April 23, 2021

Obilježavanje Dana hidžaba u Velikoj Kladuši

Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Velika Kladuša povodom 1. februara, Međunarodnog Dana hidžaba organizira prigodan program ovim povodom.

Koordinatorica Odjela muallima Amina Makić ističe kako je ova aktivnost pažljivo planirana i sa emocijama pripremama, pa je s toga i posebna u svim njenim dijelovima.

"Planirano je da se okupimo 1. februara 2021. godine u 16 sati na mjestu stare autobusne stanice u Velikoj Kladuši, nakon čega ćemo krenuti u šetnju gradom u bijelim mahrama. Time želimo skrenuti pažnju na prava pokrivenih žena i predstavljanje hidžaba kao izraz slobode i ličnog izbora svake žene. Nakon šetnje ćemo u džamiji džemata Trn-Polje imati obraćanje mr. Šuhre Terzić, koordinatorice Odjela za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog, koja će govoriti o hidžabu kao pravu svake žene. Planiran je i prigodan program tim povodom. Naravno, skrećemo pažnju na važnost poštivanja epidemioloških mjera uključujući zaštitne maske i fizičku distancu." - istakla je koordinatorica Makić.

1. februar je proglašen Svjetskim danom hidžaba, prvi put obilježen 2013 na prijedlog Nazma Khan iz New York-a kako bi podstakla nemuslimanke da stave hidžab na jedan dan i dožive to iskustvo. Ovakva aktivnost je organizovana u cilju otklanjanja barijera i radi boljeg razumijevanja i rušenja predrasuda i kontraverzi koje se vežu za hidžab, koji je prvenstveno izbor muslimanke koja ga nosi.

 

Dan hidzaba

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Petak, 29 Januar 2021 10:40
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H