Septembar 17, 2021

Danas su zvanično počeli radovi na izgradnji modernog vakufskog tržnog centra u Sanskom Mostu, koji je u naravi vakuf Hamzi-bega, saopćila je Vakufska direkcija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Džemat Ripač ne tako davno je imao četiri džamije. Jedna od njih je bila na samoj riječkoj otoci i bila je po mnogo čemu posebna. Džemat Ripač u saradnji sa Zavodom za kultuno naslijeđe USK i Arhivom USK je inicirao ponovnu izgradnju ove džamije koja će po svom izgledu i sadržaju biti još jedan biser na najljepšoj rijeci Uni.

U džematu Jezerski - Dijelovi, Medžlis IZ Bosanska Krupa, u subotu, 24.7.2021. godine je upriličena svečanost i postavljanje kamena temeljca za izgradnju nove džamije u ovom džematu.

U petak, 11. juna 2021 godine, je u posjeti Medžlisu Islamske zajednice Sanski Most boravila visoka delegacija Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Delegaciju su predvodili direktori pomenutih ustanova gospodin Burhan Ersoy, te hafiz.dr. Senaid Zajimović, sa svojim saradnicima.

U prisustvu muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića, gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića, predsjednik udruženja "Izvor dobročinstva" iz Sarajeva i predstavnika organizacije Ihja el Turas el Islami iz Kuvajta, u bihaćkom džematu Prekounje je položen kamen temeljac za izgradnju džamije na mjestu na kojem je bila džamija u ovom džematu, ali zbog loših uvjeta, ova džamija je zahtijevala izgradnju novog objekta iz temelja.

Da u Krajini živi narod velikog srca, čistog nijjeta i čvrste vjere u Boga i povjerenja u Islamsku zajednicu, svjedoče ovih dana vakifi Midhad Ćoralić i njegova supruga Amira Ćoralić-Topić.

S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju u gradu Bihaću, Medžlis IZ Bihać je izdao saopštenje za javnost u kojem poziva vjernike koji svoje vjerske obrede obavljaju u džamijama da vode računa o poštivanju epidemioloških mjera, kao što su ponudili i nekoliko termina za obavljanje džuma-namaza u Gradskoj džamiji u Bihaću, kao i termin za džuma-namaz u Ićhisar (Harmanskoj) džamiji u Bihaću.

Već osam godina pri džematu Jezerski-Dijelovi, Medžlis IZ Bosanska Krupa, djeluje Škola Kur'ana za odlasle polaznike. Do sada su četiri generacije polaznika proučile cijeli Kur'an i nakon toga je bila upriličena hatmenska svečanost. Od novembra 2020. godine, vrijedni imam ovog džemata Muhamed-ef. Begić je redovno sa vrijednom ekipom polaznika 5. generacije Škole Kur'ana za odrasle održavao časove sufare i u nedjelju, 21.3.2021. godine je i svečano predao u ruke Kur'an Časni budućim učačima Kur'ana Časnog.

Povratnički džemati su po svemu posebni, gdje ih često karakteriše mala brojnost, uglavnom prevladava starija populacija, manji broj mladih i djece i druge ni malo popularne karakteristike. Sa druge strane, u tim džematima se osjeti neki poseban mir i duhovna punina, svakako i zbog velikog odricanja povratnika zajedno sa njihovim vrijednim imamima.

Učenje Kur'ana je uvijek bila privilegija i poslastica, a kada u tome učestvuju naši najmlađi, takva aktivnost postaje prvorazredni događaj u svakoj sredini. Tako je prvog dana nove 2021. godine u Hamzi-begovoj džamiji u Sanskom Mostu upriličeno takmičenje mektebskih polaznika u učenju napamet sure En-Nebe' (Vijest) u organizaciji Medžlisa IZ Sanski Most.

Stranica 1 od 6
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H