Povežite se s nama

Aktuelnosti

Hutba muftije Kudića povodom Dana vakifa i medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu

U ovom slučaju, izgradnja škole i njeno održavanje je trajni vakuf u kome plodovi dolaze svake godine.

U petak, 10.4.2020. godine muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je održao hutbu i predvodio džumu namaz i medresi “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu povodom obilježavanja Dana vakifa i Dana medrese. Hutbu vam donosimo u cjelosti.

          Draga braćo, cijenjeni profesori, poštovani vakifi!

          Danas je 10. april – Dan vakifa i Dan škole.

          Znam da vi, poštovani vakifi, ove 2020. godine niste mogli biti prisutni ovdje u prostorijama medrese zbog pandemije virusa koji je pogodio cijeli svijet, ali vjerujem da će ovo moje obraćanje doći do vas. Iako niste ovdje, ajet koji stoji u holu Medrese govori o vama, tj,o svima onima koji dijele na Allahovom putu i dobra djela čine:

وَلَا يُنفِقُونَ نَفَقَةً صَغِيرَةً وَلَا كَبِيرَةً وَلَا يَقْطَعُونَ وَادِيًا إِلَّا كُتِبَ لَهُمْ لِيَجْزِيَهُمُ اللَّـهُ أَحْسَنَ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ 

“… i neće dati nikakav prilog, ni mali ni veliki, niti će ikakvu dolinu prevaliti, a da im to neće zapisano biti, da bi ih Allah nagradio za djela njihova nagradom ljepšom od one koju su zaslužili.”

          Kao i svake godine, profesori medrese proučili su hatmu pred duše vakifa koji su preselili na bolji svijet, a danas će poslije džuma-namaza biti proučena i dova. Trajni vakuf  koji ste ugradili u izgradnju Medrese i svih pratećih objekata svjedoči da samo ono što se u ime Boga učini ima trajnu vrijednost.

          Vakuf označava svako dobro koje vakif svojevoljno izdvoji iz svoje imovine, predajući je Allahu, da bi se prihodima od istog koristili ljudi. U ovom slučaju, izgradnja škole i njeno održavanje je trajni vakuf u kome plodovi dolaze svake godine. Na stotine svršenika naše medrese koji su nastavili školovanje u različitim dijelovima svijeta manifestiraju časnu misiju ove škole.

          Kao što vakuf datira još od Ibrahima, a.s, koji je uvakufio mnoga dobra koja koriste ljudima, tako je i za vrijeme Muhammeda, a.s, svaki imućniji ashab uvakufio nešto iza sebe. Željeli su pomoći drugim muslimanima, čime su pokazali da je vakuf trajno dobro.

          Muslimani svijeta danas se naleze pred kušnjom kakvu je malo koja generacija imala. Pred ispitom je iman svakog pojedinca. Kad smo u blagostanju, govorimo kako je vrhunac vjere biti strpljiv, pa evo sada prilike da vidimo koliko ćemo biti u saburu. Vidjet ćemo koliko smo strpljivi i koliko smo spemni biti solidarni sa svojom braćom muslimanima i njihovim potrebama.

Allah nam daje upute u suri Hud:

وَلِلَّـهِ غَيْبُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَإِلَيْهِ يُرْجَعُ الْأَمْرُ كُلُّهُ فَاعْبُدْهُ وَتَوَكَّلْ عَلَيْهِ وَمَا رَبُّكَ بِغَافِلٍ عَمَّا تَعْمَلُونَ

Allah zna tajne nebesa i Zemlje i Njemu se sve vraća, zato se samo Njemu klanjaj i samo se u Njega uzdaj! A Gospodar tvoj motri na ono što radite.”

          Allah ima znanje o skrivenoj stvarnosti i konačno se sve Njemu vraća. Možda toga dosad nismo bili svjesni ili nismo to u ovoj mjeri osjećali i bili uvjereni. Jedino nam preostaje da svako od nas pojedinačno ibadet čini i osloni se na Njega. Ne smijemo se distancirati od našeg Stvoritelja, moramo biti svjesni da sve ono što činimo i radimo Allah neće zanemariti.

وَتَزَوَّدُوا فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوَىٰ ۚ وَاتَّقُونِ يَا أُولِي الْأَلْبَابِ

 „I snabdijte se. A najbolja opskrba je bogobojaznost. I Mene se bojte, o razumom obdareni!“ (El-Bekare, 197)

          Ne smijemo zaboraviti dobročinstvo Allaha Uzvišenog. On nas je stvorio u najljepšem obliku, Zemlju nam je učinio pogodnom za život i na njoj nam dao nebrojene blagodati. Podario nam je razum i odlikovao nas iznad drugih stvorenja. Poslao nam je Muhammeda, a.s., kao posljednjeg poslanika, a s njim i Kur’an kao svjetlo i uputu. Ljudski život nema smisla ako ga ne podredimo Onome ko nam je život dao. Jer Allah kaže:

“Džine i ljude stvorio sam samo zato da me obožavaju” ( EZ-Zarijat, 56.)

          U uvjerenju da nas nije moglo zadesiti ništa osim onoga što je Allah odredio i u nadi da ćemo za godinu dana na ovom mjestu zajedno učiti dove i nastaviti izgrađivati naš vakuf, molim Svevišnjeg Allaha da učvrsti naš iman  i da nam sačuva naše porodice, a našoj medresi i njenom kolektivu  – mudrost, snagu i razboritost.

Amin, ja Rabbel alemin!

More in Aktuelnosti