Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Održana redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva bihaćkog

U Bihaću je u četvrtak, 1. juna 2023. održana redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva bihaćkog kojom je predsjedavao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Nakon što je rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje mr. Haris-ef. Veladžić pročitao zapisnik sa prethodne sjednice, uslijedila je analiza realiziranih aktivnosti koje su bile predviđene od prošle sjednice.

Glavni imami su predstavili ramazanske aktivnosti, koje su bile brojne i raznovrsne i da su imami i koordinatori odjela zajedno sa svojim saradnicima imali zapažene aktivnosti. Oni su predstavili i aktivnosti u mektebima, te je konstatovano da je naredni vikend posljednji radni dan u mektebu ove godine i da slijede hatmenske svečanosti i druge rekreativne aktivnosti. Iskazana je zahvalnost medresi „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu koja je bila domaćin nagradnog vikenda, gdje su djeca iz naših mekteba boravila subotu i nedjelju u medresi, gdje im je medresa pripremila prigodan program i korisno druženje.

Nakon što je rukovodilac Službe za finansijske, pravne i administrativne poslove Sabahudin-ef. Begić pročitao detaljne informacije o prikupljenim sredstvima zekata i sadekatu-l-fitra po medžlisima, konstatovano je da je akcija zekata i sadekatu-l-fitra bila veoma uspješna, te je u zaključcima sa ove sjednice konstatovano da je u svim medžlisima ostvaren značajno povećanje, a da je na nivou Muftijstva bihaćkog ostvareno povećanje poredeći sa prošlom godinom za 15,91% . Iskazana je zahvalnost džematlijama na povjerenju prema Islamskoj zajednici, te imamima i džematskim odborima koji su sprovodili ovu akciju na terenu. Članovi Savjeta su razgovarali o modalitetima unapređenja ove akcije i usvojili su nekoliko važnih zaključaka.

Pohvaljene su aktivnosti Mreže mladih i njihove aktivnosti ocijenjene su veoma uspješnim tokom ramazana, te je konstatovano da je ovaj protekli ramazanan bila primjetna dominacija mladih ljudi u našim džematima, te da su omladinski iftari i njihova druženja bila ukras naših džemata.

Savjet je tematizirao pitanje podrške udruženjima i organizacijama koje brinu o ugroženoj populaciji u našem društvu i ovom prilikom je muftija Kudić posebno apostrofirao da se moraju staviti u prioritet podrške udruženjima koje brinu o djeci sa poteškoćama u razvoju i da će se Muftijstvo bihaćko u narednom periodu posebno posvetiti podršci ovakvim udruženjima.

Direktor medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ iz Cazina prof. Zuhdija Handanović je istakao da je iz njegove perspektive ova godina bila posebna kada su u pitanju ramazanske aktivnosti, te je pohvalio rad imama i glavnih imama. On je istakao da su u proteklom periodu uprava i uposlenici radili na promociji medrese kroz brojne aktivnosti. Naglasio je da je kroz medresu proteklog mjeseca prošlo skoro hiljadu učenika iz cijele Krajine, te 300 polaznika mekteba koji su boravili u medresi u sklopu nagrade. Izvijestio je članove Savjeta da je u toku akcija za zamjenu stolarije na zgradi medrese, što je veliki i značajan projekat za medresu. Naglasio je da je u toku upis u medresu, gdje očekuje značajan odziv učenika. Također, u toku je akcija „Kurban 2023“, te je direktor medrese govorio o specifičnostima ove akcije i prenio određene informacije o zloupotrebama koje se dešavaju na terenu.

Savjet za vjerska pitanja je razmatrao održavanje mektebskih takmičenja na sva tri nivoa. Razmatrani su pojedinačni rezultati, te je bilo nekoliko osvrta za unapređenje pripreme kandidata koji se takmiče na nivou Muftijstva i Rijaseta.

Posebna tačka dnevnog reda je bila o modalitetima podrške stanovništvu koje je pogođeno u poplavama. Muftija Kudić je prenio dosadašnje aktivnosti koje je Muftijstvo bihaćko vodilo i koje su u toku kada je u pitanju ovaj segment. Savjet za vjerska pitanja je u svom zaključku zahvalio Rijasetu Islamske zajednice i reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću na urgnetnoj pomoći i na sergiji koja je upriličena u svim našim džematima za poplavljena područja. Islamska zajednica će donijeti odluku o načinu distribucije sredstava od sergije, a Muftijstvo će u saradnji sa institucijama i organizacijama koje rade na procjeni štete dostaviti Rijasetu Islamske zajednice zaključke u formi prijedloga za distribuciju sredstava.


Održana redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva bihaćkog

More in Muftijstvo bihaćko