Oktobar 28, 2021

Azim Durmić iz Vojnića razgovarao sa muftijom Kudićem

Muftiju bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića je posjetio g. Azim Durmić, predsjedavajući Općinskog vijeća općine Vojnić iz R Hrvatske. Povod susreta i razgovora je bio popis stanovništva koji predstoji u zemljama u okruženja.

"Danas sam razgovarao sa g. Durmićem kojeg poznajem dugo godina i koji trenutno obnaša dužnost predsjedavajućeg općinskog vijeća općine Vojnić. S obzirom da općina Vojnić graniči sa Velikom Kladušom i da je velika većina stanovništva Bošnjaka iz ove općine porijeklom iz Krajine, bio je to povod da sagledamo mogućnost podrške naših institucija u Unsko-sanskom kantonu i Muftijstvu bihaćkom Bošnjacima u ovim pograničnim gradovima da iskoriste svoje pravo na predstojećem popisu stanovništva. Smatram da je važno zbog vlastitog identiteta, zbog njihovih prava kao pripadnika manjinske zajednice je važno da se naši Bošnjaci izjasne kao Bošnjaci i da znaju da taj nacionalni identitet nije nikako u koliziji sa vjerskim i drugim indentitetima. Nadam se da naša braća u Hrvatskoj i drugim zemljama gdje žive naši Bošnjaci iskoristiti svoje pravo i izjasniti se kao Bošnjaci." - poručio je muftija Kudić.

Azim Durmić je zahvalio muftiji Kudiću na prijemu i što ga je saslušao i stavio na raspolaganje dostupne kapacitete u ovom momentu i što razumije naše zalaganje za pravilnim izjašnjavanjem na narednom popisu u R Hrvatskoj.

"Republika Hrvatska daje brojne pogodnosti nacionalnim manjinama koje su jasno definisane. Oni koji se nepravilno izjasne ne mogu ostvariti nikakva svoja prava koja pripadaju pripadnicima manjinskih zajednica. Naš narod se često poziva na naše pretke i kako su se oni izjašnjavali. Naši preci, kada su god imali takvu mogućnost, su se izjašnjavali kao Bošnjaci, a kada to nisu bili u prilici izjašnjavali su se kako su znali. Važna nam je podrška sviju u ovom procesu. Ovim putem sam želio upoznati muftiju Kudića o onome što radimo i kako možemo našim ljudima koji još imaju dilemu oko izjašnjavanja o svojoj etničkoj pripadnosti pomoći da se izjasne kao Bošnjaci na predstojećem popisu." - rekao je g. Durmić.

Općina Vojnić ima oko 5000 stanovnika među kojima je cc 17% Bošnjaka. Okupljaju se uglavnom oko Islamske zajednice i Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine. Predsjedavajući općinskog vijeća je Bošnjak.

Sastanku je prisustvovao Sabahudin-ef. Begić, rukovodilac Službe za administrativno-pravne i finansijske poslove.

© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H