Februar 19, 2020

Prema zvaničnim statistika MUP-a USK-a kroz Bihać i Unsko-sanski kanton je prošlo skoro 70 000 migranata. Susretljivost, darežljivost i lijep prijem od strane velikog broja običnog svijeta migranti prepričavaju i svjedoče gdje god se nađu.

Bihać, 14.1.2020. – U sklopu posjete Muftijstvu bihaćkom muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović zajedno sa muftijom bihaćkim hafizom Mehmed-ef. Kudićem je posjetio Vladu Unsko-sanskog kantona i susreo se sa premijerom vlade Mustafom Ružnićem.

U petak, 03.02.2020. godine, Medžlis islamske zajednice Sanski Most je priredio prelijepu kur'ansku večer čiji je najljepši ukras bilo 23 djece i omladine  koji su imali zadatak da javno prezentiraju napamet naučenu suru el-Hudžurat.

Bilal Kovačević, svršenik Gazi Husrev-begove medrese i student prve godine Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu je pred komisijom Rijaseta IZ u BiH 23. decembra 2019. godine i zvanično proučio cijeli Kur'an napamet i stekao titulu hafiza Kur'ana Časnog.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u svom uredu u Bihaću primio Dževada Smajića, predsjednika Udruženja veterana Krajine 1992-1995 iz Prijedora.

Kocka, klađenje i igre na sreću su treći najveći rizik po bosansko-hercegovačko društvo, odmah nakon konzumiranja droga i vožnje pod uticajem alkohola. Islamska zajednica u BiH je 2019. godinu proglasila godinom borbe protiv ovisnosti o kocki. S tim u vezi Islamski pedagoški fakultet u Bihaću je bio domaćin okruglog stola na temu „Multidisciplinarni pristup ovisnosti o kockanju“.

„Vakuf ima karakter institucije i vjerskog, izrazito pobožnog djela s ciljem da njegovi prihodi ili prostor služe ljudima, snažno učestvujući u sveukupnom razvoju određene zajednice. Vakufi su, kao takvi, sastavni dio vjerskog, obrazovnog, kulturnog, društvenog i privrednog života grada Mostara kroz njegovu dugu i burnu historiju.“ stoji u uvodu knjige „Mostarski vakufi 1931 – 2013.“ autora muftije mostarskog Salem-ef. Dedovića, koja je promovisana u velikoj Sali Muftijstva bihaćkog u četvrtak, 12.12.2019. godine.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je sa svojim saradnicima boravio u službenoj posjeti Medžlisu IZ Kozarac. Sastanak je bio informativnog karaktera da se muftija pobliže upozna sa radom i aktivnostima Medžlisa IZ Kozarac, kako u oblasti administrativno-pravnog djelovanja tako i na polju vjerskih aktivnosti, te da se članovima izvršnog odbora i rukovodstvu medžlisa predstave važni pravilnici koji su na snazi.

Trinaesta po redu manifestacija „Muhammed, a.s. – U njemu je divan uzor“ je okončana završnom svečanošću koja je upriličena u petak, 29.11.2019. godine u velikoj sali Doma kulture u Bihaću.

28. novembra navršava se 27 godina od preseljenja na ahiret majora Armije R BiH, dobitnika najvećeg ratnog priznanja značke Zlatni ljilan i narodnog heroja Adila Bešića.

Stranica 1 od 3
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H