Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Članovi organizacionog odbora “Zetra 2020.” kod muftije Kudića

Organizatori su naveli da će učešće uzeti svi oni koji su bili učesnici 1990. godine, ali i svi horovi medresa i islamskih fakulteta, te drugi profesionalni horovi u našoj domovini.

Predstavnici organizacionog odbora velikog predramazanskog koncerta “Zetra 2020.” prof. Ismet Veladžić i prof. Mehmed Bajrektarević su boravili kod muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića.

Članovi organizacionog odbora su upoznali muftiju Kudića o pripremama za ovu važnu svečanost. Naime, prije 30 godina, tačnije 1990. godine u dvorani Zetra u Sarajevu je održan prvi koncert ilahija i kasida u povijesti Sarajeva. Taj događaj je, kako kažu njegovi akteri, bio okidač demokratskih procesa u Bosni i Hercegovini, s obzirom da su ljudi osjetili dašak slobode nakon dugog vremena i ohrabrili se na javno okupljanje s ciljem promocije vjerskih i kulturnih vrijednosti našeg naroda. To je opredjelilo tadašnje organizatore da obilježe taj važan događaj i ponovo organiziraju jedan veliki predramazanski koncert koji će svojom suštinom podsjećati na taj veličanstveni događaj prije 30 godina.

Organizatori su naveli da će učešće uzeti svi oni koji su bili učesnici 1990. godine, ali i svi horovi medresa i islamskih fakulteta, te drugi profesionalni horovi u našoj domovini. Organizator ovog koncerta je Rijaset Islamske zajednice, a pokrovitelj je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein-ef. Kavazović.

Također, naglašena je bojazan da će organizatori biti primorani da prolongiraju održavanje ovog događaja zbog aktuelnih epidemioloških prilika sa tzv. koronavirusom. Međutim, o tome će ogrganizacioni odbor na vrijeme donijeti odluku i obavijestiti javnost o namjeri.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić se zahvalio gostima na dolasku, te razmijenio sa prisutnima svoje emocije prema tim događajima. Iskazao je poštovanje organizacionom odboru i svim saradnicima koji rade na organizaciji ovakvog jednog događaja i izrazio nadu da će i brojni zaljubljenici u lijepu melodiju i duhovnu pjesmu s muftijstva bihaćkog biti prisutni na pomenutom koncertu, kao što je to bio slučaj u svim dosadašnjim aktivnostima u ovom polju.

Ovom sastanku je pored navedenih aktera prisustvovao Haris-ef. Veladžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje, te Nazif-ef. Horozović, saradnik za medije.

More in Muftijstvo bihaćko