April 23, 2021

Muftija Kudić posjetio Muzej USK

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je posjetio Muzej Unsko-sanskog kantona i susreo se sa direktorom ove ustanove prof. Nijazijom Maslakom i zaposlenicima. Povod ove posjete je da se muftija Kudić upozna sa radom ove veoma važne ustanove za ovaj dio Bosne i Hercegovine koja u svome djelovanju posjeduje stručni kadar i značajne depoe u kojima su sadržani brojne vrijednosti našeg naroda i povijest ovog dijela Bosne i Hercegovine.

"Muzej Unsko-sanskog kantona je jedna od najvažnijih ustanova kulture na prostoru Bosanske krajine. Briga ove ustanove za kulturno-historijsko blago ovog dijela BiH me je posebno dojmila. Ponovno stavljanje u funkciju muzeja Prvog zasjedanja AVNOJ-a, impozantna građa koja će biti postavljena u Kapetanovoj kuli, veoma zrela i kvalitetna promišljanja oko muzeja 5. korpusa Armije R BiH i drugi važni projekti su svakako vrijedni našeg poštovanja prema zaposlenicima ove ustanove i njihovoj misiji. Nadam se da će svi relevantni faktori u našem društvu podržati ove projekte koji su od vitalne važnosti za naš sveobuhvatni kulturni identitet i predstavljanje Krajine kao mjesto kulture i bogate historije." - istakao je muftija Kudić.

Direktor Muzeja USK prof. Nijazija Maslak je izrazio dobrodošlicu muftiji Kudiću i zahvalio mu se za brigu i interes kojeg je pokazao prema onome što radi Muzej USK.

"Institucije kulture su često na margini društveno-političkih dešavanja i s toga je posjeta muftije Kudića nama posebno značajna, pogotovo što je inicirana s njegove strane, što govori o njegovoj svijesti o važnosti onoga što mi radimo. Predstavili smo mu našu viziju muzeja petog korpusa, kao što smo s njim podijelili informacije i činjenice o realizaciji Stalne muzejske postavke Prvog zasjedanja AVNOJ-a, zajedno smo obišli Kapetanovu kulu u okviru koje JU Muzej USK-a u skorijem vremenu namjerava predstaviti pet stalnih muzejskih postavki, što je naišlo na oduševljenje našeg cijenjenog muftije. Također smo mu detaljno predstavili projekat revitalizacije Konaka i Muftija je izrazio posebnu zainteresiranost da se ponovo pokrene priča oko rekonstrukcije Konaka." - izjavio je prof. Maslak.

Muftija Kudić u pratnji saradnika za medije Nazif-ef. Horozovića je nakon prijema u sjedištu muzeja zajedno sa svojim domaćinima obišao Kapetanovu kulu, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, te mu je predstavljena buduća stalna muzejska postavka na kojima će biti predstavljena bogata kulturno-historijska vrijednost Bosanske krajine.
Na sastanku su prisustvovali i prof. Naila Hodžić, mr. Dino Dupanović, prof. Davor Midžić i Dijana Mumimović - Koljić.

© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H