Povežite se s nama

Mekteb

Mekteb

Mekteb je početna i temeljna odgojno-obrazovna ustanova na nivou džemata u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Kroz mektebe se odvija redovna mektebska nastava – institucionalno organizovani islamski odgoj i obrazovanje. Cilj mektebske nastave je izgradnja cjelovite islamske ličnosti koja objedinjuje snagu vjere, izvršavanje vjerskih odredbi i doživljavanje islama kao sistema i načina života muslimana. Mektebska nastava je dragocjena i podobna za svako dijete. To je nastava koja ispunjava pedagoško-didaktičke propise i koja će na koncu, ako Bog da, polučiti rezultatima.

Mektebska nastava se odvija u našim džematima, a realizuje se od strane muallima/muallime (učitelja ili učiteljice) u skladu sa planom i program za mektebsku nastavu kojeg je donio Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koristeći literaturu poznatiju kao Ilmihal (I, II i III nivo) i dodatnu literaturu koja je propisana od strane Islamske zajednice.

Na području Muftijstva bihaćkog, mektebska pouka je realizirana na 243 mjesta: 222 mekteba i 21 punkt. U mektebskoj 2022/23. godini ukupno je upisano 7.206 polaznik. U prvom nivou bila su upisana 2.526 polaznika, u drugom 2.218, te 2.010 u trećem nivou. Sufaru je učilo 1.823, a u Kur’anu 2.363 polaznika. Broj redovnih polaznika je bio 6.008, odnosno 83,37%.

Prema uputstvima Uprave za vjerske poslove, XXV mektebsko takmičenje na nivou medžlisa organizirano je 07. maja, a na nivou muftijstva 14. maja 2023. godine, na kojem su u ekipnom plasmanu najbolje rezultate ostvareni sljedeći medžlisi: MIZ Sanski Most – 1. mjesto, MIZ Bosanska Krupa – 2. mjesto i MIZ Bihać – 3. mjesto. Za finalnom takmičenju polaznika mektebske pouke, Muftijstvo bihaćko je u ekipnom plasmanu zauzelo 6. mjesto.

Tokom meketebske godine, brojni džemati i medžlisi su u okviru mektebske pouke realizirali i različite vannastavne aktivnosti: edukativne ekskurzije, takmičenja iz sire i hifza Kur’ana, kupovina i podjela besplatnih ilmihala, učešće polaznika mekteba u ramazanskim aktivnostima, te aktivnostima koje se organiziraju tokom mjeseca mevluda, itd. Hatmama je pristupilo 855 polaznika mektebske pouke.

More in Mekteb