Februar 03, 2023

Hidžab je vjerska obaveza punoljetnoj muslimanki propisana osnovnim izvorima islama i nije nikakav simbol ili modni trend i različito se tretira u pravnom smislu od države do države. Ove konstacije prethodno izreče se svake godine posebno boldiraju 1. februara koji se obilježava kao Dan hidžaba.

Zadatak Mreže mladih jeste organizacija rada sa mladima, a to podrazumjeva i aktivnosti mladih ljudi u podršci različitim kategorijama društva.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, posjetio je Islamsku zajednicu u Austriji, gdje je razgovarao sa glavnim imamom i predsjednikom Hasudin-ef. Atanovićem i Senad-ef. Kusurom. Domaćini su muftiju Kudića obavijestili o aktivnostima i projektima Islamske zajednice u Austriji, te o izazovima s kojima se susreće zajednica, ali i muslimani u ovoj zemlji.

U džamiji džemata St. Pölten, u nedjelju, 30.1.2023. je proučena hafiska dova imamu ovog džemata Mersad-ef. Muratoviću, što je prva hafiska dova u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Austriji (IZBA).

Mubarek noć Lejletur-regaib nastupa večeras s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore bit će obilježena prigodnim programima.

U okviru redovne tribine pod nazivom "Islam u vremenu" u medresi "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" u Cazinu je održano predavanje na temu "Veliki trendovi našeg vremena", a predavač je bio doc. dr. Samedin Kadić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Prof. Kadić je govorio o nekoliko velikih i važnih termina koji na najbolji način detektuju najvažnije teme kojima se čovječanstvo zanima, te islamski odgovor na ta pitanja.

Reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića danas je posjetio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Muftija Kudić reisul-ulemi je predstavio informacije o vjerskom životu i aktivnostima na području svog muftiluka.

Knjiga "Islam i muslimani bužimskog kraja", autora Amira Sijamhodžića, predstavljena je u utorak, 17.1.2023. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Osnivanjem Odjela za brak i porodicu unutar Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Bosanski Petrovac ulogu koordinatorice je preuzela Vanesa Hodžić Hromadžić. Kako ističe, jedan dio aktivnosti koje realizuju usmjerene su na aktivnosti pomoću kojih žene mogu osigurati dodatne prihode.

U znak zahvalnosti i za nesebičan doprinos u procesu povratka, za obnovu vjerskih objekata i raznovrsnu podršku koju je pružao imamima i svim povratnicima, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, dodjelio je  priznanje muftiji bihaćkom u periodu 1993 - 2019. Hasan ef. Makiću. Ovo priznanje je dodijeljeno u sklopu naučnog skupa "Uloga i značaj imama u procesu povratka" koji je održan 18.1.2023. u Bosanskoj Kostajnici.

Stranica 1 od 96
© 2019 - 2022. Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed by N-H