Povežite se s nama

Aktivnosti

Bajramska čestitka muftije hafiza Mehmed-ef. Kudića

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je uputio svoju bajramsku čestitku koju vam prenosimo u cjelosti:

Nakon provedenih tideset dana u postu i trideset noći u kijamu, dočekujemo Bajram  u nadi da će nam dobro djelo i odricanja  u mjesecu Ramazanu biti kod dragog Boga primljena. Razumjeli smo hadis Allahovog Poslanika da onaj ko isposti mjesec Ramazan i pri tome  bude svjedečio da nema drugog  istinskoga Boga osim Allaha i obavljao pet dnevnih namaza i udjeljivao zekat, koji mu je obavezan, pripada u skupinu iskrenih i šehida.

U Ramazanu su nam svi trenuci bili lijepi, a posebno vrijeme u iščekivanju iftara.  To je ona prva nagrada za postača još na ovom svijetu kada  bi se sa hurmom i gutljajem vode iftarili i molili  Uzvišenog  Allaha   da nas i naše porodice sačuva.  Očekujemo i drugu nagradu  koja nam je obećana, a koja dolazi u susretu s našim Gospodarom. Da bi ta nagrada bila potpuna,  njeni znakovi se moraju vidjeti  još na ovom svijetu, tj. moraju se vidjeti na nama. Kao što smo se odricali od jela i pića sada se moramo čuvati od svih grijeha, pohlepe, gramzivosti, zavidnosti, egoizma i nadmenosti.                                                                                                     
Kako smo uspjeli snagom vjere da otkrijemo  ljepotu svijeta i ljudi koji nas okružuju, tako, sada,  kada je Bajram pred nama, trebamo da oplemenimo naše bratske odnose. U ovom vremenu, ali i u svakom drugom vraćamo se našoj porodici. Imati  lijepu odgojenu porodicu i biti aktivan član zajednice i džemata  u kojem živimo najveće je bogastvo ovoga svijeta. To su prema riječima Poslanika najbolji ljudi, oni koji najviše koriste ljudima.

Radost bajrama trebamo podijeliti i s drugima. Trebamo se sjetiti i naše braće i sestara koji nisu s nama ovog Bajrama i koji su  razasuti po cijelom svijetu.  Lijepo je da mislimo na njih i da im se javimo,  ali je još ljepše kada tražimo tu radost i sa onima koji nas okružuju, našim komšijama, rodbinom i prijateljima.

Drugi dan bajrama je Dan šehida, kada ćemo posjetiti  mezarja i još se jednom sjetiti najboljih  bosanskih sinova. Slijeđenjem ispravnog puta   i trajno sjećanje na njih  garantira nam da ta žrtva neće biti uzaludna.

Od srca i sa posebnom radošću svima vama čestitam nastupajući Ramazanski bajram.   

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

More in Aktivnosti