Decembar 05, 2020

Održan seminar za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola Muftijstva bihaćkog

Petak, 21.8.2020. - U organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH, Muftijstva bihaćkog i Pedagoškog zavoda Unsko-sanskog kantona, u velikoj sali Muftijstva bihaćkoj, održan je seminar za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola Muftijstva bihaćkog pod nazivom "Online edukacija u nastavi islamske vjeronauke".

Na samom početku je uvodno ašere proučio prof. Fuad Kozlica, a potom je koordinator za vjeronauku Muftijstva bihaćkog Mensur-ef. Ćehić predstavio plan seminara. Zatim se prisutnima obratio prof. Ejub Alagić ispred Pedagoškog zavoda USK, te iznio određena iskustva tokom protekle školske godine kada je u pitanju online nastava.

Prvi se u svojstvu predavača obratio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je svoje izlaganje posvetio metodama koje je u svojoj poslaničkoj misiji koristio Ibrahim, a.s., a o kojima Kur'an govori na nekoliko mjesta, posebno ukazujući na važnost dvije metode kojima se koristio Ibrahim, a.s., a koje bi trebale biti primijenjene kod svakog vjeroučitelja: istarživački metod i metoda dijaloga. Uz to, muftija Kudić je podsjetio na osobine kojima Kur'an opisuje ovog Božijeg poslanika, poput ozbiljnosti, samouvjerenosti, slijeđenja ispravnog pravca, buđenja optimizma, što su ustvari osobine koje bi trebale krasiti svakog kvalitetnog i svojoj misiji posvećenog vjeroučitelja.

Nakon muftijinog izlaganja uslijedila je pauza nakon koje je dr. Nezir Halilović, šef Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku, izložio dvije vrlo važne teme u ovom kontekstu: "Analiza prednosti i nedostataka online edukacije u nastavi islamske vjeronauke" i "Izazov razvijanja duhovnosti kod učenika u nastavi na daljinu". Nakon izlaganja dr. Halilovića uslijedila je diskusija i zaključci.

Nastava u 2020/2021. školskoj godini u osnovnim i srednjim školama Unsko-sanskog kantona počinje u ponedjeljak, 7.9.2020. godine i bez obzira da li će se nastava izvoditi posredstvom online platformi ili će učenici pohađati redovnu nastavu u svojim školama, vjeronauka će i dalje zauzimati važno mjesto u obrazovnom procesu, a pogotovu je njen značaj veliki u vremenima iskušenja i beznađa, kojima se djelimično može okarakterisati vrijeme i mjesto u kojem živimo.

© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H