-ef. Rahmanović je rođen 1955. godine u Kotor Varošu. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Obnašao je dužnost imama u Kotor Varošu, Skender Vakufu, Zenici (Gladovići i Donja Vraca) i Prijedoru (Rizvanovići i Zagrad). Obnašao je dužnost vjersko-prosvjetnog referenta u odbroru Islamske zajednice Kotor Varoš, te je bio na poziciji glavnog imama Medžlisa IZ Prijedor do 2000. godine i u vremenu kada se među prvim Bošnjacima vratio u Prijedor nakon agresije. Obnašao je dužnost i predsjednika OO Ilmijje Prijedor. 2013. je dobio i priznanje Islamske zajednice za najboljeg muallima.

Rate this item
(0 votes)
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H