Septembar 17, 2021

Centralni bajramski događaj Muftijstva bihaćkog u Čaršijskoj džamiji u Prijedoru

Centralni bajramski događaj na prostoru Muftijstva bihaćkog je upriličen u Čaršijskoj džamiji u Prijedoru, gdje je bajram namaz predvodio i hutbu kazivao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Muftija Kudić je govorio o važnosti prakticiranja vjerskih istina koje se manifestuju kroz islamske istine - šarte, te govorio o važnosti podnošenja žrtve i kako se na pravi način odnositi prema žrtvi.

"Ovaj bajram nazivamo i kurban-bajram jer nakon klanjanja bajrama prinosimo žrtvu - kurban. Time pokazujemo da smo spremni na obavezu koju nam je Allah propisao. Kurban se prinosi za sebe i svoju porodicu, time dajemo zalog naše spremnosti na poslušnost i pokornost jedino Allahu." - rekao je muftija Kudić.

On je poseban akcenat stavio na primjer Ibrahima, a.s., i njegovog sina Ismaila.

"Kurban-bajram nas podsjeća na žrtvu koju je podnio Ibrahim, a.s., prilikom Božije naredbe da žrtvuje svoga sina jedinca. Allah je tu žrtvu zamijenio kurbanom. Ovaj čin Ibrahima, a.s., upućuje na pokornost prema Allahovim odredbama, bez oklijevanja i odgađanja. Trebamo biti odlučni, plemeniti i predani poput Ibrahima, a.s., te poslušni poput njegova sina Ismaila, a.s." - poručio je muftija Kudić.

Nakon bajram-namaza, predjsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ Prijedor je muftiji Kudiću uručio umjetničku sliku u znak zahvalnosti i poštovanja za sve što čini muftija Kudić za Medžlis IZ Prijedor, kako bi ova institucija bila reprezentativna, kvalitetna i služila našem narodu.

© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H