Januar 15, 2021

U subotu, 09.01.2021. godine, u organizaciji Mreže mladih MIZ Kozarac, mladi sa područja ovog medžlisa su boravili na planini Vlašić kako bi uživali u njenim zimskim ljepotama. Četrdesetak mladića i djevojaka iskoristili su priliku za skijanje, sankanje i šetnju na čistom planinskom zraku.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je, putem Ureda za društvenu brigu, odgovorio na apel za pomoć Medžlisa IZ Bosanska Kostajnica stanovništvu pogođenom serijom zemljotresa u periodu od 28.12. - 30.12.2020. godine.

Zemljotres, čiji je epicentar bio u gradu Petrinji u Republici Hrvatskoj gotovo svaki put se sa veoma jakim intenzitetom osjetio u Bosanskoj krajini. Toga 29.decembra 2020. godine je stradala i zgrada Doma zdravlja Bihać. Prema preliminarnom izvještaju firme "Euroing" koja je angažovana da sačini izvještaj o stvarnom stanju zgrade se navodi da je statika zgrade Doma zdravlja Bihać u velikoj mjeri poremećena.

Povratnički džemati su po svemu posebni, gdje ih često karakteriše mala brojnost, uglavnom prevladava starija populacija, manji broj mladih i djece i druge ni malo popularne karakteristike. Sa druge strane, u tim džematima se osjeti neki poseban mir i duhovna punina, svakako i zbog velikog odricanja povratnika zajedno sa njihovim vrijednim imamima.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je posjetio Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice i razgovarao sa ministrom Edinom Ramićem. Ministar Ramić je najavio pomoć povratnicima u Bosanskoj Kostajnici nakon snažnog zemljotresa 29. decembra 2020. koji je pričinio materijalnu štetu.

Islamski pedagoški fakultet u Bihaću mora biti svjetionik, naučna oaza i intelektualna kičma Bošnjaka u Krajini ali i rasadnik talenata i kvalitetnog kadra.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u svom uredu u Bihaću u oproštajnu posjetu primio Samir-ef. Ahmića, dosadašnjeg glavnog imama Medžlisa IZ Bosanski Novi, koji se sa porodicom preselio u Zenicu i obavljat će dužnost imama u jednom od zeničkih džemata.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u svom uredu u Bihaću primio glavnog imama Medžlisa IZ Bosanski Novi Samir-ef. Ahmića, predsjednika i članove Izvršnog odbora Medžlisa IZ Bosanski Novi Rasima Dautčehaića, Naila Arapovića i prof. Edina Šupukovića. Delegacija se zahvalila muftiji Kudiću na prijemu i stalnoj spremnosti da razgovara sa predstavnicima ovog medžlisa u iznalaženja što boljih rješenja za funkcionisanje ovog tijela unutar Islamske zajednice.

SARAJEVO, 11. januar 2021. – Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović danas je u svom kabinetu primio delegaciju Muftijstva bihaćkog, koju je predvodio bihaćki muftija hfz. Mehmed-ef. Kudić. Sastanku je prisustvovao i direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović i rukovodilac Rijasetovog Ureda za društvenu brigu Ibrahim Malanović.

Veliki broj rodbine, prijatelja i kolega je u utorak, 5.1.2021. godine ispred džamije džemata Slatina, Medžlis IZ Cazin, klanjanem dženaze namaza ispratio na ahiret Adem-ef. Ljubijankića, nekadašnjeg imama i profesora Islamske vjeronauke u srednjoj školi u Cazinu.

Stranica 1 od 50
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H