Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Prva ramazanska hutba muftije Kudića u bihaćkom džematu Bakšaiš


Prva ramazanska hutba muftije Kudića u bihaćkom džematu Bakšaiš

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, predvodio je džuma-namaz i kazivao hubtbu u džamiji džemata Bakšaiš, Medžlis IZ Bihać. Muftija Kudić je govorio o vrijednostima i blagodatima mjeseca ramazana, istakao je značaj prve trećine ramazana i citirao ajete koji govore o Allahovoj milosti i kako se oni danas mogu interpretirati.

“Božija milost obuhvata sva Njegova stvorenja i njoj se posebno nadamo u ovim mubarek danima, a pogotovo u prvoj trećini ramazana za koju je Muhammed, a.s., rekao da je trećina milosti. Brojna su djela s kojima čovjek priziva Božiju milost. U ramazanu posebno naglašavamo odustajanje od svega onoga što je ružno i loše, aktivan status u džematu, briga o komšiji i sugrađaninu, lijepa riječ prema svakome i dr. Sva ova djela prizivaju Allahovu, dž.š., milost! S toga je važno da ova djela i mnoga druga činimo posebno u ramazanu, kako bi nam milost Allahova bila ukazana.” – poručio je muftija Kudić.

Podsjetio je da je ramazan poseban Božiji dar ljudima, te da kroz odnos prema ramazanu, vjernici, ustvari, manifestiraju i svoj odnos prema Gospodaru.

“Moramo čuvati svetost i hurmet mjeseca ramazana. Ono vrijeme koje je Bog posebno blagoslovio je drago Njemu, a svaki vid skrnavljenja njegove svetosti izaziva Božiju ljutnju. U slučaju da iz bilo kojeg razloga ne možemo postiti, važno je da javno ne mrsimo, da pokažemo respekt prema ramazanu i njegovoj svetosti. Svako će sa svojim djelima pred Allaha, ali nas tekstovi naše vjere uče da će ljudi koji su skrivali svoju slabost i poštovali svetost ramazana kod Boga bolje proći od onih koji nisu ramazanu pridavali nikakav značaj, niti poštivali njegov hurmet.” – zakjučio je muftija Kudić.

Na džuma-namazu su u pratnji muftije bili njegovi prvi saradnici mr. Haris-ef. Veladžić i Sabahudin-ef. Begić, glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić, a na džumi je prisustvovao i gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić. Izraze dobrodošlice u ime džemata Bakšaiš prenio je imam Adis-ef. Skalić.


Prva ramazanska hutba muftije Kudića u bihaćkom džematu Bakšaiš


  • Click to enlarge image a.jpg

  • Click to enlarge image b.jpg

  • Click to enlarge image c.jpg

  • Click to enlarge image d.jpg
  •  
  • More in Muftijstvo bihaćko