Povežite se s nama

Medžlisi

Muftija Kudić razgovarao sa imamima Medžlisa IZ Prijedor

Prijedor je grad koji proživljava posljedice teških ratnih zločina sa elementima genocida i to se posebno vidi na broju stanovnika, starosnoj strukturi i drugim važnim parametrima.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić se u prostorijama Medžlisa IZ Prijedor sastao sa glavnim imamom i imamima ovog medžlisa, gdje su razgovarali o aktivnostima imama na kraju mektebske godine, te su razgovarali o izazovima s kojima se susreću imami u njihovom djelovanju.

Na samom početku, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje mr. Haris-ef. Veladžić je predstavio cilj ovog sastanka, te pozvao imame da iznesu podatke o svojim džematima, mektebskoj nastavi i stanju vjerskog života u svakom džematu. Mr. Veladžić se zahvalio imamima na njihovom radu i pohvalio izvještaje imama s terena, koji su za ove prilike veoma dobri i kvalitetni.

Imami su istakli da je izazov s kojim se susreću jeste starost populacije, s obzirom da je prosjek starosti džematlija šezdeset godina. Istakli su da su ljetni mjeseci intenzivniji sa aktivnostima, s obzirom da se poveća broj prisutnih u našim džematima, pa je samim tim i dolazak u džamiju od strane džematlija intenzivniji. Kada je u pitanju mektebska nastava, velika većina djece pohađa mektebsku nastavu i uglavnom su zadovoljni brojem i postignutim rezultatima. Prema podacima Medžlisa IZ Prijedor, broj djece u mektebu je 187 upisane djece. Ono što je zabrinjavajuće jeste da se broj djece konstantno smanjuje zbog odliva stanovništva i drugih poznatih faktora. Ono što je pozitivno jeste da džematlije redovno posjećuju svoj rodni kraj i uglavnom obnavljaju svoje kuće i provode svoje godišnje odmore i sudjeluju u svim akcijama koje sprovode džemati.

Na kraju se prisutnim imamima obratio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Muftija Kudić je izrazio zadovoljstvo što imami ustrajavaju na svojim aktivnosti, što služe naše džematlije i što brinu o vjerskom životu, ali o socijalnom i drugom aspektu s kojima se suočavao.

„Prijedor je u svakom pogledu specifičan medžlis koji nam nalaže da se uvijek vraćamo u Prijedor i uložimo maksimalan napor da pružimo imamima i našim džematlijama podršku koja im je neophodna. Prijedor je grad koji proživljava posljedice teških ratnih zločina sa elementima genocida i to se posebno vidi na broju stanovnika, starosnoj strukturi i drugim važnim parametrima. Imamski poziv je pred velikim izazovom, s obzirom da broj djece i strukturu džemata kada je u pitanju starosna dob. Imami su mi prenijeli da je sigurnosna situacija sa imamima uglavnom zadovoljavajuća, iako imamo nekoliko slučajeva prijetnji imamima koji su u nadležnosti policije i nadamo se da će policija odreagovati profesionalno i da će zaštiti sve građane Prijedora, a u ovom slučaju posebno imame i povratnike u ovom gradu. Islamska zajednica ima svoje izazove i svoje manjkavosti, ali pored svega toga, naša zajednica je najorganiziranija i najbolje uređena od svih organizacija koji rade u povratničkim sredinama. Mi ćemo i dalje biti na usluzi našim imamima i džematlijama, kako u Prijedoru tako u svim gradovima u našoj domovini, domovinskim zemljama i dijaspori.“

More in Medžlisi