Februar 03, 2023

Duhovnost (7)

Mubarek noć Lejletur-regaib nastupa večeras s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore bit će obilježena prigodnim programima.

Mr. Haris-ef. Veladžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog, govorio je za medije o kurbanu, njegovom značenju i vrijednostima.

Djela za džennet

April 21, 2020

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, kazao je: „Moji sljedbenici će ući u Džennet Allahovom džellešanuhu milošću, čistotom srca i zbog samilosti koju su osjećali prema svim muslimanima, a neće ući u Džennet samo zbog mnoštva namaza i posta.“

“Dok s radošću postimo, dušu, srce čistimo,

makar prašno tijelo to još na sebi nosimo”.

(Hazreti Mevlānā)

U razumijevanju suštine islamskih propisa u našem savremenom muslimanskom mišljenju nerijetko se pozivamo na reformatorsku misao Husein-ef. Đoze.

Svi znamo i vjerujemo u to da je ramazanski post jedan od islamskih temeljnih propisa (ruknova), koje naši muslimani kolokvijalno zovu „šartovi“.

Često sebi postavim pitanje da li musliman (miritelj) ili mu'min (vjernik) može ili da li ima pravo mrziti? Postoji li u Kur'anu izraz za mržnju? Kada čitate Kur'an naći ćete jasne poruke da Allah (Bog) voli one koji dobro čine i koji se često čiste i pročišćavaju, ali i da ne voli one koji pretjeruju u jelu, piću ili bilo čemu drugom, one koji se grijehu odaju, one koji su hvalisavci...

© 2019 - 2022. Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed by N-H