Septembar 17, 2021

Muftija Kudić u posjeti Medžlisu IZ Prijedor

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je posjetio Medžlis IZ Prijedor i održao sastanak sa rukovodstvom ovog medžlisa: mr. Husein-ef. Velićem, glavnim imamom i g. Ajdinom Varmazom, predsjednikom Izvršnog odbora. Na ovom sastanku se razgovaralo o aktuelnoj problematici ovog medžlisa kada su u pitanju usvajanje potrebnih pravlnika za funkcionisanje medžlisa, o finansijskom poslovanju i drugim temama koje su kandidirane u pripremi ovog sastanka.

Nakon ovog sastanka, muftija Kudić se sastao sa imamima Medžlisa IZ Prijedor. Ovaj medžlis ima 15 aktivnih imama i isto toliko džemata, te dva džemata u kojima se obavljaju povremene aktivnosti. Cilj ovog sastanka je da se muftija Kudić pobliže upozna sa imamima ovog medžlisa, te da od njih čuje s kakvim se izazovima susreću i kako može Muftijstvo bihaćko i on lično pomoći imamima u izvršavanju njihovih misijskih zadataka.

„Nakon sastanka sa rukovodstvom medžlisa, glavnim imamom i predsjednikom, zajedno sa svojim saradnicima sam se sastao sa imamima ovog medžlisa. Ono što me ohrabruje kada su u pitanju imami jeste da su oni svjesni svoga emaneta i svoje obaveze kada je u pitanju misijsko djelovanje svakog imama. Pored toga što je svaki posao na svoj način izazovan i odgovoran, posao imama je sigurno najzahtjevniji i najodgovorniji posao u Islamskoj zajednici. Dvanaest puta se u Kur'anu spominje termin „imam“, što implicitno govori da onaj koji preuzme dužnost imama mora biti svjestan da je on 12 mjeseci u godini imam, bez obzira gdje se nalazi i u kakvom svojstvu djeluje.“ -izjavio je muftija Kudić.

Muftija je također razgovarao sa imamima i o problemima i izazovima s kojima se susreću.

„Sve eventualne probleme na koje nailaze se ne mogu riješiti nigdje osim u Prijedoru i sa onima koji na bilo koji način obnašaju neku dužnost u Islamskoj zajednici u Prijedoru. Uradit ćemo sve što je u našoj moći da ovaj medžlis, koji ima značajan kapacitet i resurse, bude prepoznatljiv po dobrim i kvalitetnim projektima, a imami da budu adekvatno plaćeni za posao kojeg obavljaju. Razgovarali smo o značaju mekteba i važnosti održavanja spone između polaznika mekteba i Islamske zajednice. Također, razgovarali smo i o kolektivnoj šehidskoj dženazi koja će svake godine poprimati dodatne elemente i aktivnosti, a od imama Prijedora, Kozarca, Bosanskog Novog, Bosanske Kostajnice i cijelog muftijstva se očekuje da pruže nesebičnu podršku kulturi sjećanja na zločin genocida u Prijedoru.“ – poručio je muftija Kudić.

Na sastanku je bilo riječi i o školovanju imama, o vakufima i brige o njima, o unapređenju poslovanja Medžlisa, o platama i doprinosima imama, o socijalnom statusu imama u manjim džematima i drugim važnim temama koje su kandidirali imami i na koje se referisao i muftija Kudić.

© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H