Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Hadž 2023: Informacija za hadžije Muftijstva bihaćkog


Hadž 2023: Informacija za hadžije Muftijstva bihaćkog

Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, objavio je informacije koje se tiču organizacije ovogodišnjeg hadža. Iz Bosne i Hercegovine, domovinskih zemalja i Bošnjačke dijaspore će ove godine na hadž otputovati 2200 hadžija, a kada je u pitanju Muftijstva bihaćko (Bihać, Bosanska Kostajnica, Bosanska Krupa, Bosanski Novi, Bosanski Petrovac, Bužim, Cazin, Kozarac, Prijedor Sanski Most i Velika Kladuša) dodijeljeno je 290 mjesta za isto toliko hadžija. Do sada je prijavljeno 488 kandidata, što znači da gotovo 200 ljudi sa spiska neće moći putovati na hadž ove godine sa našeg muftijstva.

Cijena: Cijena odlaska na hadž je 12.650 KM za svakog hadžiju. Možda je ova cijena naizgled visoka, ali poredeći sa organizacijom hadža iz drugih zemalja, pogotovo zemalja Evropske unije, ovo je pristojna cijena i daleko povoljnija od onoga što možemo vidjeti kod drugih organizacija iz svijeta.

Šta sve ulazi u cijenu: Prijevoz do Saudijske Arabije i nazad, prijevoz unutar Saudijske Arabije, smještaj u hotelima centralne zone Mekke i Medine, brošura o hadžu i obredima, hadžijski kurban, ihram, prsluci za muškarce i žene, putni kofer i putna torba za svakog hadžiju, okovratni novčanik, ljekari koji brinu 24 sata o zdravlju hadžija, vodiči koji su 24 sata na raspolaganju hadžijama, te po dva dnevna obroka i u Mekki i Medini.

Napomena: Troškove potrebnih vakcina i dodatne dokumentacije je na teret hadžije.

Poziv hadžijama: Administratori za organizaciju hadža Muftijstva bihaćkog će u narednim danima telefonski pozvati sve hadžije koji imaju pravo apliciranja i obavijestiti ih o detaljima, a od naredne srijede (3. maja 2023.) će početi dostavljanje dokumentacije shodno prethodnom dogovoru. Ukoliko neko od tih 290 kandidata odustane iz nekih razloga, bit će pozvani oni sljedeći sa spiska. Ovim putem napominjemo da nema potrebe da kandidati pozivu i pitaju kad će biti pozvani. Svaki kandidat je prilikom prijave dobio informaciju koji je broj na spisku i na osnovu toga može očekivati poziv nadležnog administratora.

Obavezni dokumenti:

–          Bosanskohercegovački pasoš sa rokom važenja nakon 31.1.2024.

–          Dvije kopije pasoša u boji – stranica na kojoj se nalazi otografija sa ličnim podacima

–          Aplikacijski formulari – Ovi formulari će biti dostupni kod administratora Muftijstva

–          „Žuti karton“ potvrda o primljenoj vakcini protiv meningokoknog meningitisa (ACWY-135)

–          Potvrda o primanju najmanje dvije doze vakcine protiv COVID 19

–          Formular na arapskom jeziku i potpisane izjave (administracija Muftijstva)

–          Dvije fotografije (Puni profil, frontalno – glava u prvom planu, sa potpuno bijelom pozadinom)

–          Uplate se vrše u konvertibilnim markama na sljedeći račun:

Primalac: Muftijsvo bihaćko, Bihaćkih branilaca 11, 77 000 Bihać

Svrha uplate: Hadž 2023.

Bosna Bank International,

Broj računa: 1414755320055235

 

Napomena br. 1: Imali smo brojne upite u vezi vakcine protiv COVID 19. Ministarstvo zdravstva Saudijske Arabije zahtjeva potvrdu o vakcinaciji najmanje 2 doze vakcine protiv COVID 19, te je ona neophodna i dokumentacija bez potvrde o ovoj vakcini je nepotpuna.

Napomena br. 2: S obzirom da postoje informacije da banka ne može primiti iznos od 12.650 KM, napominjemo da smo u komunikaciji s bankama u vezi ovog slučaja i nadamo se da ćemo naći rješenje na obostrano zadovoljstvo.

Napomena br. 3: Muftijstvo bihaćko je angažovalo profesionalnog fotografa i mogućnost da prilikom predaje dokumentacije napravite potrebne fotografije i da kopirate pasoše u boji. Ukupna cijena fotografija i kopije pasoša je 12 KM.


Hadž 2023: Informacija za hadžije Muftijstva bihaćkog

More in Muftijstvo bihaćko