Februar 08, 2023

Muftija Kudić o kurikularnoj reformi sa predstavnicima institucija koje brinu o obrazovanju

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u svom uredu u Bihaću razgovarao sa predstavnicima Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK, Pedagoškog zavoda USK i predstavnicima Uprave za obrazovanje i nauku. Tema razgovora je bila kurikularna reforma koja se sprovodi u nekoliko kantona u Federaciji BiH i formiranju tima koji će raditi na ovoj reformi kada je u pitanju Islamska vjeronauka na području Unsko-sanskog kantona.

"Islamska vjeronauka je postala ravnopravni faktor u obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine. Put do sadašnjeg statusa je bio vrlo težak i zahtjevan. Svaki put kada mi se pruži prilika istaknem veliki doprinos prvih nastavnika i nastavnica vjeronauke, to učinim i zahvalim im se na ogromnom naporu kojeg su ulagali. Zahvalan sam i našem narodu koji je cijelo ovo vrijeme bio velika podrška vjeronauci u školama i siguran sam da nije odlučnih i svjesnih roditelja, da ne bi bilo ni vjeronauke. Također, Islamska zajednica je poseban fokus stavila na obrazovanje kvalitetnog i kompetentnog kadra, koji ima obavezu stalnog usavršavanja i edukacije i dosljednjog prenošenja istina vjere, nauke i morala. S toga je važno da vjeronauka svakim danom jača svoje mjesto u obrazovnom sistemu i tako doprinosi cijeloj zajednici odgojem i obrazovanje novih generacija. I kada je u pitanju tzv. kurikularna reforma, mi ćemo dati sve od sebe da Islamska vjeronauka i dalje bude prepoznatljiva i konkuretna i da ako treba i prednjači u svemu onome što se traži u nastavnom procesu." - izjavio je muftija Kudić.

Na sastanku su prisustvovali i dr. Nezir Halilović, voditelj odjela za vjeronauku Rijaseta IZ u BiH, prof. Haris Smajić, direktor Pedagoškog zavoda USK, g. Azra Šulić, pomoćnića ministra obrazovanja USK-a i voditelj odjela za vjeronauku Muftijstva bihaćkog Mensur-ef. Ćehić.

Dr. Nezir Halilović se zahvalio muftiji Kudiću na srdačnom prijemu i otvorenom razgovoru o temama od značaja za vjeronauku. Zahvalio se predstavnicima Ministarstva obrazovanja USK i Pedagoškog zavoda, te zahvalio Vladi USK za podršku projektu "Pod nebom vedre vjere", koji se realizira na području Bosne i Hercegovine i Sandžaka. On je iznio iskustva koja su drugi kantoni imali kada je u pitanju kurikularna reforma i konstatovao da je Islamska zajednica spremna za svaku vrstu reforme koja će unaprijediti obrazovni proces u školama.

Direktor Pedagoškog zavoda i zamjenica ministra obrazovanja su istakli veoma kvalitetnu saradnju sa Islamskom zajednom, pogotovo sa medresom "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" u Cazinu i Islamskim pedagoškim fakultetom u Bihaću. Oni su istakli da se trenutno radi na ishodima učenja i da u tome Odjel za vjeronauku daje veliki doprinos. Oni su izjavili da uvidom u izvještaje nadzornih tijela Pedagoškog zavoda USK i ministarstva obrazovanja USK, se da zaključiti da vjeručitelji spadaju u red najodgovornijih nastavnika u procesu obrazovanja i da za bilo koga od njih nema primjedbi od strane zainteresiranih strana u obrazovnom procesu.

Voditelj odjela za vjeronauku Muftijstva bihaćkog Mensur-ef. Ćehić se zahvalio muftiji Kudiću, prof. Halikoviću, direktoru Pedagoškog zavoda i pomoćnici ministra na odličnoj saradnji i poručio da će i dalje ova saradnja biti njegovana i unapređivana od strane svih aktera ovog sastanka. 

Na ovom sastanku se razgovaralo i o drugim temama od značaja za obrazovanje i reformu obrazovanja za koju je zainteresirana Islamska, ali i šira društvena zajednica.

© 2019 - 2022. Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed by N-H