Septembar 17, 2021

Genocid u Prijedoru (10)

Prijedor, 23. juli 2021. - Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je prisustvovao obilježavanju 23. jula, Dana sjećanja na šehide Čarakova u Medžlisu IZ Prijedor. Muftija Kudić se susreo sa džematlijama i porodicama žrtava, te održao hutbu i predvodio džuma-namaz u džamiji džemata Čarakovo.

Kolektivna dženaza za 12 žrtava iz Prijedora i doline Sane, koje su ubijene 1992. godine, klanjana je u utorak, 20. jula 2021. u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu, a dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić danas je prisustvovao dočeku i ispraćaju tabuta 12 šehida Prijedora koji su iz identifikacionog centra "Šejkovača" iz Sanskog Mosta krenuli preko Sanskog Mosta, Ključa, Bosanskog Petrovca, Bihaća, Bosanske Krupe, Bosanske Otoke, Bosanskog Novog, Prijedora i na kraju su u predvečerje stigli u Kamičane, gdje će im se sutra klanjati dženaza-namaz.

U organizaciji Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, Muftijstva bihaćkog i Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Prijedor danas je u Prijedoru organizovan okrugli stol “Status žrtava u Prijedoru - Izazovi i mogućnosti”.

Članovi Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula - Dana sjećanja na žrtve ratnog zločina u Prijedoru 1992. godine u Bihaću su prezentirali aktivnosti za kolektivnu dženazu u Memorijalnom centru "Kamičani", koja će biti klanjana u utorak, 20. jula.

Muftija bihaćki i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula, dana sjećanja na žrtve Prijedora, hafiz Mehmed-ef. Kudić, uputio je institucijama i medijima poziv na usklađivanje svih sadržaja javnog radovanja i medijskog sadržaja na godišnjicu obilježavanja najgorih zločina koji su počinjeni na prostoru Prijedora i doline Sane.

Na današnji dan 1992. godine (31. maj) je počelo sistemsko čišćenje Prijedora od nesrpskog stanovništva naredbom srpskih vlasti da svi koji nisu ove nacionalnosti obilježe svoje domove bijelim platnom. Ubijeno je 3.176 osoba među kojima je bilo 102 djece.

20. juli 2020. - U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu danas je klanjana dženaza i obavljen ukop šest šehida Prijedora, ubijenih u teškim zločinima u ljeto 1992. godine.

20. juli 2020. - U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu danas je klanjana dženaza i obavljen ukop šest šehida Prijedora, ubijenih u teškim zločinima 1992. godine.

U nedjelju, 19.7.2020. godine iza akšam-namaza, noć uoči šehidske dženaze, održan je kelime-i tevhid pred duše šehida genocida u Prijedoru.

© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H