Februar 08, 2023

Klanjana kolektivna dženaza za 12 žrtava iz Prijedora

Kolektivna dženaza za 12 žrtava iz Prijedora i doline Sane, koje su ubijene 1992. godine, klanjana je u utorak, 20. jula 2021. u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu, a dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

- Naša bajramska radost danas je zamijenjena tugom. Punih 29 godina, iz dana u dan, tragamo za našim najmilijim po šumama i potocima, iskapajući ih iz jama i masovnih grobnica, u nadi da ćemo pronaći njihova tijela ili bar dio tijela, i, kako priliči ljudima, sahraniti ih. Prošlo je punih 29 godina, a mi još uvijek klanjamo dženaze i samo dragi Bog zna koliko će još vremena proći dok ih sve ne obavimo, dok posljednjeg našeg brata, muža, sestru, majku... ne spustimo u bosansku zemlju – podsjetio je reisu-l-ulema Kavazović.

Moralna je obaveza, naglasio je, da zahtijevamo pravdu, da budemo tužitelji umjesto nevino stradalih.

- Naš narod dijeli vašu bol i duboko je u sebi nosi. Pozivam vas da danas i vi podijelite moju vjerničku nadu da nam dolaze bolji dani. I nek vam bajramski dani u vašu tugu unesu bajramske radosti. Pozivam vas da se dovom sjetimo naših najmilijih, čija tijela leže u ovom i svim drugim šehidskim mezaristanima diljem naše domovine Bosne i Hercegovine – poručio je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Bihaćki muftija hafiz Mehmed-ef. Kudić je naglasio da su Bošnjaci sa porodicama žrtava koje traže istinu i pravdu.

- Smatramo da naša obaveza prema šehidima treba biti stalna i da naše dove i emocije trebaju biti usmjerene prema žrtvama u Prijedoru i njihovim porodicama i kulturi sjećanja koju njegujemo. Dolazak ovdje i naša obaveza prema šehidima nije samo sjećanje i pamćenje, dolazak ovdje je pouka nama, pouka za budućnoat – poručio je muftija Kudić.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prijedor Husein-ef. Velić kazao je da 12 šehida svjedoči o istini koja se desila 1992. godine, te da nakon Korićanskih stijena i svih masovnih grobnica niko nema pravo da misli, govori i da se ponaša kao da ništa nije bilo.

- Ta istina je neporeciva. Mi možemo govoriti o čudu bosanskog otpora, zacrtano je bilo da nestanemo, a poslije svega toga se desilo čudo bosanksog povratka, kuće su napravljene na svom. Taj bosanski inat je fenomen, to imaju u srcu, to nose u sebi, i to je nešto što nema cijenu – poručio je Husein-ef. Velić.

Hafiz Amir-ef. Mahić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac, naglasio je da je poruka ljudi ovog kraja uspješnost i zajedništvo.

- Bajram je raodst, a šehidska dženaza je podsjetnik na ono što nam se dešavalo, to je najbolja lekcija, to nas ustaljuje u pogledu na ovaj svijet, na našu zbilju. Mi našu prošlost nikada nećemo zaboraviti, sjećamo se svojih žrtava, ali u budućnost želimo koračati čvrsto i dostojanstveno – poručio je hafiz Mahić.

Šest žrtava je pronađeno na lokalitetu masovne grobnice Korićanske stijene, dvije na lokalitetu grobnice Jablanica - Prosara u općini Bosanska Gradiška, jedna je žrtva spronađena na lokalitetu Hrastove glavice, jedna iz Tomašice i ostale su pronađene na lokalitetu Kozarca.

- Još uvijek je bol i jeste lakše jer kad budemo dolazili da znamo gdje je mezar. Ali je bol ista kao prvog dana jer je otrgnut od djece od devet i 14 godina, kad su ga najviše trebali - kazala je Mirzeta Hirkić koja je ukopala posmrtne ostatke supruga Ismeta.
Brdar Midfo danas je ukopao brata.

- Pronašao sam ga na više lokacija, ali ne cijeli skelet. To što je pronađen nam naravno znači, barem ćemo znati gdje je ukopan – rekao je.

Najmlađa žrtva čiji su posmrtni ostaci ukopani je Fikret Marošlić, rođen 1971.godine , a najstarija njegov otac Himzo, rođen 1945. godine. Osim njih, nakon kolektivne dženaze u Šehidskom mezarju Kamičani i Šehidskom mezarju Čarakovo ukopani su i Emin Ćoralić, Vasif Mujkanović, Rifet Kahrimanović, Sakib Denić, Hasib Behlić, Mirso Brdar, Ismet Hirkić, Idriz Duračak, Nedžad Fazlić i Samir Merdžić.

(Rabija Arifović/Preporod.info)

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Petak, 23 Juli 2021 16:21
© 2019 - 2022. Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed by N-H