Povežite se s nama

Aktuelnosti

Obavljena dženaza bivšem predsjedniku Medžlisa IZ Bosanski Novi Rasimu Dautčehaiću

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je predvodio dženazu namaz bivšem predsjedniku Medžlisa IZ Bosanski Novi Rasimu Dautčehaiću. Muftija Kudić se potom obratio i govorio o velikodušnosti i dobronamjernosti ovog čovjeka, te o njegovoj ulozi u stabilizaciji rada Medžlisa IZ Bosanski Novi. Na dženazi su se također obratili bivši glavni imam Mustafa-ef. Ihtijarević i imam džemata Grad-Vidorija Ramiz-ef. Veladžić. Dženazi je prisustvovao veliki broj ljudi iz svih džemata ovog medžlisa i njegovih sugrađana s kojima je imao odličan odnos i dobru komunikaciju.

“Danas prisustvujemo dženazi našem Rasimu. Za nas u Islamskoj zajednici i za mene lično, Rasim je bio oličenje dobrote, vrijednosti i čestitosti. Preuzeo je ulogu predsjednika Medžlisa IZ Bosanski Novi u veoma teškom vremenu, stabilizirao prilike i cijelo vrijeme je bio faktor stabilnosti, razgovora i uvažavanja sagovornika. Tihe naravi, ali sistematičan u svome poslu i željan uspjeha njegove Islamske zajednice i napretka njegovog Bosanskog Novog. Priznavao je svakom čovjeku njegovu i najmanju zaslugu, bio zahvalan za svaki doprinos kojeg je neko dao Islamskoj zajednici i trudio se da vlastitim iskustvom, novcem i ugledom doprinese radu ovog medžlisa. Iako smo morali tematizirati veoma teške teme, volio sam provoditi vrijeme s njim, jer sam nakon svakog sastanka uočavao napredak u postupcima i rješavanje nagomilanih problema. Nama ostaje lijepo sjećanje i obaveza dove prema ovom velikom čovjeu i nadamo se da ga nećemo zaboraviti i da će stalno biti u našim sjećanjima i dovama.” – rekao je muftija Kudić.

U svom uvodnom obraćanju imam džemata Grad-Vidorija Ramiz-ef. Veladžić, istakao je da je rahmetli Rasim poseban senzibilitet i ljubav gajio prema djeci i da nikada nije prošao pored djece, a da ih nije pomilovao i nagradio. Također se osvrnuo na povratak Novljana u svoj grad, kazavši da je rahmetli Rasim bio u građevinskom odboru džemata, da je bio veliki humanitarac i da je tu osobinu prenio i na svoje ukućane.

Nekadašnji glavni imam Mustafa-ef. Ihtijarević je najviše sarađivao sa rahmetli Rasimom i zajedno su prolazili mnogo izazova, ali uvijek bili u veoma dobrim odnosima i učili jedan od drugoga kako se nositi u teškim situacijama. Mustafa-ef. je u svom obraćanju pohvalio rahmetli Rasima, te istakao njegove vrijednosti i osobije koje su ga krasile; od iskrenosti, poštenja, blagosti, lijepe riječi te zatražio halal od prisutnih džematlija.

Neka Božija milost u ovom blagoslovljenom mjesecu obaspe rahmetli Rasima i da njegovo vječno prebivalište bude lijepi džennet.


Obavljena dženaza bivšem predsjedniku Medžlisa IZ Bosanski Novi Rasimu Dautčehaiću

More in Aktuelnosti