Povežite se s nama

Aktivnosti

Muftija Kudić u posjeti IZ Bošnjaka u Švedskoj

Na kraju svoje posjete muftija Kudić je konstatovao da se radi o dobro uređenoj zajednici Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić boravio je u posjeti Islamskoj zajednici Bošnjaka u Švedskoj na poziv glavnog imama Idriz-ef. Karamana, a povodom važnih godišnjica u pojedinim džematima.

25. godišnjica od formiranja džemata Malme i Landkrona

U subotu, 9.11.2019. prisustvovao je svečanosti obilježavanja dvadeset pet godina od formiranja najbrojnijeg džemata u Švedskoj, džemata Malme, gdje su mu domaćini bili Idriz-ef. Karaman, Alen-ef. Delić i Hasan-ef. Jašarević. U programu su učestvovali imami iz Švedske Mesud-ef. Muhić, Mubin-ef. Neimarlija, Hasan-ef. Jašarević i drugi, te hor Ehli Iman, Šejma Mehić i drugi. Pored muftije Kudića prisutan je bio i skupu se obratio muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić. Ideja da ugoste dvojicu muftija, jednog sa Drine (Goražde) jednog sa Une (Bihać) je potekla da se i na takav simboličan način pošalje poruka iz dijaspore o njihovoj podršci za jedinstvenu i nedjeljivu državu Bosnu i Hercegovinu, od Une do Drine, o Save do mora.

U svom obraćanju na ovom skupu muftija Kudić je poseban akcenat stavio na tri vrijednosti: pripadnost din-i islamu, pripadnost bošnjačkom identitetu i značaju porodice u dijaspori. Muftija je sve ove vrijednosti prožeo primjerima iz života miljenika Muhammeda, a.s., s obzirom da se nalazimo u mjesecu njegovog rođenja i zbog činjenice da odgovore na sve životne izazove možemo pronaći upravo u životu Muhammeda, a.s.

Džemat Landkrone je džemat koji spada u prvu polovinu džemata po kvaliteti i brojnosti. Imaju preko 550 redovnih članova i zavidne aktivnosti. Od nedavno je imam ovog džemata Suad.ef. Kazaferović, nekadašnji imam džemata Bišćani, MIZ Prijedor. Pored predivnih interpretacija ilahija, recitala i mevludskog programa u kojem su učestvovali hor Ehli Iman, Šejma Mehić, imami iz Švedske, prisutnima su se obratili i mutfija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, te glavni imam IZ Bošnjaka u Švedskoj Idriz-ef. Karaman.

Također, ovaj povod i svečanost su iskorišteni da se zahvale dosadašnjem imamu Nesib-ef. Makiću koji je otišao u zasluženu penziju.

Prigodno obraćanje je imao i muftija Kudić, koji je čestitao imamu Nesib-ef. Makiću odlazak u zasluženju penziju, kao što je poželio svom učeniku iz medrese Suad-ef. Kazaferoviću mnogo uspjeha u radu u ovom džematu. Muftija je govorio o važnosti vjerskog i nacionalnog identiteta Bošnjaka u dijaspori, te se posebno osvrnuo na odgoj djece i njihovo usmjeravanje kroz mektebsku nastavu, dodatnu nastavu iz bosanskog jezika, te njihova integracija u bošnjačke džemate na inovativan i kreativan način koje će ih privući da prihvate i vrijednosti koji se nude kroz aktivnosti u našim džematima u dijaspori.

Promocija Kur’ana s prijevodom Nurke Karamana

U sklopu obilježavanja 25. godišnjice od formiranja džemata Malme, noć prije u petak, 8.11.2019.  upriličena je i promocija Kur’ana s prijevodom Nurke Karamana. Promotori su, pored autora, bili i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, glavni imam IZ Bošnjaka u Švedskoj Idriz-ef. Karaman i izdavač Prijevoda Kur’ana g. Mustafa Bećirović.

Muftija Kudić je govoroio o specifičnostima prijevoda kur’anskih ajeta Nurke Karamana u kojima se spominje Muhammed, a.s., te naglasio da se radi o jednom vrlo kvalitetnom prijevodu koji je uvažio i praksu dobrih prijevoda prije njega, ali je dao i svoj doprinos u novom prijevodu do sada nezabilježenom u dosadašnjim prijevodima.

Mevlud u džematu Halmstad

U nedjelju, 10.11.2019. godine održan je prigodan mevludski program u džematu Halmstad, gdje je domaćin bio Almedin-ef. Spahić i gdje je upriličen bogat kulturno-vjerski program, a kao gost predavač obratio se muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je govorio o Muhammedu, a.s., kao uzoru za sve generacije, ma gdje oni bili i u kakvim životnim uvjetima djelovali. Pogotovo je istakao važnost reda i discipline koja vlada u zemljama kao što je Švedska, te da tu pozitivnu energiju muslimani koji žive u toj zemlji prenesu i na svoje zemlje, a pogotovo na Bosnu i Hercegovinu. Mevludska svečanost je iskorištena da se predaju prikupljena sredstva iz džemata Gislaveda za kupovinu boljih i kvalitetnijih prostorija za džemat Halmstad. Prikupljena sredstva u iznosu od 50.000 švedskih kruna domaćinima su uručili imam džemata Gislaved hafiz Adis-ef. Baručić i predsjednik džematskog odbora Asim Curkić .

Na kraju svoje posjete muftija Kudić je konstatovao da se radi o dobro uređenoj zajednici Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj. Posebno ističe zalaganje imama i džematlija u realizaciji veoma kvalitetnih programa za svoje članove i izrazio svoju nadu da će naši ljudi u Švedskoj i cijeloj dijaspori sačuvati svoj vejrski i nacionalni identitet.

More in Aktivnosti