Povežite se s nama

Aktuelnosti

Otvoreno renovirano šehidsko spomen obilježje u džematu Polje u Cazinu

U džematu Polje, Medžlis IZ Cazin, je u petak, 22. jula 2022. godine upriličen program povodom otvorenja u renoviranog šehidskog spomen obilježja koje je podignuto u znak sjećanja na 23 šehida iz ovog džemata. Također, navršilo se dvadeset godina od otvorenja džamije u džematu Polje, te je i to bio povod da se džematlije ponovo okupe, da se podijele vakufname i zahvalnice zaslužnima u protekle dvije godine u kojima se radila značajnija adaptacija džamije, te su zamijenjeni i tepisi.

„Mi smo u protekle dvije godine poduzeli značajne aktivnosti na farbanju džamije, zamjeni tepiha i još mnogo manjih detalja popravili i doradili. Uvidjeli smo da bi prije svega bilo potrebno obnoviti šehidsko spomen obilježje za naše šehide. Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli u ovim našim projektima. Džamije su Božije kuće, a šehidi Božiji odabranici i prema džamiji i prema šehidima se moramo odgovorno ponašati.“ – rekao je u svom obraćanju imam ovog džemata Haris-ef. Japić.

Prisutnima su se, potom, obratili ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata USK Samir Jašaragić, premijer USK Mustafa Ružnić i gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević. Ružnić i Ogrešević su bili i u ulozi domaćina, jer potiču i žive u ovom cazinskom naselju.

Na ovom programu se obratio i prvi komandir čete „Polje“ Husein Kličić – Huska. On je istakao da su svi koji su se borili za državu Bosnu i Hercegovinu žrtvovali nešto, a da su šehidi žrtvovali ono najvrijednije – svoje živote. Prisjetio se i prvih dana kada je počela organizovana odbrana BiH i istakao posebnu ulogu čete Polje u odbrani Bihaća i oslobađanju Bosanske Krupe.

Na kraju se obratio i muftija Bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je čestitao džematskom imamu, premijeru, ministru i gradonačelniku, te mještanima Polja na ovim projektima koji imaju za cilj da očuvaju pamćenje i da prirede džematlijama ovog džemata bolje uvjete za vjerske aktivnosti.

„Šehidi su Božiji izabranici. Allah ih je stvorio, a potom odabrao da budu šehidi. Naša je obaveza da se prema našim vrijednostima, a šehidi su naša vrijednost, odnosimo sa posebnim poštovanjem. Budimo uvijek svjesni da oni nisu umrli i nestali, već su oni živi i uživaju blagodati kod svoga Gospodara, kako kaže Kur’anski ajet. Sa druge strane mi je drago da se vodi posebna briga o Bogu najdražim mjestima – džamijama. Čestitam Haris ef. Japiću, premijeru, ministru, gradonačelniku i svima vama na brizi o šehidiskim spomen obilježjima i na brizi o vašoj džamiji.“ – poručio je muftija Kudić, koji je potom proučio i dovu šehidima.

Zatim je okritvena ploča sa imenima svih 23 šehida ovog džemata i ostala je dova da Gospodar sačuva ono što su šehidi čuvali i u šta su ugradili svoje živote, a to je din-i islam i država Bosna i Hercegovina. Prigodan revijalni program je izveo hor imama Medžlisa IZ Cazin.


Otvoreno renovirano šehidsko spomen obilježje u džematu Polje u Cazinu

More in Aktuelnosti