Povežite se s nama

Aktuelnosti

Program “Dani tradicije i običaja Bošnjaka” u Muftijstvu bihaćkom

Medžlisi Islamske zajednice u Bihaću, Cazinu, Prijedoru i Kozarcu u saradnji sa Berise akademijom iz Sarajeva su organizirali program pod nazivom „Dani tradicije i običaja Bošnjaka“, gdje je fokus bio na izradi umjetnina i kaligrafije, te razgovoru o tradicionalnim zanatima.  Održane su prigodne tribine i pokazane određene tehnike tradicionalnih umjetnina.

„Drago nam je da smo u Krajini uspjeli prezentirati tradicionalne zanate i tradicionalne umjetnosti govoreći na tribinama moj kolega Abdulhak Hadžimejlić i moja malenkost, kao što smo predstavili izložbu tradicionalnih zanata i umjetnosti, gdje smo izložili preko stotinu eksponata iz 22 različite tehnike, kojeg su izradili članovi Berise akademije. Također smo upriličili radionicu koja je imala za cilj da objasni kako nastaju određeni umjetnički radovi, pa smo imali radionicu kaligrafije, pirografije i ebru slikanja na vodi. Ovaj projekat „Dani tradicije i običaja Bošnjaka“ traje već tri godine, gdje smo obišli dosta gradova, pa čak i van granica Bosne i Hercegovine, gdje smo imali odličan odziv, što pokazuje veliku zainteresiranost našeg naroda za ovaj projekat.“ – izjavio je Irfan Garić, direktor Berise akademije.

Historičar umjetnosti i kaligraf Abdulhak Hadžimejlić na tribini je govorio o kaligrafiji kao posebnoj umjetnosti, te o važnosti očuvanja tradicije kroz različite programe. On je praktično pokazano neke važne smjernice u ispisivanju kaligrafije, što je naišlo na veoma pozitivnu reakciju publike.

„Putujući po našoj domovini imao sam priliku vidjeti kakve vrijednosti tradicije njegujemo i smatram da se tradicija veoma slabo promoviše, te se nadam da ćemo kroz ovakve projekte i slične programe uspjeti unaprijediti naš odnos prema tradiciji i baštini koja nam je u amanet ostavljena i s kojom smo mi kao narod prepoznatljivi. Često me ljudi pitaju kako se postaje kaligraf, a odgovor je da je neophodno učiti na pravi način, da imate učitelja, da mnogo vježbate i da ne razmišljate o vremenskom okviru i kada dobijete zeleno svjetlo od učitelja da ste postali kaligraf, postajete kaligraf. A najveći motivacioni faktor za uspješno bavljenje ovim poslom jeste ljubav prema kaligrafiji i kontinuiran rad. Sretan sam što me je Gospodar počastio da sam učio od vrhunskih stručnjaka i divnih ljudi, a moj prvi učitelj je bio prof. Munib Obradović.“ – istakao je Hadžimejlić.

Glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se ovakav jedan program održava i u Bihaću, te je istakao značaj povezivanja naroda sa njegovom tradicijom.

„Smatramo vrlo važnim  da s vremena na vrijeme građane Bihaća i Krajine podsjetimo na tradicionalne vrijednosti našeg naroda. Nekada su to duhovne vrijednosti, nekada su to neke druge prirode, ali nam je važno da govorimo o tradiciji i trgamo od zaborava ono što su nam naši preci ostavili. Njegovanjem običaja i tradicije mi postajemo svjesni sebe i svoga identiteta, te uz korištenje i savremene tehnologije, naša je obaveza da našu tradiciju približimo savremenom čovjeku.“ – istakao je glavni imam Ćehić.

Vrijedni spomena su svakako i koordinatori ispred medžlisa koji su ponijeli najveći teret organizacije ovog događaja u pomenutim krajiškim gradovima: Adis-ef. Skalić, Belmin-ef. Bajrić, Asmir-ef. Bajrektarević i Ajdin-ef. Hrnić.


Program "Dani tradicije i običaja Bošnjaka" u Muftijstvu bihaćkom

More in Aktuelnosti