Avgust 10, 2022

Centralna svečanost Muftijstva bihaćkog povodom nastupanja Nove 1444. hidžretske godine održano je u Bosanskoj Krupi, u organizaciji Medžlisa IZ Bosanska krupa. Program su izveli poznati hafizi Aziz Alili i Burhan Šaban, te članovi hora Rejjan iz Sarajeva.

 
Na samom početku, prisutnima se obratio i izrazio svoju dobrodošlicu glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Krupa Muhamed-ef. Begić. On je istakao značaj ovakve manifestacije u ovom gradu i u ovom terminu.
 
„Bosanska Krupa ovih dana sija punim sjajem. Brojne se aktivnosti, svečanosti, programi i drugi sadržaji održavaju u našem gradu. Ovaj grad i njegovi građani su zaslužili da ovaj mozaik upotpunimo obilježavanjem Nove hidžretske 1444. godine sa posebnim programom u kojem smo svi mi večeras uživali. Zahvaljujem se svima onima koji su došli, koji su bili podrška nama u pripremi ove svečanosti i siguran sam da su svi večeras otišli zadovoljni i sretni što su prisustvovali ovakvom jednom programu.“ – kazao je glavni imam Begić.
 
Svoju radost i zadovoljstvo je iskazao i gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović, koji se zahvalio muftiji bihaćkom hafizu Mehmed-ef. Kudiću što je ustupio ovakav jedan događaj Bosanskoj Krupi i istakao odličnu saradnju sa Islamskom zajednicom.
 
„Naša saradnja sa Islamskom zajednicom, pogotovo sa našim cijenjenim muftijom, bi mnogima mogla poslužiti kao primjer dobre saradnje. Ne hvalimo se, ali ističemo s ponosom činjenicu da svako u svom domenu radimo korisne stvari i od interesa za naše građane zajedno. Hvala muftiji Kudiću što je donio odluku da se Nova 1444. godina obilježi u Bosanskoj Krupi i zaista moram konstatovati da je večeras bilo veliko zadovoljstvo i velika čast biti Krupljanin, jer smo imali priliku vidjeti kako se atmosfera u našem gradu stapa sa prelijepim programom kojeg su izveli naši hafizi i učači.“ – izjavio je gradonačelnik Halitović.
 
Prisutnima se sa novogodišnjom čestitkom i prigodnim obraćanjem obratio i ministar za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida u Vladi USK Samir Jašaragić, kome su organizatori zajedno sa gradonačelnikom Halitovićem dodijelili zahvalnicu za doprinos u organizaciji ove svečanosti. 
 
Organizatori su se zahvalili i svim sponzorima, poslovnim subjektima iz Bosanske Krupe, koji su finansijski podržali ovaj program.
 
Prisutnima se prigodnim govorom obratio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je iskazao svoju zahvalnost Medžlisu IZ Bosanska Krupa i gradonačelniku Halitoviću, te se osvrnuo na vrijednosti hidžre za muslimane danas.
 
„Hidžra nas uči da širimo vidike i da smo usmjereni ka dalekim obzorjima. Koliko god se nalazili u bezizlaznoj situaciji ne smijemo gubiti nadu. Kada napuštamo svoju kuću, neka to bude u ime Allaha i sa namjerom da se nekada vratimo u svoj rodni kraj. Hidžra je bila sudbina brojnih Božijih poslanika. Razlog tome jeste da je prava vjera uvijek na meti nepravednika i nečasnih ljudi i da je neophodno u teškim situacijama tražiti rješenja za prevazilaženje svih teškoća. „Ne tuguj – Allah je s nama“ je vječna Božija poruka i podsjetnik svim budućim generacijama. Zahvaljujem se Medžlisu IZ Bosanska Krupa i svim prijateljima i partnerima koji su nam omogućili jedan ovakav predivan program povodom ovako važnog događaja.“ – poručio je muftija Kudić.
 
{gallery}Medžlisi/Bosanska-Krupa/Koncert-hidzretska-1444.{/gallery}

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je upriličio prijem i razgovarao sa glavnim imamom Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji (IZBA) Hasudin-ef. Atanovićem i njegovim saradnicima. Brojne su teme bile na repertoaru, a funkcionisanje Islamske zajednice u Austriji, saradnja ove dvije institucije, kao i perspektiva buduće saradnje i rada na zajedničkim projektima je bio dominantni sadržaj ovog sastanka.

Cazinska medresa je postala bogatija za još jednog profesora koji je okončao memorisanje cijelog Kur'ana i stekao zvanje hafiza Kur'ana Časnog. Radi se o prof. Elmiru Mehmedoviću, profesoru matematike i fizike u ovoj medresi.

U pristustvu nekoliko hiljada vjernika, velikodostojnika Islamske zajednice, predstavnika Izvršne i zakonodavne vlasti Unsko-sanskog kantona i Grada Cazina, u cazinskom džematu Pećigrad, otvorena je novosagrađena džamija. Kako je u svom izlaganju naglasio imam ovog džemata Vahid-ef. Ljubijankić, nakon više od 200 godina, ovaj džemat je sagradio novu džamiju, dok su staru džamiju koja se nalazi unutar zidova starog grada u kojem je stolovao Hasan-aga Pećki, redovno adaptirali i brinuli o njoj dok se nije pojavila potreba i inicijativa za izgradnju nove džamije.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, primio je predstavnike hora duhovne muzike „Gazija“ iz Bužima, koji ove godine obilježavaju 30 godina postojanja. Gazije su uručili pozivnicu muftiji Kudiću za obilježavanje 30 godina rada i djelovanja ovog hora, te ga pozvali da svojim prisustvom uveliča planirani program.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, razgovarao je u svom uredu u Bihaću sa Idriz-ef. Karamanom, glavnim imamom Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj. Razgovarali su o iskustvima rada na terenima na kojima su nadležni, pogotovo o iskustvima s kojima se suočavaju imami na terenu.

U okviru obilježavanja 30. godišnjice od teških zločina sa elementima genocida u Prijedoru sutra će u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu biti održan okrugli sto o temi "Prijedor - prošlost - sadašnjost - budućnost". 

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je uputio čestitku povodom nastupajućeg Kurban-bajrama. Tekst čestitke muftije Kudića prenosimo u cjelosti:

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u svom uredu u Bihaću razgovarao sa g. Arminom Halitovićem, gradonačelnikom Bosanske Krupe. Ovo je bila prilika da se istaknu projekti na kojima Grad Bosanska Krupa sarađuje sa Islamskom zajednicom, te je potom potpisan ugovor o podršci Grada Bosanske Krupe renoviranju i adaptaciji zgrade Muftijstva bihaćkog.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić sa svojim saradnicima je posjetio imama Hasan-ef. Nadarevića, koji je u proteklom periodu bio podvrgnut operativnom zahvatu na srcu. Nakon razgovora o zdravstvenom stanju, razmijenili su brojne teme i sjećanja, pogotovo na period medrese i rada u džematima u Velikoj Kladuši.

Stranica 1 od 26
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H