Februar 08, 2023

Muftija Kudić razgovarao sa imamima Medžlisa IZ Velika Kladuša

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić sa saradnicima, posjetio je Medžlis IZ Velika Kladuša, gdje se sastao sa svim imamima ovog medžlisa i rukovodstvom ovog medžlisa. Cilj ove posjete jeste prije svega sastanak sa imamima ovog medžlisa i razgovor s njima o imamskoj misiji, te da od imamima iz prve ruke čuje o izazovima s kojima se susreću. Proučili su Fatihu pred dušu kolege Faruk-ef. Džakulića, koji je prije pola godine preselio na ahiret.

Na samom početku se obratio glavni imam Medžlisa IZ Velika Kladuša mr. Ismet-ef. Mustedanagić. On se zahvalio muftiji Kudiću i njegovim saradnicima na posjeti i na inicijativi da razgovara sa imamima o svim pitanjima koje imami procijene da su im važni. Naglasio je da ovaj medžlis ima 27 džemata i 25 imama koji su trenutno u službi, te da je zadovoljan međusobnom saradnjom imama i njihovim aktivnostima na terenu.

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog mr. Haris-ef. Veladžić je potom napravio uvod u sastanak. On se zahvalio imamima na doprinosu kojeg daju u afirmaciji islamskih vrijednosti u društvu, o veoma značajnom napretku kojeg je ostvario Medžlis IZ Velika Kladuša u brojnim aktivnostima koje realizuju, te se referisao na važnost podrške projektu „Škola hifza“ pri svakom medžlisu, te da se doslovno poštuju protokoli o šerijatskom vjenčanju i imamskoj uniformi.

Potom su imami predstavili svoje džemate, aktivnosti u džematima koje sprovode, o problematici s kojom se susreću i govorili su o poteškoćama s kojima se susreću u radu. Istakli su da je značajan problem odlazak našeg naroda u zemlje Evropske unije, što se odražava na dnevne aktivnosti džemata, kao i na mektebsku pouku. Pored mektebske nastave za djecu, imami nastoje da osmisle i realiziraju programe za odrasle džematlije. Istakli su da putem savremenih sredstava komunikacije ostvaruju dobru komunikaciju sa svojim džematlijama diljem svijeta, te da se infrastruktura džemata poboljšala i digla na dosta veći nivo. Naglasili su da očekuju od Izvršnog odbora i institucije Islamske zajednice da se pobrinu za bolji materijalni status imama, s obzirom na tendenciju odlaska imama iz džemata, a često je bolji materijalni status  na nekom drugom mjestu jedan od važnijih razloga, posebno što je praksa da su imami prijavljeni na minimalnu platu, što smatraju da se treba promijeniti. Velika Kladuša je bila poprište velikog broja migranata, gdje su imami istakli da su imali značajnih poteškoća u održavanju čistoće i imovine Islamske zajednice, ali da je zajednički stav  imama da se migranti tretiraju kao i ostale džematlije i da su imami zajedno sa svojim džematlijama pomagali ljude u nevolji.

Nakon što su imami prezentirali svoje aktivnosti i ostala razmišljanja, obratio se i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić koji se prisjetio svoga boravka i rada u Medžlisu IZ Velika Kladuša, te se osvrnuo na opservacije imama i njihove diskusije.

„U svom dosadašnjem radu na poziciji muftije bihaćkog, maksimalnu posvećenost sam davao imamima u entitetu RS. Razlog nam je više nego jasan. U narednom periodu ćemo se posvetiti i razgovoru sa svim ostalim imamima na našem muftijstvu. Moram priznati da sam upućen u materijalni status imama u Medžlisu IZ Velika Kladuša i moram priznati da sam nezadovoljan odnosom prema imamima i njihovim materijalnim naknadama. Čuo sam vaše sugestije o misijskom djelovanju imama kroz mektebsku nastavu. Mekteb je primarna obaveza svakog imama i nema ništa preče u radu imama od mekteba i s toga vas molim da brinete o našoj djeci i budete svjesni vaše misije kroz mektebsku nastavu. Primijetio sam da infrastrukturne projekte tretirate kao vaše aktivnosti, što pokazuje da je imam u svom džematu u cijelosti angažovan na svim pitanjima funkcionisanja džemata, pa i onih infrastrukturnih, što je specifikum vašeg posla. Sve ove vaše opservacije i komentare, napravit ćemo zapisnik i obavezati naredni saziv Izvršnog odbora da se maksimalno posveti ovim pitanjima i pratit ćemo njihov rad i tražiti od njih da realiziraju ovo što sam danas čuo od vas i sa kojim se apsolutno slažem. Zadovoljan sam vašim radom i prateći ono što vi kao imami radite i što rade odjeli u ovom medžlisu i nadam se da ćete nastaviti sa brojnim aktivnostima.“ – poručio je muftija Kudić.

Nakon ovog sastanka upriličeno je otvorenje nove prostorije Mreže mladih i Odjela za brak i porodicu ovog medžlisa.

© 2019 - 2022. Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed by N-H