Povežite se s nama

Medresa

Reisul-ulema u posjeti MIZ Cazin – Sastanak sa rukovodstvom i posjeta mektebima

Naša zemlja je lijepa, ima svoje blagodati i trebamo naći načine kako da ih koristimo, kako bi ona bila zemlja radosti, a ne zemlja odlaska

U okviru obilježavanja 30 godina reaktiviranja rada Muftijstva bihaćkog, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je posjetio Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Cazin.

U prvom dijelu posjete je upriličen sastanak sa rukovodstvom Medžlisa u prostorijama džemata Stara medrese, kada su domaćini predstavili svoje aktivnosti i planove za naredni period. Na samom ulazu prilikom dolaska reisu-l-uleme, polaznici mekteba Stara medresa su na poseban način iskazali dobrodošlicu reisu-l-ulemi i njegovoj pratnji. Reisu-l-ulema je obišao postavku u džematu Stara medresa, gdje su mu imam i predsjednik ovog džemata hafiz Suad-ef. Šahinović i Muhamed Hajrlahović predstavili projekat obnove ovog objekta u kojem se nalazi džemat Stara medresa i privremeno sjedište Medžlisa IZ Cazin.

– Sretan sam što imamo priliku izraziti dobrodošlicu reisul-ulemi koji je u posjeti Muftijstvu bihaćkom. Drago nam je što je, uz susret sa članovima Izvršnog odbora posjetio neke od 47 džemata, koliko ih je na području Medžlisa Cazin. Nadam se da ćete iz našeg Medžlisa i džemata ponijeti lijepe utiske – rekao je ovom prilikom glavni imam MIZ Cazin Said-ef. Mujakić.

Reisul-ulema je potom posjetio Gradsku džamiju u Cazinu, gdje je se susreo sa džematskim imamom Smajom-ef. Šabićem, članovima džematskog odbora i polaznicima mektepske pouke. Obišli su izložbu o historijatu Gradske džamije u Cazinu, koju je pripremio mr. Amel Redžić iz Arhiva USK. Reisu-l-ulema je čestitao imamu, džematskom odboru i džematlijama na brizi o ovoj prelijepoj džamiji i zahvalio se svima koji su podržali njenu obnovu.

Posjeta Medžlisu Cazin je završena obilaskom džamije džemata Donja Koprivna, gdje su prolaznici mektepske pouke, uz koordinaciju džematskog imama Omer-ef. Kovačevića, izveli prigodan program.

Mekteb potiče još od Poslanika, preko halifa, potom i onih koji su donijeli vjeru na ove prostore, pa evo i do nas. Na ovaj način mi čuvamo našu vjeru, a dani u kojima se odvija mektepska pouka za nas su najvažniji dani – rekao je muftija Kudić.

Reisul-ulema je čestitao imamima sa kojima se susreo na predanom i temeljitom radu, a učenicima uputio prigodne savjete, uz poruku da nastave putem sticanja znanja.

– Ovdje imamo priliku vidjeti kako naša djeca uče Kur’an i kako poznaju svoju vjeru. Više od 7.000 djece na području ovog muftiluka jutros se probudilo i otišlo u mektebe. Vjerujemo da su to generacija koje će nas zamijeniti u saffovima i brinuti se o onome čemu smo ih naučili – poručio je reisul-ulema Kavazović.

Uz osvrt na izazove sa kojima se susreću Bošnjaci, uz posebno isticanje intenzivnijih migracija, reisul-ulema je uputio nekoliko poruka o čuvanju veze sa domovinom.

– Važno je da učinimo sve da naša djeca ostanu na ovim prostorima, da ne idu iz Bosne i Hercegovine. Mislim da se svi trebamo zamisliti o tome, kako u Islamskoj zajednici, tako i izvan nje. Naša zemlja je lijepa, ima svoje blagodati i trebamo naći načine kako da ih koristimo, kako bi ona bila zemlja radosti, a ne zemlja odlaska – kazao je reisul-ulema.

Prethodno je reisul-ulema posjetio Muftijstvo bihaćko, MIZ Bihać i Medresu “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu.

Izvor: Preporod.info/Agencije

More in Medresa