Oktobar 28, 2020

Ovogodišnji centralni mevlud Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini biće održan u Gradskoj džamiji u Bihaću u četvrtak, 29. oktobra, s početkom u 18.30 sati, a ovim mevludom biće obilježen i značajni jubilej za Islamsku zajednicu i naše društvo u cjelini -  50. godišnjica kontinuiranog izlaženja Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod.

U Bihaću je u subotu, 24.10.2020. godine, održana naučna konferencija sa međunarodnim učešćem na temu „Migracije u savremenom dobu – uzroci i posljedice“.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je danas, 23. oktobra 2020. godine održao hutbu u Gradskoj džamiji u Bihaću. Njegovu hutbu su čitali svi hatibi na prostoru Rijaseta IZ u BiH. Hutbu prenosimo u cjelosti:

Sjednica Savjeta za administrativna pitanja Muftijstva bihaćkog održana je u Sali Muftijstva bihaćkog u Bihaću. Sjednicom je predsjedavao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, a ovo tijelo čine predsjednici medžlisa Islamske zajednice sa prostora ovog muftijstva.

Peti korpus Armije R BiH koji slovi za jednog od najorganiziranijih i najuspješnijih korpusa vojske koja je odbranila Bosnu i Hercegovinu. Formiran je 21. oktorbra 1992. godine odlukom Predsjedništva R BiH.

Migracije na prostoru Bosne i Hercegovine imaju važnu kulturno-historijsku ulogu i uzrok su ekonomskih i demografskih promjena. One su pridonijele regionalnim razlikama u kretanju broja stanovnika i prouzročile nastanak egzodusnih i koncentracijskih područja unutar regija.

21.10.1992. godine je odlukom Predsjedništva BiH formiran 5. korpus Armije R BiH. Tim povodom, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je uputio čestitku povodom 28. godišnjice od formiranja 5. korpusa koju prenosimo u cjelosti:

Na ahiret je preselio imam u penziji Zarif-ef. Smajlović i s tim u vezi Medžlis IZ Cazin obavještava javnost o imamskom angažmanu Zarif-ef. i terminu džemaze. Obavijest Medžlisa IZ Cazin prenosimo u cjelosti:

Imami će namaze obavljati na način da mogu obavljati sunete prije farza, a odmah nakon farza učiti dovu, pri čemu se ova preporuka odnosi i na džuma namaz, navodi se u novoj Instrukciji Rijaseta Islamske zajednice koju je danas potpisao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Merjem Kanurić, kćerka dr. Hakije i Enise, je u subotu, 17.10.2020. godine pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH proučila i posljednje stranice Kur'ana Časnog napamet i time stekla časnu titulu hafize Kur'ana Časnog.

Stranica 1 od 44
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H