Oktobar 28, 2021

Muftija Kudić posjetio mekteb Gradskog džemata u Bosanskom Petrovcu

Povodom prvog dana mektebske nastave za mektebsku 2021/2022. godinu, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je posjetio Gradski džemat u Bosanskom Petrovcu, gdje je sa glavnim imamom Medžlisa IZ Bosanski Petrovac Mirzet-ef. Spahićem prisustvovao prvom času mektebske nastave.

"Želim da ovim putem čestitam početak nove mektebske godine. Mektebska nastava je izuzetno važna za svako naše dijete. Vjeronauka u školama u mekteb u našim džamijama i mektebima su kompatabilne, jer se kroz vjeronauku u školama fokusiramo na teoriju i dodatna pojašnjenja za neke životne dileme, dok je mektebska nastava rezervisana za praktčnu dimenziju vjere. Teorija bez prakse je svakako manjkava, a i praksa bez kvalitetne teorijske podloge je neprihvatljiva. Nadam se da ćemo i ove godine na pravi način odgovoriti zahtjevima vremena i ovu mektebsku godinu iskoristimo na najbolji način. Danas sam u Bosanskom Petrovcu i sretan sam što je ovoliki broj djece prisutan u mektebu u Bosanskom Petrovcu i što im se poklanja maksimalna pažnja. Želim istaći ovom prilikom i ulogu muallima, koja je ključna u odgojno-obrazovnom procesu u mektebu." - izjavio je muftija Kudić.

Mirzet-ef. Spahić se zahvalio muftiji Kudiću što je odabrao ovaj džemat i Medžlis da posjeti na prvi dan mektebske nastave.

"Jedan od ljepših dana u Bosanskom Petrovcu je svakako prvi dan mekteba. Drago mi je da nam je ovaj lijepi dan dodatno uljepšao svojim dolaskom muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Naša djeca su danas izvela prigodan program, a u narednom periodu će svakako učiti brojne vrijednosti o našoj vjeri, o propisima naše vjere i nadamo se da će im mekteb i ono što su naučili u mektebu biti smjernica za njihove životne puteve." - poručio je efendija Spahić.

Muftija Kudić je podijelio prigodne poklone svim polaznicima ovog mekteba i pozvao ih da redovno pohađaju mektebsku nastavu.

© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H