Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Proučena ikrar dova hadžijama sa područja Muftijstva bihaćkog

U džamiji džemata Gnjilavac u Cazinu, proučena je hadžska dova i održan sastanak sa hadžijama sa Muftijstva bihaćkog koji ove godine idu na hadž, gdje su im se obratili zvaničnici Islamske zajednice, proučena je dova i podijeljeni koferi i potrebna oprema. Sa Muftijstva bihaćkog ove godine na hadž ide 290 hadžija, a o njima će brinuti vodička i ljekarska služba, te im na raspolaganju stoji Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na ovom svečanom događaju prisutnim hadžijama su se obratili muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić i predstavnik Ureda za hadž i umru Izet-ef. Čamdžić. Uvodno ašere je proučio Said-ef. Toromanović, moderator je bio mr. Haris-ef. Veladžić, a dovu na kraju je proučio bivši muftija Hasan-ef. Makić.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u svom obraćanju govorio o velikom značaju hadža i istakao da je zadovoljan svim dosadašnjim aktivnostima koje je provodilo Muftijstvo bihaćko sa hadžijima sa ovog prostora.

„Sama činjenica da je džennet nagrada za ispravno obavljen i upotpunjen hadž, govori koliko je ustvari hadž značajan ibadet. Kada Gospodar spominje obavezu hadža, Kur’an ističe da se vjernici obavezuju da se usmjere prema Allahu i da odlaze Allahu i sada zamislite koja je to počast koju hadžije dobivaju. Molim vas da kod svakog hadžskog obreda zastanete, da ga samo formalno ne obavite, već da mu se posvetite, da ga doživite, da se Allahu iskeno obratite. Koristim priliku da zahvalim Uredu za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na dobrim pripremama koje su uradili. Zahvalan sam i svojim saradnicima koji su ovih mjesec dana i više s vama zajedno komunicirali i drago mi je da su povratne informacije veoma pozitivne s vaše strane. Želim vam sretan i hajirli put i Allaha molim da primi vaš hadž.“ – rekao je u svom obraćanju muftija Kudić.

Izet-ef. Čamdžić je u veoma nadahnutom i korisnom govoru govorio hadžijama o onome što ih očekuje na njihovom putu u Mekku i Medinu. On je pozvao hadžije da se posebno opskrbe strpljenjem i u ime Ureda za hadž je čestitao ovogodišnjim hadžijama i poželio im hadž mebrur.

„I pored odličlne organizacije na kojoj radimo već više od dvadeset godina, specifičnost puta na hadž je nepredvidivost nekih događaja i nemogućnost da isplaniramo nepredvidive situacije. S toga je od velike važnosti da sa sobom ponesemo mnogo sabura. Ono u što smo sigurni jeste da ćemo u našim obredima biti na vrijeme na pravom mjestu i da ćemo obaviti naše hadžske obrede. Pozivam vas da iskoristite vaš boravak na hadžu, da najviše slobodnog vremena provodite u haremima u Medini i Mekki i da vam je uvijek na umu da ste vi dujufu-r-rahman – gosti Milostivog. U ime Ureda za hadž i umru vam čestitam i molim Allaha da vam hadž bude mebrur.“ – poručio je Izet-ef. Čamdžić.

Hadžije iz Bosne i Hercegovine prema svetim mjestima kreću u ponedjeljak, 12. do 15. juna 2023. godine, svakim danom po dva aviona hadžija će otputovati u Medinu. Također, napominjemo da će ove godine sa prostora Rijaseta Islamske zajednice hadž obaviti 2200 hadžija i njima će na raspolaganju biti 48 vodiča, 4 konsultantice i 17 članova medicinske podrške.


Proučena ikrar dova hadžijama sa područja Muftijstva bihaćkog

More in Muftijstvo bihaćko