Februar 03, 2023

Medresa "Džemaludin- ef. Čaušević" je dom najboljih učenika Unsko-sanskog kantona

Kao skoro sve medrese u Bosni i Hercegovini, i Medresa "Džemaludin-ef. Čaušević" u Cazinu ima višestoljetnu historiju. Naime, medresa u Cazinu sagrađena je 1867. godine od drvene građe, a zapaljena je od austro-ugarskog okupatora zbog oružanog otpora koji je pružen na ovom prostoru.

Ponovo je sagrađena od kamena 1890. godine. Funkcionirala je do 1918. godine, kada je zbog nedostatka materijalno-finansijskih sredstava morala obustaviti svoj rad. Dolaskom komunističke vlasti 1945. godine ovaj vakuf je otet Islamskoj zajednici, da bi 1993. godine Medresa ponovo počela sa radom. Ova Medresa će u školskoj 2022/2023. godini upisati tri odjeljenja.

Vildana Šarić, pedagogica škole za Preporod.info kaže da je Medresa „Džemaludin-ef. Čaušević“ najbolje opremljena škola u Unsko-sanskom kantonu (USK) i posjeduje savremene kabinete informatike, biologije, hemije i fizike, bogat knjižni fond biblioteke, sportsku dvoranu s bazenom, internat za 300 učenika, amfiteatar i učionice sa savremenim nastavnim sredstvima i pomagalima.

Akcenat je na odgoju, a posebno vjerskom, ističe Šarić, a tim odgajatelja i odgajateljica svakodnevno boravi s učenicima i komunicira s roditeljima i profesorima u nastavi s ciljem da odgoje omladinu koja će služiti svojoj vjeri i domovini.

- Profesori i odgajatelji rade s učenicima kojima je potrebna dodatna pomoć u učenju pojedinih predmeta. Pored njih, angažujemo, na volonterskoj osnovi, naše studente i apsolvente da pomažu učenicima savladavanje gradiva iz kiraeta, arapskog jezika i matematike. Sekcije, dodatnu i dopunsku nastavu i radionice učenicima uvodimo u skladu s njihovim interesovanjima i održavaju se tokom cijele školske godine i periodično na kraći rok - govori Šarić.

Pored sekcija iz matematike, bosanskog jezika i književnosti, arapskog i engleskog jezika, biologije i historije, tu su i sekcije hifza, ekološka, hor, debatna sekcija te razne sportske sekcije kao što su sekcije nogometa, odbojke, rukometa, košarke, plivanja i tako dalje. Pored svih ovih mogućnosti Medresa omogućava veliki broj stipendija svojim učenicima.

- Naša škola kroz fond za stipendije stipendira svoje učenike koji su u potrebi, kao i one koji pokazuju rezultate u učenju i na takmičenjima. Stipendije obezbjeđuju naši građani, poduzetnici i dobrim dijelom svršenici naše Medrese. Ovu godinu za učenike koji će upisati prvi razred pripremili smo niz stipendija i to za učenike generacije i 5,0 prosjek od VI do IX razreda puna stipendija sve četiri godine školovanja kao i za učenike koji su imali prosjek 4,7 do 4,9 od VI do IX razreda 50% stipendije - kaže Šarić.

Isto tako, menadžment Medrese nastoji nagraditi i učenike koji uče hifz. Polaznici ove sekcije već godinama imaju priliku za naučeni broj stranica u toku mjeseca biti oslobođeni plaćanja internata za taj mjesec.

- Trudimo se nagraditi svaki uspjeh učenika i trud koji ulažu u razvoj i promociju Medrese raznim ekskurzijama, stipendijama, pohvalama i drugim nagradama u skladu s interesovanjima učenika i prilici za koju ih nagrađujemo - ističe Šarić.

Iako određena takmičenja i ove godine nisu održana zbog pandemije učenici Medrese su uzeli učešća na onim koja su organizovana i postizali su odlične rezultate. Osvojili su prvo mjesto (ekipno) na sportskom gradskom takmičenju iz nogometa, odbojke, stolnog tenisa, šaha i štafete. Drugo mjesto pripalo im je na kantonalnom takmičenju iz šaha i treće iz stolnog tenisa, drugo mjesto na takmičenju na nivou Rijaseta iz engleskog jezika i historije, a osvojili su i prvo mjesto na 22. debati učenika srednjih škola u Tuzli.

Fotografijom kroz medresu:

Promotivni video o medresi možete vidjeti kada kliknete na ovaj link:

https://www.youtube.com/watch?v=AY6ySX9xp5U&feature=emb_title

Rate this item
(0 votes)
© 2019 - 2022. Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed by N-H