Decembar 07, 2022

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, upriličio je radni sastanak sa koordinatoricama Odjela za brak i porodicu svih organizacionih jedinica Islamske zajednice u Muftijstvu bihaćkom. Sastanak je otvorio rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje mr. Haris-ef. Veladžić, a potom su sve koordinatorice ukratko predstavile najvažnije aktivnosti koje realizuju. Nakon toga su diskutovale o načinima unapređenja njihovog rada, a na kraju je zaključak i završno obraćanje imao muftija Kudić.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić ugostio je u svom uredu u Bihaću premijera Unsko-sanskog kantona mr. Mustafu Ružnića. Razgovarali su o dosadašnjoj saradnji Muftijstva bihaćkog i Vlade Unsko-sanskog kantona, te razmijenili mišljenja oko važnih i strateških pitanja kada je u pitanju Muftijstvo bihaćko i Unsko-sanski kanton.

„Iskroristio sam priliku i premijeru Ružniću čestitao na izboru za zastupnika u Skupštini Unsko-sanskog kantona, te sam mu se zahvalio za sve što je u proteklom periodu uradio za projekte Islamske zajednice. Posebno sam mu se zahvalio što je Vlada Unsko-sanskog kantona podržala organizaciju Šehidske dženaze u Prijedoru i rekonstrukciju i adaptaciju zgrade Muftijstva bihaćkog. Razgovarali smo o edukativnim i kulturnim projektima koje realizira Islamska zajednica i drago mi je da premijer Ružnić ima razumijevanje i da pruža podršku onome što radi Islamska zajednica na našem prostoru. Konstatovali smo da je važno sačuvati svakog čovjeka i mi u Islamskoj zajednici činimo što možemo da apelujemo na donosioce odluka u državi Bosni i Hercegovini, da ohbrabrimo ljude, da im pružimo nadu i predstavimo koliko je važno sačuvati svoju domovinu, a svojim ostankom i izgradnjom ćemo je, uz Božiju pomoć, sačuvati.“ – poručio je muftija Kudić.

Premijer Vlade Unsko-sanskog kantona mr. Mustafa Ružnić se zahvalio muftiji Kudiću na prijemu i razgovoru koji je uvijek prijateljski, dobronamjeran i konstruktivan.

„Mi koji obnašamo zahtjevne pozicije i učestvujemo u političkom životu smo u stalnoj interakciji i pregovorima o brojnim projektima i uglavnom se bavimo problemima naših građana, što je sigurno zahtjevno i iscrpljujuće. Neophodna nam je duhovna obnova i ljudski razgovor o temama koje nas oplemenjuju. Pored toga što smo sa muftijom Kudićem razgovarali i o projektima, taj razgovor je bio ljudski i lijepo se čovjek osjeća kada poštuje i cijeni onoga s kim razgovara i kada taj razgovor bude baziran na međusobnom uvažavanju i podršci. Hvala našem muftiji koji nas redovno podsjeća na našu obavezu prema našem Gospodaru, prema našoj domovini i našim građanima i s kojim mi je čast i zadovoljstvo razgovarati i viđati se u raznim prigodama.“ – poručio je premijer Ružnić.

Prijemu su prisustvovali savjetnik premijera g. Nedžad Kudelić, te mr. Haris-ef. Veladžić i Sabahudin-ef. Begić, rukovodioci u službama Muftijstva bihaćkog.

Delegacija Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini predvođena Mensur-ef. Pašalićem, boravila je u posjeti Muftijstvu bihaćkom. Delegacija se sastala sa muftijom bihaćkim hafizom Mehmed-ef. Kudićem, a potom posjetila Medžlis IZ Bihać, te obavila detaljan monitoring rada ovog medžlisa. Na kraju su održali dvosatni sastanak sa imamima ovog medžlisa.

Povodom 30. godišnjice od pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata majora Adila Bešića, u džamiji džemata Turija-Vrsta, Medžlis IZ Bihać, upriličen je program pod nazivom „Šehidska dova“.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je uputio čestitku povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Čestitku muftije Kudića prenosimo u cjelosti:

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je danas u posjetu primio glavne imame medžlisa Islamske zajednice Jajce i Donji Vakuf, Zehrudin-ef. Hadžića i Amir-ef. Čavka. Razgovarali su o iskustvu rada u ovim medžlisima, o izdanjima Medžlisa IZ Jajce i o funkcionisanju Islamske zajednice na ovim prostorima.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić upriličio, je prijem za učenike medrese "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" iz Cazina i njihove mentore, a koji su u proteklom periodu na međumedresanskim takmičenjima ostvarili značajne rezultate i tako na najljepši način predstavili svoju medresu i kroz pripremu i natjecanje stekli nova iskustva i prošili svoje vidike.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, upriličio je prijem za muftiju tuzlanskog dr. Vahid-ef. Fazlovića u svom uredu u Bihaću. Ovo je bila prilika da dvojica muftija sumiraju posjetu medžlisima na prostoru entiteta RS, te da zajednički razgovaraju o budućim smjernicama saradnje ova dva muftijstva na osnovu zaključaka koji su doneseni na sastanku u Kozarcu.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić i muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović su uslijed brojnih međusobnih razgovora i dogovora inicirali sastanak glavnih imama iz oba muftijstva koji žive i djeluju u gradovima u kojima je u proteklom periodu počinjen genocid i težak ratni zločin nad Bošnjacima. Cilj sastanka jeste da se razmijene iskustva u pogledu memorijalizacije i njegovanja kulture sjećanja, da svako predstavi izazove s kojima se susreće u svom radu i djelovanju, te o perspektivi opstanka našeg naroda u bh entitetu RS.

U ponedjeljak, 14.novembra 2022. godine, na ahiret je preselio dugogodišnji imam Gradske džamije u Cazinu Derviš-ef. Pindžo u 85. godini života. Derviš-ef. je u Gradskoj džamiji u Cazinu proveo cijeli svoj radni vijek i imao značajnu ulogu u imamsko-muallimskom radu.

Stranica 1 od 29
© 2019 - 2022. Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed by N-H