Povežite se s nama

Aktivnosti

Kurban-bajramska čestitka Muftije bihaćkog

Povoodom nastupajućeg kurban bakrama, Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je uputio bajramsku čestitku koju prenosimo u cjelosti.

         Poštovane sestre, draga braćo!

Ovaj bajram muslimani dočekuju u svijetlu dva obreda: obavljanjem pete islamke dužnosti hadža i žrtvovanjem kurbana. Oba obreda vezuju se za našeg praoca poslanika Ibrahima, a.s. Naše hadžije su se odazvali Allahovom pozivu učenjem telbije koja u svom korijenu ima značenje ogrlice ili ljubavi majke prema djetetu. Učenjem telbije oni priznaju da zahvalnost pripada Bogu kao što blagodati koje uživaju dolaze od Njega. Taj odziv Bogu treba biti čvrst kao ogrlica oko vrata i iskren kao ljubav majke prema svome djetetu.

Da bi se postigli veliki ciljevi, čovjek mora biti spreman na žrtvu, a što je drugi dio obrednog dijela bajrama. Nakon klanjanja bajram-namaza, ništa bolje čovjek ne može učiniti od klanja i žrtvovanja kurbana.

Ako su naše hadžije svojim odlaskom na hadž potvrdili jedinstvo umeta i muslimana, onda kurban tu ljubav i jedinstvo spušta u porodicu, komšiluk i džemat.

Poruke su nam jasne. Spremnost na žrtvu treba da bude u interesu viših ideja. To je univezalno poslanje svih poslanika i dobrih ljudi. Ne smijemo čekati i gledati šta će drugi učiniti, mi svoj kurban trebamo žrtvovati. Mi svoju misiju trebamo nastaviti.  Onda kada se i drugi pridruže na tom putu, blagodat i bereket će teći poput kevser- vrela. To vrelo će pronaći onaj ko se približi Bogu, onaj ko bude klanjao i žtvovao kurban. U isto vrijeme naše hadžije se napajaju s drugog vrela, Zemzem-vrela, koje ih čini jedinstvenom zajednicom, a ta zajednica postaje još veća kada taj Zemzem ponesu u sve krajeve svijeta i on se razlije u dušama i prsima cijelog ummeta Muhameda, a.s.

U danu nastupajućeg Kurban-bajrama naše misli trebaju biti usmjerene prema dragome Bogu, lijepa riječ, saosjećanje i razumijevanje prema svojim roditeljima, djeci, bližim i daljim rođacima, prema jetimima, prosjacima, komšijama i putnicima namjernicima. Radost bajrama podijelimo i sa drugima, pokažimo istinsku bratsku ljubav i solidarnost sa onima kojima je naša pomoć potrebna.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

More in Aktivnosti