Povežite se s nama

Aktivnosti

Muftija bihaćki prisustvovao svečanosti povodom Dana Grada Bihaća

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je prisusvovao svečanoj sjednici povodom Dana grada, te čestitao gradonačelniku Fazliću i svim građanima Bihaća

1260. godine hrvatski-ugarski kralj Bela IV izdaje povelju kojim se ustanovljava postojanje grada Bihaća. Bihać je danas administrativni, vjerski, naučni, kulturni, sportski i zdravstveni centar Unsko-sanskog kantona u bihaćkog muftijstva.

Svečanom sjednicom gradskog vijeća, danas je u Bihaću obilježen 760. rođenadan Grada Bihaća. U prisustvu čelnih ljudi Grada Bihaća, USK-a, muftijstva bihaćkog prijateljskih gradova i općina iz BiH i susjednih zemalja, te građana Bihaća, prigodnim govorima obratili su se bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, Asmir Budimlić, dopredsjedavajući Gradskog vijeća Bihać i Zoran Piličić, generalni konzul Republike Hrvatske u Banja Luci.

U svom obraćanju gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić se zahvalio svima koji su kroz razne aspekte života i rada utkali dio sebe u bogatu povijest grada na Uni, te naglasio da svijet ne počinje s nama i da smo mi u ovim procesima jedna mala praška koja tek ostavlja djelimični trag.

Ovom prilikom se tradicionalno dodjeljuju i brojna priznanja i zahvalnice za doprinos u razvoju i promociji grada i očuvanju vrijednosti za koje se ovaj narod zalaže. Brojna priznanja su dobili kulturni radnici, sportisti, privrednici, zdravstveni radnici i drugi.

Najveće gradsko priznanje povelja „26 februar“ ove godine pripalo je generalu i komandantu 5. korpusa Armije R BiH Atifu Dudakoviću, a s njim zajedno priznanje je dobio i komadant 502. viteške brigade Hamdija Abdić – Tigar, kao i Kemal Hrnjić, generalni direktor mljekare „Meggle“ Bihać.

Zbog otežanih uvjeta kretanja naloženih od strane Suda BiH i zbog narušenog zdravstvenog stanja, general Dudaković nije danas lično primio to priznanje, ali je velika sala kulturnog centra u Bihaću pri spomenu njegovog imena nekoliko puta ustajala na noge odajući tako još jednom zahvalnost i poštovanje tom velikom sinu Krajine i grada Bihaća.

Dan grada Bihaća je obilježen nizom sadržaja u proteklim danima, a danas u jutarnjim satima je svim građanima Bihaća koji su se našli na gradskom trgu podijeljena tradicionalna rođendanska torta koju pripremaju ugostitelji i privrednici Bihaća.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je prisusvovao svečanoj sjednici povodom Dana grada, te čestitao gradonačelniku Fazliću i svim građanima Bihaća ovaj poseban dan uz želje da Bihać i svi njeni građani žive u miru, prosperitetu i rahatluku.

More in Aktivnosti