Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Bajramska čestitka muftije bihaćkog: Za sve velike uspjehe je neophodna žrtva

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je povodom nastupajućeg kurban-bajrama uputio poruku i čestitao nadolazeće blagade. Poruku muftije Kudića prenosimo u cjelosti:

Nalazimo se pred mubarek danima Kurban-bajrama. Prinošenjem žrtve mi se pokoravamo dragom Bogu u izvršenju naredbe. Slučaj dvojice Ademovih sinova, koji su prinijeli žrtve, pa je jednom odbijena, a drugom prihvaćena, podsjeća nas da prinošenje žrtve, tj. klanje kurbana mora ispuniti sve uvjete i postupke koji su za to predviđeni.

Ovaj bajram nazivamo i Hadžili bajram jer se u mjesecu Zul-hidždže vrše obredi hadža koji su usko vezani za kurban. Ta dva događaja isprepleću su u svojoj simbolici. I jedan i drugi obred prihvaćen je samo ako je odraz pokornosti i poslušnosti dragom Bogu. U suru EL-Hadž Allah, dž.š, kaže: „ Do Allaha neće doprijeti meso njihovo i krv njihova, ali će Mu stići iskreno učinjena dobra djela vaša…

Bajram nas uči kako moramo imati razumijevanje za druge i njihove potrebe. Jedna trećina kurbanskog mesa pripada vlasniku, a dvije trećine dijelimo prijateljima, komšijama i siromašnim građanima. To nam govori da ne smijemo biti sebični i pohlepni, a pored toga, moramo imati na umu da je za velike uspjehe neophodna žrtva. Svakim kurbanom koji podijelimo brišemo grijehe i šaljemo poruka prijateljstva, mira i dobronamjernosti.

Svim muslimanima želim da bajramske dane provedu u sreći i blagostanju, te da radost Bajrama podijele sa svojim najbližima, komšijama, rodbinom i prijateljima.

Bajram šerif mubarek olsun!

More in Muftijstvo bihaćko