Septembar 17, 2021

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je povodom Kurban-bajrama uputio bajramsku poruku muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori.

Povodom izricanja presude Haškog tribunala generalu VRS Ratku Mladiću, koji je pravosnažno osuđen za počinjene zločine i genocid, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ) kazao je da je Haški tribunal imao dva cilja ispred sebe: "jedno je da se suđenjima, koja su trajala godinama, razotkrije projekat tog udruženog zločinačkog poduhvata, a druga stvar je da se izvođači tog zločinačkog poduhvata kazne i da na taj način žrtve dobiju bar dio satisfakcije koju zaslužuju".

U Sarajevu je u subotu, 29.5.2021. održana šesta redovna sjednica Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, najvišeg zakonodavnog organa Islamske zajednice.

U povodu niza laži i konstrukcija koje su u posljednje vrijeme iznesene na društvenim mrežama o načinu trošenja sredstava iz fonda Bejtu-l-mal, saopštenjem za javnost se oglasila Uprava za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta Islamske zajednice, kojeg prenosimo u cjelosti:

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas ramazansku poruku muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori.

U Goraždu je danas, u Islamskom kulturno-obrazovnom centru „Mehmed Fatih II“ pod predsjedavanjem Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića održana 28. redovna sjednica Vijeća muftija. Na sjednici su, između ostalog, potvrđene odluke sa osme telefonske sjednice Vijeća muftija; donesena je odluka o visini nisaba za ša'ban, ramazan i ševval 1442. hidžretske godine u iznosu od 8.290.00 KM; usvojena je Informacija o značajnijim aktivnostima Reisu-l-uleme i drugih članova Vijeća muftija između dviju sjednica Vijeća; usvojen je Izvještaj o radu Vijeća muftija za 2020. godinu;. razmatran je i usvojen Nacrt Plana ramazanskih aktivnosti Rijaseta i Organizacionih jedinica Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 1442. god. po H./2021. godinu, te nacrt dokumenta „Pravci djelovanja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u suočavanju s različitim organizacijama i radikalnim otuđenim grupama“. Ovom nacrtu je, s obzirom na izazove, posvećena posebna pažnja, ocijenjen je visokom ocjenom i usvojen kao dokument, no ostavljen je da se doradi. Muftijama je dato dodatnih 15 dana da dostave svoje prijedloge i sugestije vezane za njega kako bi na narednoj sjednici mogao biti i usvojen.

Razmatran je i prijedlog Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i transformacijama vakufske imovine.

Na sjednici je pažnja posvećena i pandemijskim okolnostima u kojima se još uvijek nalazimo. Vijeće muftija je u vezi s tim izrazilo priznanje imamima, glavnim imamima i medžlisima na poštivanju propisanih mjera i brizi o zdravlju ljudi. Takođe je izrazilo priznanje i zahvalnost džematlijama koji su dolazili u džamiju i pridržavali se propisanih mjera. Vijeće muftija i Islamska zajednica u cjelini izražavaju duboku zahvalnost i poštovanje ljekarima i osoblju zdravstvenih ustanova na ogromnim naporima koje ulažu u zaštiti i liječenju oboljelih. Istaknuto je i da Islamska zajednica pažljivo prati situaciju u zemlji, te poziva svoje članove i sve faktore u društvu na punu odgovornost i striktno pridržavanje mjera koje su donijeli nadležni organi. 

Odlučeno je i da se predstojeći Ramazan dočeka normalno, kao drag gost. Što se tiče samih ramazanskih aktivnosti, a naročito teravih-namaza, Vijeće je ovlastilo Reisu-l-ulemu da neposredno pred Ramazan izda instrukciju o djelovanju, uzimajući u obzir okolnosti u kojima će ramazan biti dočekan. 

Vijeće je raspravljalo i o drugim pitanjima iz svoje nadležnosti i odredilo se naspram njih.

11 03 2021 01 vijece muftija 1

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je, putem Ureda za društvenu brigu, odgovorio na apel za pomoć Medžlisa IZ Bosanska Kostajnica stanovništvu pogođenom serijom zemljotresa u periodu od 28.12. - 30.12.2020. godine.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas apel svim domaćim i međunarodnim faktorima da se ozbiljno, bez politikantstva i sitnih dnevnopolitičkih interesa, angažuju oko rješavanja migrantske krize.

U Banjoj Luci je u petak, 18.9.2020, pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 26. redovna sjednica Vijeća muftija.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović pozvao je članove i pripadnike Zajednice da poste deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara zul-hidždžeta poznatog kao Jevmu-l-Arefe (Dan Arefata). Dan Arefata je dan u kojem hadžije borave na Arefatu i ove godine je u četvrtak 30. jula.

Stranica 1 od 4
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H