Oktobar 28, 2021

O vrijednostima u obrazovanju na tribini u Cazinu govorio dr. Dževad Hodžić

U sklopu redovnih aktivnosti medrese „Reis  Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu je redovna tribina pod nazivom „Islam u vremenu“, koja se redovno održava u amfiteatru medrese i namijenjena je kako nastavnicima i učenicima, tako i široj javnosti. Prvi predavač u ovom ciklusu je bio prof. dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH i on je govorio na temu: „Islamske vrijdnosti u obrazovanju“.

„Mi se u našim medresama trudimo da ove škole budu pravo ogledalo onoga što govorimo o našoj vjeri, a što je potrebno svima nama i cjelokuplnom društvu. Govoriti bilo šta bez uvažavanja okolnosti vremena u kojem živimo, smatram veoma pogrešnim i siguran sam da su takva tumačenja manjkava i da mogu potaknuti brojne nesporazume s jedne, te odbojnost od vjere sa druge strane. Drago mi je da će naša ulema govoriti o nama i našim vrijednostima, pa s toga smatram važnim da pozovem sve građane Cazina i okoline da redovno posjećuju ove tribine, a dr. Dževadu Hodžiću se zahvaljujem što je prvi u nizu koji će održati tribinu pod ovim motom „Islam u vremenu“ koju smo izabrali pozivajući se na sintagmu i naslov jedne knjige velikog alima, intelektualca i reformatora Husein-ef. Đoze.“ – poručio je direktor medrese prof. Zuhdija Handanović.

Prije samog izlaganja prof. Hodžića, moderator tribine prof. Harun Pajić je rekao nekoliko riječi o samoj tribini, cilju održavanja istih, te pročitao fragmente iz bogate biografije prof. Hodžića.

Svoje izlagenje prof. Hodžić je započeo referirajući se na sam naziv tribine, te se prisjetio lijepih i ugodnih razgovora i zajedničkih aktivnosti sa Husein-ef. Đozom.

„Drago mi je da je ova tribina dobila naziv po sintagmi koja u velikoj mjeri odražava veliko mislilačko djelo mog i našeg profesora Husein-ef. Đoze „Islam u vremenu“. Ovo nije samo naslov knjige ili naziv tribine, to je jedan koncept i pristup razumijevanju islama. To je onaj koncept kojeg je nama naš profesor i veliki mislilac Husein-ef. Đozo govorio tumačeći Kur'anski ajet: „Taj narod je bio i nestao; njega čeka ono što je zaslužio, a i vas će čekati ono što ćete zaslužiti, i vi nećete biti pitani za ono što su oni uradili.“ On je to tumačio intencionalno, tj. da svaka generacija ima svoje izazove i da na njih mora u razumijevanju islama dati svoje odgovore. Izuzetno je važno dobro razumijeti, a onda tek dolazi praksa i primjena.“ – istakao je prof. Hodžić.

Prof. Hodžić je govorio  o vrijednostima u obrazovanju, konstatujući da je obrazovanje u njegovom punom značenju u svojevrsnoj krizi, te da je od iznimnog značaja vratiti vrijednosti u obrazovanje. On je nabrojao nekoliko ključnih vrijednosti koje je nužno ugraditi u obrazovanje, jer su one neotuđivi dio obrazovanja.

„Osnovne vrijednosti u obrazovanju je težnja da se spozna istina, univerzalnost i adaptilnost, obrazovanje koje ima praktičnu vrijednost i doprinosi dobru i kojem se pristupa multidisciplinarno i sa ciljem razmjenjivanja kritičkog mišljenja. Kada god odustanemo od neke od ovih vrijednosti, obrazovanje će biti manjkavo i neće dati željeni rezultat.“ – poručio je dr. Hodžić.

Pored brojnih profesora, imama, učenika i drugih građana, svojim prisustvom dodatni značaj ovoj tribini je ukazao i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Četvrtak, 23 Septembar 2021 20:14
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H