Februar 08, 2023

Obavljena dženaza trojici mladića stradalim u saobraćajnoj nesreći u Cazinu

Rijeka ljudi, njih nekoliko hiljada, u petak, 29.1.2021. godine se slila u naselje Ćoralići poored Cazina da klanjaju dženazu, da se halale i budu podrška porodicama tri mladića: Armina Čajića, Tarika Pandžića i Tarikaa Muhamedagića, koji su u utorak, 26.1.2021. godine u večernjim satima poginuli u saobraćajnoj nesreći u Cazinu.

Nekoliko minuta prije 14 sati sva tri tabuta sa tijelima mladića su pristigla na mjesto klanjanja dženaze u centru Ćoralića. Prije samog klanjanja dženaza namaza, protokol dženaze i način klanjanja je pojasnio Nijaz-ef. Ćoralić, imam džemata Ćoralići. Kako je efendija Ćoralić govorio safovi su se nizali i popunjavali predviđeni prostor za namaz.

Potom se prisutnima obratio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je u svom obraćanju podsjetio na važne činjenice koje trebamo razumjeti kada su u pitanju ovakvi slučajevi, te spomenuo nekoliko primjera iz života naših prethodnika i kako su se oni nosili sa ovakvim i sličnim iskušenjima.

"Allah, dž.š., nam daje djecu koja su ukras ovoga svijeta. On nam daruje ono što je najljepše i najdragocjenije na ovom svijetu, a onda nas kroz život iskušava sa djecom. Današnja dženaza je porodicama najveće iskušenje koje mogu imati u životu. Danas smo došli na ovo mjesto da klanjamo dženazu i da učimo dove da Allah oprosti našoj braći, ovim čestitim mladićima i da učimo dovu da Allah, dž.š., njihovim roditeljima podari snagu i sabur i da ih Allah nagradi, jer ovo je žrtva kojom Allah, dž.š., iskušava rijetke na ovom svijetu. I naša je dova da ovu trojicu mladića iz grada Cazina Milostivi Allah uvede u svoje džennetske perivoje." - poručio je muftija Kudić.

Potom je dženazu-namaz Arminu Čajiću predvodio muftija Kudić, Tariku Pandžiću je dženazu predvodio imam džemata Horozovići Ahmet-ef. Ikanović, a dženazu Tariku Pandžiću je predvodio imam džemata Ćoralići Nijaz-ef. Ćoralić. Potom je uslijedio odlazak na ukopno mjesto, u mezarje Horozovići, jedan do drugog, ukopani su Armin Čajić i Tarik Pandžić, dok je Tarik Muhamedagić ukopan na mezarju džemata Ćoralići.

Cazin u novije vrijeme ne pamti ovakvu dženazu, niti ovakvu žalost i tragediju koja je zadesila ovaj grad i naš narod. Nadati je se da ćemo svi iz ovog događaja izvući pouku i djelovati u skladu sa porukama ove dženaze.

Vrijedno je spomenuti da su prisutni na dženazi bili iz cijele Bosne i Hercegovine. Imam iz Prozora Nihad-ef. Ahmetović, koji je održavao prijateljske odnose sa rahmetli Tarikom Muhamedagićem, je došao na dženazu i s obzirom da se radi o čovjeku koji je dobrovoljni darivalac krvi, 54. put je darovao krv na dan dženaze u kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" i sevap tog čina poklonio pred dušu rahmetli Tarika Muhamedagića, što je svakako čin vrijedan poštovanja i respekta. Također, očevi trojice mladića su u nekoliko navrata hrabrili i bodrili jedni druge da ustraju u saburu i predanosti Božijoj odredbi, što je također bilo potresno na samoj dženazi za sve prisutne.

© 2019 - 2022. Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed by N-H